Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, însoțită de secretarul pentru Alimentație, Carmel Mòdol, a prezidat în această după-amiază prezentarea Premiilor pentru Inovația Tehnologică Agroalimentară (PITA) și Ruralapps 2014 eu 2014 , sărbătorită în cadrul Zilei Inovării Agroalimentare și al 30 este aniversarea PITA.

Ministrul a evidențiat cea de-a douăzecea aniversare a PITA, precum și inovația agroalimentară pentru a asigura viitorul sectorului primar, precum și importanța articulării unei coordonări a transferului de cunoștințe, cercetare și inovare a sectorului, astfel încât acesta să poată fi și mai competitiv și durabil.

„Catalunia are un sector agroalimentar de fiecare dată mai puternic, capabil să concureze pe piețele internaționale și să contribuie la generarea de locuri de muncă, bunăstare și echilibru rritorial, un sector care garantează orașe și județe pline de viață, generatoare de bogăție și oportunități, fără de care nu vom avea o țară închegată. De altfel, cea mai recentă știre publicată plasează sectorul agroalimentar drept principalul sector și motor economic al țării”, a subliniat el.

În acest moment, Jordà a subliniat contribuția premiilor menționate mai sus la consolidarea sectorului stabilind o legătură esențială între lumea agricolă și lumea tehnologică. „Ne îndreptăm către o nouă schimbare globală de paradigmă și agricultura și creșterea animalelor din secolul 21 vor trebui să fie durabile, dar va trebui să fie și tehnologice, iar acest lucru este pentru fermele și agroindustria să încorporeze aceste tehnologii.”*) Teresa Jordà a subliniat și contribuția ambelor premii la predarea generațională, iar „vom continua așa cum facem până acum, ajutând și facilitând încorporarea tinerilor în sector, le jucăm viabilitatea și, ceva mai mult

În sfârșit, ministrul a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă istoria atât a premiilor, cât și contribuția câștigătorilor și a participanților care, împreună, fac posibil „un sector agroalimentar lider în Catalonia, care a a reușit să păstreze valorile tradiționale precum calitatea producției și respectul pentru natură și să le combine cu inovația tehnologică și competitivitatea, sustenabilitatea și adaptarea la piețe. , și provocările sociale și teritoriale ale țării noastre. Și asta a contribuit la construirea unei societăți mai justă, mai durabilă, adaptată la schimbările globale. Un sector cheie pentru ca această țară să ajungă acolo unde este propus.”

17 ani de Premii pentru inovare tehnologică agroalimentară

Un total de 455 companii au participat la Premiul pentru Inovare Tehnologică Agroalimentară (PITA ) de-a lungul lui 14 ani de experiență, care au distins și au acordat un total de 206 nominalizări. Acest premiu, acordat de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, își propune să recunoască și să distingă companiile agricole, agro-industriile și tinerii antreprenori care au încorporat inovații care reprezintă un nou produs, proces sau management pentru companie care vizează îmbunătățirea competitivitatea și sustenabilitatea acesteia. Premiul constă în trei modalități: pentru firma agricolă, pentru agro-industrie, și pentru tânărul antreprenor inovator, dotat cu 6. 000 euro fiecare, și cu 2. euro pentru fiecare dintre nominalizările nominalizate.

Aceste premii urmăresc să evidențieze încorporarea inovațiilor pentru competitivitatea și sustenabilitatea sectorului agroalimentar cu recunoașterea companiilor cu spirit inovator și antreprenorial care aplică noile tehnologii, optimizează procesele pentru creșterea competitivității, conservarea mediului și bună practici de producție, și în același timp garantează beneficii economice, calitate, ergonomie și siguranța și sustenabilitatea producției.

Pe parcursul acestor două decenii s-au văzut numeroase inovații aplicate de companiile din sectorul agroalimentar. Câteva exemple sunt crearea unui produs de patiserie artizanală de calitate, fără gluten și lactoză, inclusiv pentru toată lumea; implementarea unui alimentator eficient pentru reducerea deșeurilor de furaje la o fermă de viței de îngrășat; producția de tomate de calitate și locale pe tot parcursul anului printr-un proces de lucru cuprinzător sau transformarea unei ferme de lapte de la convențional la ecologic, printre multe altele. Premiile permit, an de an, să promovăm în continuare inovația și cercetarea tehnologică aplicată sectorului pentru a oferi viabilitate și sprijin proiectelor de ultimă oră și cu valoare adăugată ridicată implementate în țara noastră.

