Miniștrii de Finanțe din statele Uniunii Europene au agreat, împreună cu Comisia Europeană, principiile de acțiune în urma intervenției militare a Rusiei asupra Ucrainei, în cadrul unei sesiuni speciale privind consecințele economice și financiare ale acestei acțiuni. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a participat alături de ceilalți omologi din Uniunea Europeană la reuniunea informală a Consiliului ECOFIN care a avut loc astăzi, 25 februarie a.c., la Paris.

Principalele angajamente prezentate de Comisia Europeană în cadrul ECOFIN vizează oferirea unui important sprijin financiar de urgență pentru Ucraina, implementarea sancțiunilor financiare și economice convenite la Consiliul European, găsirea celor mai bune măsuri pentru limitarea consecințelor conflictului ruso-ucrainean asupra cetățenilor și companiilor din UE, accelerarea agendei de consolidare a independenței economice a UE, cu precădere în sectorul energetic.

”Alături de toate celelalte state din UE, România militează pentru deplina solidaritate cu poporul ucrainean, iar prin acțiunile la nivelul Comisiei Europene și a guvernelor statelor membre ne vom asigura atât de acordarea în continuare de ajutoare financiare de urgență pentru Ucraina, cât și de implementarea unor măsuri restrictive fără precedent care vor duce la izolarea financiară a Federației Ruse. Am convenit că aceste sancțiuni vor dura atât timp cât este necesar și ar putea fi completate cu decizii suplimentare. În același timp, le-am precizat omologilor mei că trebuie să reflectăm asupra unor soluții concrete pentru statele UE cele mai afectate de această criză, aflate aproape de granița cu Ucraina. Din acest punct de vedere, apreciem că trebuie identificate de către Comisia Europeană instrumente de finanțare la nivel european care să fie specific adresate efectelor asupra economiilor noastre, în urma adoptării sancțiunilor economice aplicate Rusiei. Unitatea se manifestă prin solidaritate, iar costurile acestei situații trebuie susținute la nivel național și european. Ne îndreptăm atenția și spre măsurile care să atenueze impactul acestei crize asupra cetățenilor și companiilor din UE, în special în privința prețului gazului și al energiei electrice, iar unitatea UE este cheia acestor măsuri. Nu în ultimul rând, ne-am asumat să continuăm pașii spre consolidarea independenței economice a UE, mai ales din perspectiva sectorului energetic, această direcție urmând să contribuie la creșterea durabilă și rezilientă a economiei europene” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Citește mai multe
Ministrul Finanțelor cere instrumente financiare europene pentru a susține statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina, printre care și România