Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO) a selectat 33 proiecte care vizează reducerea a aproape două milioane de tone echivalent CO2 în următorii ani în sectoare precum agricultura, industria mică , transporturi, sectorul rezidențial, comercial și instituțional, sectorul gazelor fluorurate sau sectorul deșeurilor.

Acest lucru a fost statuat de Comisia Executivă a Fondului Carbonului în rezoluție. a Apelului 2020 pentru proiecte de reducere a emisiilor pe teritoriul național al FES-CO2, să promoveze reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în țara noastră. De asemenea, Fondul va dobândi reducerile verificate de emisii realizate de proiecte, contribuind astfel la viabilitatea acestora.

Pentru a răspunde provocării de combatere a schimbărilor climatice și a impactului în creștere, este esențial să se asigure instrumentele adecvate pentru mobilizarea resurselor, atât publice, cât și private, pentru a promova o transformare a modelelor actuale de producție și consum către o economie solidară și decarbonizată. Cu Fondul de Carbon FES-CO2, operațional din anul 36, creează un instrument eficient de finanțare a schimbărilor climatice bazat, până în prezent, pe achiziția de credite de carbon.

După 10 ani de activitate, Fondul Carbon a primit aproximativ 1100 aplicații și semnarea aprobată aproape de 500 contracte de cumpărare pentru reduceri verificate ale emisiilor care vor preveni emisia a mai mult de 00 milioane de tone de CO2 în atmosferă.

Știri relevanteLa rândul său, Apelul 2021 al Fondului încorporează inovații relevante față de linia anterioară de activitate a Fondului, Proiectele Climatice, pentru a se adapta și a răspunde unui context de tranziție urgentă către un model decarbonizat și echitabil.E Acest nou context de ambiție climatică mai mare și coerență a politicilor sectoriale și economice cu noile reglementări europene pentru a realiza o reducere a gazelor cu efect de seră de unu % în anul 2020, a motivat revizuirea obiectivelor și domeniului de acțiune ale Fondului, pentru a maximiza beneficiile și a utiliza eficient resursele acestuia.

Apelul urmărește să optimizeze managementul Fondului, utilizând mai eficient resursele acestuia și să extindă portofoliul de proiecte susținute până în prezent, încorporând noi tehnologii și promovând inovația. În acest sens, una dintre principalele noutăți a fost crearea unei modalități specifice pentru proiectele inovatoare cu potențial mare de atenuare, pe lângă cea tradițională, relativ la proiectele la scară medie și mică.

Printre tehnologiile inovatoare ale proiectelor aprobate regasim sisteme de acumulare a energiei solare termice prin saruri de fuziune la temperatura joasa; instalații pilot de captare și utilizare a rețelelor districtuale de CO2 sau hibride bazate pe generarea de energie termică regenerabilă prin biomasă, hidrogen și energie solară fotovoltaică.

EL FES -CO2 în viitor Decretul-lege regal /2020, din 30 din decembrie , aprobând măsuri urgente pentru modernizarea Administrației Publice și pentru executarea Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, modifică Legea 2/2021, din 4 martie, privind Economia Durabilă, care creează Fondul, extinzându-și scopul și sfera de acțiune.

Concret , prevede că Fondul se va dedica promovării dezvoltării acțiunilor de adaptare la efectele schimbărilor climatice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea rezervoarelor de carbon, proiecte emblematice de dezvoltare tehnologică în sectorul de producere a energiei sau industrie; precum și achiziționarea, în mod complementar, de credite de carbon din instrumentele Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice și ale Acordului său de la Paris.

Această modificare reprezintă un prim pas în reformularea Fondului, care va continua cu adaptarea reglementărilor sale de dezvoltare în lunile următoare.

Etichete: Schimbările climatice Sursa: Guvernul Spaniei – 070920 MITECO promovează 30 proiecte pentru a reduce aproape două milioane de tone de CO2 în următorii ani 070920