) PITA, creată 870, dorește să distingă companiile agricole, agro-industriile și tinerii antreprenori care au încorporat inovații care reprezintă un nou produs, proces sau management pentru companie, care vizează îmbunătățirea competitivității și sustenabilității companiilor, prin inovare. Dotarea este de 6. 000 euro și o nominalizare de 2. 01 euro pentru fiecare dintre cele trei modalitati: Premiu catre firma agricola: pentru implementarea inovatiilor in cadrul procesului de productie sau management care sunt repere pentru alte companii din sector. Premiu pentru agro-industrie: pentru inovații în procese, management sau în produsele și strategiile comerciale ale agro-industriilor de primă transformare și/sau conservare, precum și a furnizării de factori de producție sau de servicii care participă la producție și/sau prelucrare agroalimentară. Premiu tânărului antreprenor inovator pentru implementarea inovațiilor în compania agricolă sau în agro-industrie și pentru caracteristicile unui antreprenor inovator. Scopul este de a încuraja și evidenția bunele practici de inovare din sectorul primar catalan care promovează dezvoltarea teritoriului.

La rândul său, cu premiul Ruralapps, pe care Departamentul îl acordă cu sprijinul centrul tehnologic Eurecat , are ca scop să distingă companiile care au dezvoltat aplicații mobile care contribuie la îmbunătățirea sectorului agroalimentar, silvic și piscicol și care apropie aceste sectoare de cetăţeni. Au două modalități, dotate cu 3. 000 euro fiecare: Ruralapps-profesional al sectorului pentru aplicația destinată să aducă soluții tehnologice inovatoare profesioniștilor din sectoarele agroalimentar, silvicultură și pescuit și Ruralapps-cetățean pentru aplicația destinată să furnizeze soluții tehnologice inovatoare și cunoaștere a sectorului către public. Peste o sută de proiecte au participat la diferitele ediții ale acestor premii, care au fost create în fiecare an 2014. PITA 2021

Un sistem inovator de procesare a rapiței pentru producerea de prăjituri și ulei autohton, implementarea unui sistem cu cea mai recentă tehnologie robotică într-un adăpost de păsări și antreprenoriatul unei companii care mizează pe agricultura verticală ca model de viitor a câștigat cea de-a XX-a ediție a Premiului pentru Inovație Tehnologică Agroalimentară (PITA) în anul 2021, convocare care a fost răsunătoare. succes, în ciuda contextului de criză globală, atât pentru numărul de cereri depuse 32), distribuite pe întreg teritoriul, cât pentru calitatea proiectelor inovatoare ale sectorului agroalimentar, arată, încă o dată, marea sa capacitate și potențial pentru economia țării.

Câștigătorul la categoria agro-industrie a fost Roviroli SL, pentru dezvoltarea unui sistem de pionierat de procesare a semințelor de rapiță pentru a face prăjituri și ulei nativ , iar finalista: Costa Concentrados Levantinos, SL pentru implementarea unui nou model durabil de fabricare a horchata. În ceea ce privește modalitatea de firmă agricolă, câștigătorul a fost Cal Xulic, SL– ChickenBoy și Undecex, pentru implementarea unui sistem cu cea mai recentă tehnologie robotică într-un adăpost de păsări, iar Granja Can Planas SL a fost finalist, pentru managementul unui fermă de vaci cu un sistem inovator de întreținere automată. Câștigătorul la categoria Young Innovative Entrepreneur a fost Carlos Gómez, Groots Hydroponics SL, pentru antreprenoriatul unei companii care se angajează în agricultura verticală ca model pentru viitor, și Emma Viñas, Turó de les Nou Cabres, pentru antreprenoriat și crearea unei fabrici de brânzeturi mobile și gestionarea unui efectiv de capre care efectuează activități de prevenire a pădurilor în Vallès Occidental, a fost finalist.

PITA

O bere cu toate atributele măslinei, implementarea unui Blockchain sistem de trasabilitate pentru asigurarea originii ecologice a ouălor și managementul în producția de iepuri fără utilizarea de antibiotice au fost câștigătorii PITA 2020, la care un total de 20 inițiative . Câștigătorul la categoria agro-industrie a fost Erm del Pallars Productions SLU – Oliba Green Bee r , pentru producerea primei bere verde de măsline din lume făcută cu șapte soiuri autohtone de măsline din Pallars Jussà; si finalista SAT ORT BELL-Rosco Fruits , pentru realizarea unei gustari sanatoase bazata pe deshidratarea marului si glazura acestuia cu ciocolata. La categoria companii agricole, câștigătoarea a fost Origen Rural SL – Ous Ecològics Montsoliu, pentru implementarea unui sistem de trasabilitate Blockchain care să garanteze originea ecologică a ouălor; și finalista CB- Pommyhouse Hot Corner , pentru refacerea culturii rodiei și a modelului de producție al acesteia cu practici de cultivare eficiente și durabile. Iar la categoria Tânăr Antreprenor Inovator, Arnau Vilaseca Puigpelat, Cal Palà, a câștigat pentru manipularea în producția de iepuri fără utilizarea de antibiotice, și a fost finalist Paul Domènech Dunfoy – Tastim , pentru antreprenoriat și încorporarea de noi culturi producătoare de edamame

