Primul român care a urcat pe vârful K2 şi cel mai cunoscut alpinist din ţara noastră, Horia Colibăşanu, se află din nou într-o situaţie dificilă pe vârful Annapurna unde acum doi ani a murit prietenul său Iñaki Ochoa. De această dată, un alt coleg de expediţie, alpinistul Tolo Calafat se află în pericol, iar Horia se pregăteşte să meargă în căutarea sa. Horia Colibăşanu a atins la 27 aprilie vârful Annapurna în cadrul unei expediţii din care fac parte mai mulţi alpinişti din Spania, Polonia, Rusia şi Corea de Sud. La coborâre, însă, unul dintre colegii spanioli, Tolo Calafat, s-a pierdut şi a rămas blocat la 7600 de metri altitudine, unde a petrecut deja o noapte în frig împreună cu un şerpaş. 

 

Ceilalţi membri ai expediţiei au reuşit să coboare la Tabăra 4 care se află mult mai jos şi din cauza degerăturilor şi a condiţiilor meteorologice dificile nu au reuşit să se întoarcă după Calafat. Şerpaşul său a coborât până la Tabăra 4 şi a anunţat că alpinistul se află într-o stare gravă, blocat la 7600 de metri.

Horia Colibăşanu a luat legătura cu familia prin intermediul unui telefon satelit şi pe pagina sa oficială www.horiacolibasanu.ro a anunţat că dacă alpinistul spaniol nu va putea fi salvat cu elicopterul, el însuşi se va urca înapoi după el.

În zona masivului de 8091 de metri se află două elicoptere care pot zbura pâna la 7000 de metri, însă specialiştii cred că orice salvare peste 6000 de metri este o misiune deosebit de periculoasă.

Televiziunea spaniolă citează situl web al alpinistului român şi consideră că Horia este unul dintre cei mai în formă membri ai expediţiei. De asemenea, nimeni nu a uitat tragedia de acum doi ani, când colegul şi prietenul său Iñaki Ochoa a murit în tentativa de a cuceri acest optmiar atât de periculos care este Annapurna.

Toată lumea aşteaptă ca în următoarele ore, operaţiunea de salvare să se termine cu veşti bune, dar totul depinde de starea fizică a alpinistului spaniol.

 

Fotografii impresionante din cursul expediţiei de pe Annapurna se pot vedea doar pe pagina web a alpinistului român www.horiacolibasanu.ro