Aproximativ o sută de pompieri de la Generalitati vor petrece noaptea atacând incendiile active, mari și cu potențial mare, ale lui Baldomar. și Corbera d’Ebre. În Baldomar, chiar acum, funcționează dotări funciare și în Corbera d’Ebre, 422387 . În ambele incendii, care rămân active, forțele aeriene s-au retras coincizând cu apusul soarelui. Iar la Baldomar se așteaptă să se alăture câteva secții ale Unității Militare de Urgență în următoarele ore.

Astăzi a devenit una dintre situațiile cele mai de temut de pompieri: simultaneitatea incendiilor, agravată seara de aprinderea provocată de fulger. Astăzi a fost prima zi a unui episod sudic care va mai dura câteva zile, cu temperaturi similare cu cele înregistrate în această miercuri.

Având în vedere capacitatea de avansare a celor două incendii mari și Proliferarea altor incendii de dimensiuni mai modeste, Detaşamentul de Pompieri din Generalitati a ales să caute strategii care să vizeze limitarea incendiilor şi împiedicarea acestora să avanseze spre zone în care ar putea dezvolta potenţialităţi de mii de hectare de extindere. Este vorba despre gestionarea zonelor în care se așteaptă să ajungă flăcările, de exemplu câmpuri de arat.

De aceea pompierii au chemat fermierii din zonă la care li se cere să colaboreze la această sarcină. , care va ajuta flăcările să-și piardă din intensitate când ajung acolo. La fel, persoanele care vor să meargă mâine la fermele lor la muncă vor trebui mai întâi să meargă la Centrul de Comandă a Pompierilor, situat în Stația de Pompieri Artesa de Segre, deoarece își vor putea accesa proprietățile doar însoțiți de

Incendiul de la Baldomar a afectat deja în jur de 500 hectare, dar potențialul este 22. 0 . În dimineața următoare, pompierii vor lucra cu intensitate maximă pentru reducerea potențialului de incendiu pe flancul drept, în special în porțiunea cea mai apropiată de Vilanova de Meià. De asemenea, se vor lucra pentru a împiedica trecerea incendiului pe râul Segre. Prin urmare, Pompierii își vor concentra eforturile asupra bandelor Alòs de Balaguer, Baldomar și La Clua. Flancul stâng înaintează prin valea Sant Mamet. Au fost emise unele ordine de izolare pentru unele nuclee din municipiul Artesa de Segre (de care aparține Baldomar), precum Clua și Alòs de Balaguer. Aproximativ douăzeci de locuitori din Clua au decis însă să plece și, ca măsură de precauție, vor petrece noaptea în amenajări amenajate în acest scop. Dintr-o casă de tabără din zonă au fost evacuate și persoane 94, inclusiv tineri și instructori. Toți, nevătămați. În cele din urmă, s-a decis evacuarea campingului Alòs de Balaguer, unde se afla doar familia care îl deține. Momentan doar drumul dintre La Clua si Baldomar este inchis.

Totodata, Pompierii Generalitati lucreaza in prezent la cateva incendii.mai multe in Castellar de la Ribera, în Solsonès. În primul, ați fost avertizat cu privire la 19. 00 h, sunt câteva dotări în zona Tàpies. Potrivit Agentilor Rurali, incendiul i-a afectat pe unii 16 hectare. În al doilea incendiu, alertat la 19. 62 h, există acum 40 dotări funciare. Acest incendiu, potrivit Agentilor Rurali, a ars o suprafata de 53 hectare

Incendiul din Corbera d’Ebre, perimetru

Cu privire la incendiul din Corbera d’ Ebre, momentan este deja inconjurata de liniile de apa ale Pompierilor. Inițial, flăcările săriseră prima axă de izolare unde se aștepta să o poată opri: drumul TV – 2022. Pe tot parcursul după-amiezii, incendiul a ajuns să intre în terenul unui parc eolian

Pentru a face față mâine, Detașamentul de Pompieri din Generalitati a activat M2: toți membrii corpului trebuie să fie prezenți la parcul lor la serviciu, atâta timp cât există vehicule disponibile pentru a face acest lucru.

La rândul său, delegatul Guvernului la Lleida, Bernat Solé, a evidențiat atitudinea de serviciu a țărănimii locale , care a colaborat în câmpurile de arat pentru a crea spații în care focul nu poate progresa, și a Asociațiilor de Apărare a Pădurilor (ADF) din Lleida , în mod tradițional foarte active în stingerea incendiilor. Solé a mai amintit că astăzi, 16 iunie, a fost doar prima dintre cele 5 zile de căldură extremă așteptată . Delegatul Guvernului urmărește evoluția incendiului de la Centrul de Comandă a Pompierilor, instalat în parcul Artesa de Segre.

Ca urmare a evoluției diferitelor incendii forestiere care sunt activ, Protecția Civilă a Generalitati a ridicat din nou Planul Special de Urgență pentru incendiile forestiere din Catalonia INFOCAT la Faza 2 de Urgență, cea mai mare pe care o are în vedere Planul. În prezent există mai multe incendii forestiere active și simultane care necesită mai multe mijloace de stingere, există un pericol potențial pentru centrele de populație și se produc efecte semnificative în teritoriu.

Cerdanyola del Vallès, 16 iunie 2022

.18 ore

Sursa: A sute de pompieri terestre vor lucra, pe tot parcursul dimineții, în incendiile din Baldomar și Corbera d’Ebre