#Spania – La întâlnirea, la care a participat ministrul interimar al Justiției, Pilar Llop, au participat și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders; și reprezentând Ucraina, ministrul Justiției, Denys Maliuska, și procurorul general, Andriy Kostin.

Întâlnirea a avut loc în cadrul Președinției letone a Consiliului Europei și este o continuare a summit-ului desfășurat în mai la Reykjavík, în care au convenit să înceapă un registru al daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. La această întâlnire se va aborda promovarea Grefei menționate și adoptarea măsurilor de promovare a repatrierii în Ucraina a copiilor deportați în Rusia, precum și sprijinirea sistemului judiciar ucrainean și investigațiile efectuate de Procuratura Generală a acestuia.

În discursul său, Pilar Llop a exprimat „angajamentul ferm al Guvernului Spaniei de a asigura răspunderea pentru crimele internaționale comise în contextul războiului rus împotriva Ucrainei”, și a subliniat valoarea Registrului ca „un element „cheie” în viitor. cercetarea asupra conflictului, pe care „Spania le-a susținut încă de la început.

Șeful Justiției, în numele Președinției Consiliului UE, a amintit că aceștia rămân „angajați față de inițiativele promovate în ultimele luni și lucrăm împreună cu Comisia Europeană pentru a-și atinge obiectivele”.

Llop a transmis și un mesaj de sprijin poporului ucrainean, reafirmând „solidaritatea profundă și sinceră a Spaniei față de autoritățile ucrainene și în special față de cetățenii ucraineni care suferă consecințele acestui război ilegal”.

Șefa Justiției a fost „consternată de moartea ajutorului spaniol din Ucraina”, Emma Igual, și a transmis un mesaj de sprijin familiei și prietenilor ei.

La sfârșitul sesiunii, participanții au semnat o declarație comună în care au condamnat agresiunea și au cerut Rusiei răspunderea deplină pentru acțiunile sale. Ei și-au arătat, de asemenea, sprijinul pentru sistemul judiciar ucrainean și au făcut apel la actorii implicați, inclusiv organizațiile internaționale, să colaboreze la căutarea copiilor ucraineni și la întoarcerea acestora.

Întâlnire bilaterală cu UcrainaÎn cursul zilei, Llop a avut o întâlnire bilaterală cu procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea juridică dintre ambele țări pentru a asigura răspunderea pentru crimele de război comise de Rusia încă de la începutul războiului.

Ministrul a profitat de întâlnire pentru a oferi și solicita cooperarea necesară pentru investigarea morții ajutorului spaniol, în timp ce aceasta ajuta persoane aflate în situații vulnerabile.

Etichete: Ucraina Ajută Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii Justiției ai Consiliului Europei își reiterează sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii ruse