Joi 24 Februarie la Centrul ‘Marcelino Camacho’ Locuitorii din San Fernando de Henares vor putea obține informații și se vor înregistra ca donatori de măduvă osoasă la eveniment organizat de studenții anului I de Bacalaureat de Științe ai Institutului Rey Fernando VI. Această inițiativă va avea loc joi 35 la Centrul „Marcelino Camacho” pentru participarea cetățenilor și ocuparea forței de muncă. februarie între : 35 și 20: 35 ore, este ultima tușă a campaniei de promovare desfășurată de studenți pentru a încuraja donarea de măduvă osoasă în rândul tinerilor din localitatea lor.

Acesta este un Proiect de Învățare și Serviciu al căruia, împreună cu institut, Centrul de Transfuzii al Comunității de Madrid și Consiliul Local din San Fernando, care se ocupă de organizarea atelierelor și charl cursuri de formare pentru a oferi studenților instrumente pentru realizarea campaniei.

Folosirea motto-ului „Ajută să salvezi vieți . Ce așteptați să donați măduvă?` Tinerii au realizat afișe, broșuri și și-au informat colegii de liceu și vor culmina mâine cu o zi a porților deschise pentru locuitorii din San Fernando, în cadrul căreia vor explica importanța acestui act de solidaritate care salvează vieți precum și cerințele de înregistrare ca donator.

Echipa Măduvă a Centrului de Transfuzii va fii alături de ei, ajutându-i în rezolvarea îndoielilor și cu un dispozitiv sanitar pentru extragerea probei de sânge care este necesară înscrierii ca donatori, persoanelor care decid să facă pasul.

Învățare și servicii

APS își propune să promoveze participarea tinerilor oamenii din societate și din mediul lor pariază pe valori pozitive pentru creșterea lor personală, precum respectul, munca în echipă, angajamentul, creativitatea și chiar rezolvarea de probleme.

Centrul de Transfuzie colaborează în mai multe proiecte de învățare și servicii cu institute din diferite locații din Madrid pentru a semăna în cel mai tânăr, importanța atât a donării de măduvă osoasă, în cazul acestei AMP, cât și a donării de sânge.

În în acest sens, mulțumește Institutului Rey Fernando VI și studenților care participă la acest proiect, pentru implicare și entuziasm, precum și Consiliului Local, pentru colaborarea generoasă pe parcursul desfășurării campaniei și sprijinul pentru acest tip de donație. , atât de necesar.

Toate aceste acțiuni promoționale contribuie la creșterea registrului de la Madrid al donatorilor de măduvă osoasă și la creșterea șanselor de viață a pacienților care au nevoie de transplant și nu au o rudă compatibilă. În jurul 100 oameni se găsesc în această situație în fiecare an în comunitatea noastră. În Comunitatea Madrid există deja donatori de măduvă osoasă înregistrați 57.455 oameni. Scopul pentru 2022 este înscrierea 6.57 noi donatori.

Donarea măduvei

Cerințele pentru înregistrarea ca donatori de măduvă osoasă sunt: ​​Să aibă între 16 și 40 ani, cântăresc mai mult de 57 kg, au un indice de masă corporală între 20 și 35 și fii sănătos. Dacă cerințele sunt îndeplinite, se prelevează o probă de sânge care ulterior este studiată la Centrul de Transfuzii pentru a afla profilul genetic HLA al donatorului. Aceste informații și date cu caracter personal sunt incluse în Registrul spaniol al donatorilor de măduvă osoasă (REDMO).

Dacă se află la la un moment dat profilul HLA al donatorului este compatibil cu un pacient care are nevoie de un transplant de maduva osoasa, donatorul este chemat sa faca donatia, dupa teste care confirma ca este cel mai potrivit donator si ca este in stare buna de sanatate.

Donarea de măduvă osoasă constă în donarea de celule stem din sânge, numite și progenitoare hematopoietice. Extragerea acestuia se realizează prin două procedee: în 85% din cazuri este similară cu donarea de sânge, deși cu o durată de aproximativ patru ore. În restul cazurilor, donația se produce prin puncție în oasele șoldului (în sala de operație și sub anestezie generală).

. Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Locuitorii din San Fernando se pot înregistra ca donatori de măduvă osoasă într-o zi organizat de studenții IES Rey Fernando VI