#Spania – Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, a anunțat că Spania urmează să promoveze un acord în Consiliul European pentru aprobarea unor concluzii care să asigure un cadru omogen de acțiune în UE în ceea ce privește sănătatea mintală, o problemă prioritară în cadrul spaniolului. Președinția Consiliului UE.

Acest lucru a fost clarificat la cel de-al V-lea Summit Mondial pentru Sănătate Mintală, care are loc timp de două zile la Centrul Cultural Kirchner (CCK) din Buenos Aires, inaugurat astăzi de președintele Argentinei, Alberto Fernández; directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom; directorul Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), Jarbas Barbosa; directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Robert Mardini, și ministrul argentinian al Sănătății, Carla Vizzotti.

Ministrul a reamintit că această lucrare a început în iulie anul trecut coincidend cu două etape relevante: publicarea de către Comisia Europeană a unei comunicări privind sănătatea mintală și angajamentul de finanțare în valoare de 1.230 de milioane de euro. De asemenea, el a adăugat că, la această reuniune a miniștrilor sănătății din UE (RIM), toate statele membre au convenit asupra necesității de a acționa în comun, aplicând măsuri concrete bazate pe comunicarea publicată a UE.

În acest sens, Miñones a subliniat că este o oportunitate de a conduce o reflecție strategică asupra consolidării pe care UE trebuie să o prioritizeze în jurul politicilor de sănătate, acordând prioritate adolescenților și relației tehnologice; adulți și medii de lucru, sau persoane în vârstă și singurătate. Concret, el a făcut referire la unele inițiative ale Președinției, precum următoarea reuniune la nivel înalt privind sănătatea mintală care va avea loc pe 14 noiembrie sau solicitarea adresată Comitetului Economic și Social European de a emite un aviz care să recunoască importanța prioritizării sănătate în Europa.

Miñones a participat la masa ministerială la care mai mulți miniștri ai sănătății din diferite țări au dezbătut cum să includă sănătatea mintală în toate politicile ca concept transversal. Ximena Aguilera, ministrul Sănătății din Chile, a intervenit și ea; Helvécio Miranda, Secretar al Asistenței Medicale Specializate din Brazilia; Reinol García, viceministrul sănătății publice din Cuba; Lukanisman bin Awang Sauni, ministrul adjunct al sănătății din Malaezia; José Ortellado, viceministru al rectoriei și supravegherii sănătății din Paraguay; și Steve Barclay, secretarul de stat al Regatului Unit pentru sănătate și asistență socială.

Miñones a subliniat că, pentru Spania, participarea la această masă ministerială prezintă un interes enorm și o oportunitate de a transmite progresele pe care le face țara noastră în atingerea obiectivului de a obține o asistență medicală mai corectă și echitabilă și, de asemenea, de a împărtăși pașii făcuți. în Europa și prioritățile în această chestiune ale Președinției spaniole a Consiliului UE.

Sănătatea mintală, o prioritate de stat pentru guvernul SpanieiMinistrul a indicat că Guvernul Spaniei, conștient de importanța de a dedica aceleași implicări și resurse pentru sănătatea mintală ca și alte nevoi, a inclus această problemă pe agenda politică ca prioritate a statului.

Pandemia, a comentat el, a reprezentat un punct de cotitură în ceea ce privește sănătatea mintală, care trece de la a fi o epidemie tăcută la a fi parte a dezbaterii și a luptei împotriva stigmatizării și tabuului asociate bolii într-o provocare de a căuta soluții.

El a subliniat, de asemenea, nevoia de a proteja cele mai vulnerabile grupuri precum tinerii sau de a se confrunta cu fenomenul de singurătate nedorită a persoanelor în vârstă și impactul acestuia asupra sănătății mintale, o nevoie evidentă și urgentă, care încă nu este abordată în cele mai strategice planuri. .

Miñones a detaliat câteva dintre acțiunile întreprinse în Spania, precum actualizarea, în 2021, a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală care nu fusese elaborată de mai bine de 12 ani, lansând, pentru prima dată în istoria țării noastre, un Planul de Acțiune pentru Sănătate Mintală dotat cu 100 de milioane de euro pentru perioada 2022-2024, care are 6 linii strategice și 44 de acțiuni.

Dintre aceste linii prioritare de acțiune s-a remarcat consolidarea resurselor umane care vizează sănătatea mintală prin crearea unei specialități în psihiatrie a copilului și adolescentului, lupta împotriva stigmatizării sau îngrijirea continuă, unde depistarea precoce este o problemă. În acest sens, el s-a referit la o resursă care arată clar necesitatea protejării celor mai vulnerabili, numărul de telefon 024, o linie națională de atenție continuă cu un accent special pe comportamentul suicidar care operează 24 de ore pe zi, în toate zilele anului și este frecventată de psihologi profesioniști.

024, a explicat ministrul, este „un apel la viață”, care este confidențial, gratuit și cuprinzător, pentru a fi disponibil oricui are nevoie și că acest prim an de funcționare lasă învățări, experiențe și date concludente: 35 de psihologi Au răspuns la peste 158.000 de apeluri, dintre care aproape 5.000 au fost trimise la serviciile de urgență din cauza riscului ridicat de sinucidere.

În cele din urmă, Miñones a mulțumit Guvernului Argentinei pentru găzduirea acestui Summit pentru că a continuat să rupă tăcerea, să treacă de la dezbatere la acțiune și să conducă o schimbare de paradigmă în managementul sănătății mintale. „Ei știu că se bazează pe Spania pentru a continua să lucreze împreună pentru a atinge cel mai important obiectiv dintre toate și care ne unește astăzi aici, care nu este altceva decât îmbunătățirea vieții oamenilor”, a conchis el.

Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, vorbește la Summitul Mondial pentru Sănătate Mintală, la Buenos Aires (Argentina).

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones anunță că Spania va promova un cadru omogen privind sănătatea mintală în Consiliul European