#Spania – Morant a subliniat că sistemele spațiale au devenit esențiale pentru bunăstarea europenilor, deoarece ne stimulează economia, măresc securitatea și ne asigură autonomia strategică. „Pentru a consolida Uniunea, trebuie să ne consolidăm și poziția în spațiu”, a declarat el.

Mai mult, ministrul interimar a afirmat că activitatea spațială oferă instrumente pentru lupta împotriva urgenței climatice și a dezastrelor naturale și combate denialismul prin furnizarea de dovezi științifice despre acest fenomen.

Concret, la întâlnirea, desfășurată în cadrul Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, au fost discutate măsuri de consolidare a autonomiei strategice europene a infrastructurii și serviciilor spațiale.

Au existat, de asemenea, discuții cu privire la modul de reducere a dependenței strategice a UE în lanțul valoric aerospațial și la modul de protejare a activelor spațiale europene și de a le face mai competitive și mai rezistente în fața viitoarelor crize sau amenințări.

programe spațiale europeneMiniștrii UE au subliniat importanța stimulării accesului la spațiu prin promovarea noilor sisteme europene de lansare și au discutat posibile măsuri pentru a asigura accesul autonom la spațiu și pentru a crește rezistența infrastructurii spațiale din UE, inclusiv înlocuirea constelațiilor și desfășurarea viitoarelor constelații.

Unul dintre serviciile spațiale europene cheie este sistemul GALILEO de poziționare globală, navigație prin satelit și sincronizare a timpului. Mai exact, a avea propriul sistem de poziționare oferă autonomie strategică UE față de țările terțe și poate fi utilizat în proiecte de ultimă oră în sectoare precum agricultura.

În domeniul autonomiei strategice, rolul determinant pentru viitorul UE al implementării constelației de sateliți IRIS 2, a infrastructurii pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit, și care are o prognoză de capacitate operațională deplină pentru 2027.

Această constelație va oferi comunicații sigure, suveranitate globală și va permite protecția infrastructurii sau gestionarea crizelor, contribuind în același timp la tranziția digitală și la strategia European Global Gateway.

În cadrul întâlnirii a fost evidențiat și programul Copernicus de observare a Pământului, care este cheie pentru realizarea inițiativelor Pactului Verde European (Green Deal), întrucât permite monitorizarea fenomenelor precum secetele, incendiile sau inundațiile, din ce în ce mai frecvente.

O altă funcție a lui Copernicus este de a arăta societății dovezile științifice ale încălzirii globale și, prin urmare, este un instrument cheie pentru a contracara discursurile negânditoare ale schimbărilor climatice.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii Spațiului din UE promovează cooperarea spațială pentru a îmbunătăți viața cetățenilor și pentru a promova tranziția digitală și ecologică