Tolo Calafat, alpinistul spaniol care a rămas blocat la coborârea de pe masivul Annapurna (8091 m) a murit în cursul celei de-a doua nopţi petrecute la 7600 de metri. Tragica veste a fost comunicată în această dimineaţă, când colegii săi nu l-au mai putut contacta. Şansele ca Tolo Calafat să fie salvat păreau destul de mari. În această dimineaţă un elicopter al armatei nepaleze trebuia să urce până la locul unde se afla Tolo Calafat, însă până la urmă nu s-a putut. În acelaşi timp un şerpaş a urcat cu alimente, un tub de oxigen şi un cort, dar a rămas şi el blocat la 200 de metri mai jos de locul unde se afla alpinistul spaniol.

Încă de ieri, Horia Colibăşanu anunţase că dacă elicopterul nu poate urca, va fi el cel care se va încumeta să-l salveze pe alpinistul spaniol aşa cum a încercat şi acum doi ani când tot Annapurna, a decedat prietenul său, alpinistul Iñaki Ochoa. Din păcate însă, situaţia alpinistului spaniol s-a agravat din cauza lipsei de oxigen şi a frigului şi a faptului că nu se putea mişca de la brâu în jos. „Toată lumea e bine, cât despre Tolo Calafat nu se ştie încă nimic, Jorge continuă căutările, dar şansele sunt foarte mici, deoarece nu a mai răspuns la staţie de ieri noapte şi se presupune că e îngropat în zăpadă„, se anunţa pe situl web al alpinistului român www.horiacolibasanu.ro, înainte să se confirme că operaţiunea de salvare nu va mai avea loc

Tolo Calafat s-a pierdut de grupul de alpinişti din care făcea parte şi Horia Colibăşanu după ce, la 27 aprilie, atinsese vârful Annapurna.

Din expediţia spaniolă mai făceau parte Carlos Pauner şi Juanito Oiarzabal şi ei au fost cei care au anunţat în această diminiţeată tragica veste. Tolo Calafat nu mai răspunde la telefonul prin care comunica cu familia sa din Mallorca unde îl aşteptau doi copii de 18 luni şi 8 ani. În continuare, colegii săi vor încerca să coboare evitând pericolul avanşelor, corpul lui Tolo Calafat va rămâne acolo unde acesta a decedat, la 7600 de metri înalţime pe unul dintre cei mai temuţi masivi din Himalaya.