Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 23 februarie 2022, pe Eric Stewart, președintele executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American (American Romanian Business Council – AMRO), cu ocazia vizitei pe care delegația AMRO pe care o conduce, formată din reprezentanți a 17 companii americane importante, o desfășoară în România în perioada 21-23 februarie 2022.

În cadrul discuției au fost abordate stadiul și perspectivele cooperării româno-americane, cu accent pe consolidarea dimensiunii politice și a celei economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, în special în contextul aniversării, în anul 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic și a 10 ani de la înființarea AMRO.

Ministrul Bogdan Aurescu a menționat dialogul susținut cu reprezentanții Administrației SUA din ultima perioadă, inclusiv convorbirile cu secretarul de stat SUA Antony Blinken, secretarul securității interne Alejandro Mayorkas și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, și a subliniat importanța continuării dialogului la nivel înalt și a coordonării strânse cu Administrația americană.

De asemenea, ministrul a realizat o trecere în revistă a subiectelor de interes prioritar de pe agenda internațională, dominată de evoluția îngrijorătoare a situației regionale de securitate, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse, care sunt contrare dreptului internațional.

În discuții, ministrul român de externe a evidențiat oportunitățile oferite de cooperarea cu SUA în domeniul nuclear civil, în ceea ce privește dezvoltarea Centralei nucleare de la Cernavodă și colaborarea în materie de reactoare modulare mici (SMR), atât pentru industriile din cele două țări, cât și pentru reducerea dependenței energetice.

Ministrul Bogdan Aurescu și președintele executiv AMRO au continuat dialogul cu privire la proiectele strategice prioritare regionale promovate de România pentru conectarea statelor din Europa Centrală și de Sud-Est, în special Rail2Sea și Via Carpathia, fiind discutate posibilități de implicare a sectorului privat american și a Administrației SUA în concretizarea acestora, care au utilitate crescută și pentru facilitarea mobilității militare pe Flancul Estic al NATO, aspect deosebit de important în contextul eforturilor de asigurare a securității aliaților din regiune și de consolidare a posturii de apărare și descurajare a Alianței.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat obiectivul comun româno-american de includere a României în Programul Visa Waiver.

Eric Stewart a adresat felicitări pentru adoptarea de către Consiliul OCDE a deciziei referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România și a transmis asigurări cu privire la menținerea sprijinului AMRO în asigurarea atingerii acestui obiectiv.   

Eric Stewart a transmis aprecierea AMRO pentru programul substanțial al vizitei în România, care a inclus întâlniri cu membri ai Parlamentului, Prim-ministrul României, reprezentanți ai altor ministere și instituții guvernamentale românești și cu sectorul privat.

De asemenea, a confirmat intenția AMRO de a continua să susțină, în dialogul cu Administrația SUA, necesitatea consolidării pe mai departe a Parteneriatului Strategic cu România.

Sursa: Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a președintelui executiv al Consiliului de Afaceri Româno-American, Eric Stewart