Consilierul Torrent și secretarul Tost au urmat lansarea Menut la sediul Open CosmosMinutul’ a decolat cu succes astăzi de la baza spațială Cape Canaveral, în Florida (SUA), și este deja în spațiu. Lansarea a avut loc la ora 15:56 (ora catalană) la bordul unei rachete de lansare Falcon9 de la compania americană SpaceX, unde alți 113 sateliți călătoriu împreună cu „Menut”. 62 de minute mai târziu, racheta de lansare a ejectat nanosatelitul catalan pe orbita de destinație, 538 km de Pământ, conform planului.

Ministrul Afacerilor și Muncii, Roger Torrent și Ramióînsoțită de secretarul de Politici Digitale, Gina Toast și Fausa urmat în direct decolarea de la sediul Open Cosmos din Barcelona, ​​împreună cu directorul Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas CanudasCEO al Open Cosmos, Rafael Jordan Siquierși membri ai echipelor tehnice ale companiilor și instituțiilor participante la proiect.

Consilierul Torrent a fost foarte mulțumit de succesul lansării Menut-ului, „al doilea nanosatelit al Generalitati de Catalunya, care va ajuta la monitorizarea evoluției teritoriului din țara noastră, pentru a lua decizii de gestionare a mediului și de a răspunde schimbărilor climatice și, de asemenea, pentru a face față provocărilor globale majore cu care se confruntă astăzi planeta. „. Torrent a subliniat asta „acest al doilea pas din Strategia NewSpace trebuie să fie și o pârghie pentru a ajuta o industrie, un ecosistem, care va crește foarte mult în următorii ani, în care dorim să ne poziționăm ca țară și pe care, ca administrație, ne vreau să ajut în continuare”. Prin urmare, a adăugat el, „nu ne vom opri aici: astăzi anunțăm că în prima parte a acestui an 2023 vom putea atribui și pune pe orbită al treilea nanosatelit al Strategiei NewSpace a Cataloniei, dedicat comunicațiilor IoT”.

La rândul său, directorul IEEC, Ignasi Ribas, a ținut să sublinieze acest lucru „atingerea cu succes a etapei de lansare a fost posibilă doar datorită muncii în echipă și colaborării cu Generalitat de Catalunya, Open Cosmos, Institutul Cartografic și Geologic din Catalonia și alți membri care promovează strategia NewSpace, ce este Fundația i2CAT”.

În discursul său, CEO-ul OpenCosmos, Rafael Jordà, a descris Menut ca „un satelit grozav din trei motive: pentru că este o minune tehnologică, pentru că va ajuta la rezolvarea provocărilor globale majore și, mai presus de toate, pentru că este un proiect interesant care va ajuta la reținerea, atragerea și creșterea talentelor de talie mondială în Catalonia.”

Condus de Generalitati si IEEC si dezvoltat de Open Cosmos, „Meniu” este al doilea nanosatelit pe care Guvernul îl pune pe orbită ca parte din Strategia NewSpace a Catalonieiiar primul a cărui misiune este de a observa Pământul să contribuie, cu datele pe care le va furniza, la îmbunătățirea managementului teritoriului și să ajute la controlul și combaterea efectelor crizei climatice.

„Meniu”, care a fost botezat cu acest nume de către copiii Cataloniei, este un CubeSat de șase unități și o greutate mai mică de 10 kg, care va orbita în jurul Pământului cu o viteză de aproximativ 8 km pe secundă și va trece peste din Catalonia. aproximativ la fiecare 5 zile.

Nanosatelitul este echipat cu o cameră de ultimă generație care îi va permite să înregistreze din spațiu imagini cu rezoluție de 5 metri oriunde de pe planetă, deși va acorda prioritate obținerii de imagini ale teritoriului catalan care, după ce vor fi analizate și tratate cu cele mai noi tehnologii de procesare a imaginilor, acestea vor permite monitorizarea impactului schimbărilor climatice.

Pe baza datelor furnizate de „Meniu” ei doresc să implementeze cazuri de utilizare legate de analiza productivității culturilor și a solului; prevenirea și depistarea incendiilor forestiere; planificarea și supravegherea dezvoltării urbane și rurale; gospodărirea apelor, precum și monitorizarea, controlul și protecția mediului și a activității maritime.

Odată ce această perioadă se încheie, toate datele colectate de „Meniu” vor fi transmise la stația terestră pentru sateliți (Ground Station) a Observatorului Montsec (OdM), situată în Sant Esteve de la Sarga, în Pallars Jussà, și dezvoltată și gestionat de IEEC împreună cu Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).

Pe parcursul timpului petrecut în spațiu, Menut va face parte din OpenConstellation creată și gestionată de Open Cosmos, o infrastructură comună a sateliților de observare a Pământului, contribuit de agenții spațiale, țări, instituții și companii din întreaga lume ceea ce va pune în serviciu datele și informațiile colectate de sateliții care le integrează dintre provocările globale majore legate de urgența climatică, criza energetică și resursele naturale și dezastrele, printre altele.

Lansarea acestui nanosatelit de observare a Pământului presupune a doua misiune satelit a Strategia NewSpace a Cataloniei, conceput pentru a profita și maximiza oportunitățile acestei noi zone economice bazate pe utilizarea sateliților mici care orbitează la altitudine joasă și exploatarea datelor acestora. Condusă de Generalitat de Catalunya, scopul final al strategiei este de a proiecta și conecta ecosistemul spațial catalan cu alte centre de inovare din întreaga lume pentru a-l plasa pe tabla de joc internațională legată de acest nou domeniu emergent.

sursă: „Meniu” decolează cu succes, al doilea nanosatelit pe care Guvernul îl pune pe orbită ca parte a Strategiei NewSpace