Șeful Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale va participa miercurea viitoare la Conferința Sectorială pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală care va avea loc la Madrid Aplicarea strictă a Legii privind lanțul alimentar pentru a asigura prețuri echitabile pentru producători, flexibilitatea criteriilor PAC , import de cereale de pe piețe alternative , ajutor direct și prelungirea perioadei de returnare a creditelor de capital ICO, printre măsuri că Jordà va cere de la executivul de stat Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agenda Rurală, Teresa Jordà i Roura, va participa miercurea viitoare, 16 martie, la Conferința sectorială pentru agricultură și dezvoltare rurală care va avea loc la Madrid cu un singur punct pe ordinea de zi, analiza impactului crizei din Ucraina asupra sectorului agrar. Jordà a explicat că „criza provocată de invazia rusă a Ucrainei are un impact foarte mare asupra întregii economii a Cataloniei și s-a resimțit în special în sectorul nostru agroalimentar, în fermierii, fermierii și fermierii noștri. de asemenea pescari ”. În acest sens, ministrul a adăugat că derivatele sale „vor afecta toate verigile din lanțul alimentar.”

Având în vedere această situație, a explicat Jordà că Departamentul lucrează din prima zi la monitorizarea situației și a avut mai multe întâlniri cu sectoarele afectate. Chiar ieri a avut loc o ultimă întâlnire cu reprezentanți ai organizațiilor agricole și zootehnice, producătorilor de furaje, PIMEC și Promovarea Muncii pentru a analiza consecințele conflictului din Ucraina în sectorul agroalimentar și a conveni asupra măsurilor ce trebuie cerute. Guvern.

Ministrul a explicat, în această după-amiază la Mollerussa, că în această ședință: „ vom cere ministrului Agricultură, Pescuit și Alimentație, Luís Planas, și guvernul spaniol adoptarea de măsuri urgente pentru a atenua impactul crizei asupra sectorului nostru agroalimentar și ”. Printre măsurile pe care Jordà le va cere la Conferința Sectorială se numără aplicarea strictă a Legii Lanțului Alimentar (aprobată în decembrie 2021) astfel încât să poată asigura în mod echitabil prețurile pentru producători, prelungirea perioadei de rambursare a împrumuturilor de la Institutul de Credit Oficial (ICO) și implementarea ajutoarelor directe pentru acoperirea creșterii prețului materiilor prime și a costurilor cu energia pentru sectoarele zootehnic, piscicol și agroalimentar afectate.
De asemenea, va pune în discuție flexibilitatea criteriilor PAC pentru a utiliza toate suprafețele posibile pentru cultivarea cerealelor și reducerea taxelor portuare de la porturile de stat la navele importatoare de cereale. În plus, va necesita deschiderea importurilor de cereale de pe piețe alternative. Potrivit ministrului, este „ o prioritate deschiderea de noi piețe pentru importul de porumb și, de asemenea, permiterea utilizării îngrășămintelor organice pentru a face față creșterii prețului îngrășămintelor minerale care a fost un 180% ”.

Jordà a mai explicat că va cere o regândire globală a modelului de asigurări agricole și o subvenție pentru motorina agricolă precum cea aplicată de Stat în anul 2005.

Creșterea prețurilor și afectarea piețelor

Catalonia este un importator preferat de cereale ucrainene. Traficul feroviar și maritim de marfă prin Ucraina este în prezent închis. Un 16, 73% din totalul cerealelor importate în Catalonia provine din Ucraina. Dintre diferitele tipuri de cereale (grâu și metal, secară, orz, ovăz și porumb), Ucraina este principalul furnizor de porumb în Catalonia: 35, 180% din volumul total al importurilor în valoare de 222 M €.

Secara rusă și ucraineană este o 35% din importurile de secară în Catalonia. Primul furnizor este Polonia (31%), Rusia este al doilea 21%) și Ucraina a cincea (6%)

În săptămâna 31 din februarie până în 5 martie, piața din Chicago, care este unul care marchează tendința prețului cerealelor la nivel mondial, a crescut cu unu 73. În aceeași săptămână, porumbul importat în Llotja de Barcelona a crescut cu un 39%, iar la Mercolleida grâul pentru furaj, unul 55%.
Această spirală ascendentă a prețurilor mărfurilor, împreună cu creșterea costurilor energiei (electricitate și petrol) și a îngrășămintelor, implică o presiune asupra sectorului zootehnic catalan (porci, păsări și bovine).

Sursa: Ministrul Jordà cere măsuri urgente din partea guvernului spaniol pentru atenuarea impactului crizei din Ucraina asupra sectorului agroalimentar