Premiul Ruralapps 2020

Între les 20 nominalizări depuse la acea ediție, 6 la categoria profesională și 14 la cea de Cetatenie, la modalitatea Profesionala a castigat Hortagest, dezvoltata de Gerard Pibernat Piferrer, o aplicatie gandita special pentru agricultori, producatori, tehnicieni si companii din sectorul horticulturii care caută o modalitate rapidă și eficientă de a gestiona orice proces al producției sale. Acesta integrează caietul de teren, contabilitate, managementul clienților și comenzilor, distribuția sarcinilor și a resurselor umane și marketingul printr-un magazin virtual. Iar finalista a fost
AnaWin 455 , al Terra Alta Consultoria TIC, gândit să optimizeze managementul integral al pivnițelor, de la viticultură până la conducerea cu consiliul de reglementare, și care integrează funcționalități de control sanitar al podgoriei, de planificare și organizare a recoltarea, caietul de câmp și controlul lucrărilor, printre altele, precum și instrumente de trasabilitate și management administrativ cu consiliul de reglementare. La categoria Ruralapps Citizenship, a câștigat GoZeroWaste, o aplicație dezvoltată de Go Zero Waste SL, pentru a promova comerțul local și reducerea deșeurilor prin jocuri de noroc și inteligență artificială și blockchain-ul verde. . Permite utilizatorilor să afle unde să găsească toate produsele de pe lista de cumpărături fără plastic de unică folosință și, în același timp, permite afacerilor locale să se conecteze cu producătorii locali. Iar finalista a fost La Piriteca , de la Consorțiul Grup de Acțiune Locală Alt Urgell – Cerdanya, care face legătura între sectorul agroalimentar cu sectorul de ospitalitate și alimentație publică din județele Alt Urgell și Cerdanya, pentru a da identitate produsului alimentar local și a crea legături între oamenii și sectoarele ospitalității din ambele județe și diferitele asociații gastronomice și de produse locale ale teritoriului.

Premiul Ruralapps 2020

D’entre 17 candidaturi prezentate în acea ediție, șapte la categoria profesională și 06 în Cetăţenie. În această din urmă modalitate a câștigat aplicația Ecolocal Market, dezvoltată de Elizabeth Ledesma și Monica Pulido de la Ecolocal Market, și care oferă un instrument de comerț electronic în care producătorii agroecologici pot stabili prețul, facilitând în același timp accesul consumatorului la achiziția locală. . Pe lângă faptul că oferă vizibilitate producătorilor agro-ecologici, aplicația vă permite să grupați comenzi, ceea ce ajută la atingerea comenzilor minime, la îmbunătățirea logisticii și la o face mai corectă și mai durabilă. În timpul pandemiei, a fost posibilă adăugarea dinamică a producătorilor pentru a face bilanțul și a continua să-și vândă produsul direct consumatorului final. Iar finalista a fost aplicația La compra, dezvoltată de Pere Ponsatí, a companiei Interactiu Comunicació Digital, a fost finalist oferind un instrument de vânzare online gratuit pentru producători și magazine locale, astfel încât aceștia să poată beneficia de avantajele digitalizării. Aplicația vă permite să faceți cumpărături de pe telefonul mobil de la magazinele și producătorii locali și să o primiți acasă sau să o ridicați de la unitate. Prin geolocalizare, utilizatorii pot vedea unitățile înregistrate în preajma lor sau în locația la alegere, își pot răsfoi catalogul de produse și le pot adăuga în coșul de cumpărături.

Iar la categoria Ruralapps Professional a câștigat premiul Aplicația Cultilogic, dezvoltată de Enric Costas de la compania Ecostas Smart Services. Datorită sistemului său de planificare a resurselor de afaceri specializat în sectorul agricol, permite integrarea tuturor informațiilor într-o singură platformă și face posibilă conectivitatea datelor între diferiți agenți, de la fermieri, crescători și tehnicieni până la administrație sau furnizori. Finalista a fost SCClients, o aplicație exclusivă pentru clienții Semen Cardona care le permite să-și comande produsele rapid și eficient, controlându-și datele și caracteristicile.

Sursa: 637907287145904580 Ministrul Jordà: „transferul de cunoștințe, cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru ca sectorul primar să fie și mai competitiv și mai durabil”