Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Diplomației Române 2022, marcată în fiecare an la 1 septembrie. Mesajul ministrului afacerilor externe se referă la acțiunea diplomației române din ultimul an, precum și la eforturile diplomaților români de a contribui la gestionarea crizelor actuale, în special criza de securitate cauzată de războiul ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Procesul de reflecție și planificare strategică pentru perioada următoare va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 6-8 septembrie, cu tema „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”.

Diplomații români vor dezbate, cu acest prilej, alături de o serie de invitați străini de nivel înalt – miniștri ai afacerilor externe din state partenere și înalți reprezentanți ai unor organizații și structuri internaționale – modalitățile prin care diplomația română poate formula răspunsuri eficiente și adecvate la provocările mediului de securitate actual, în sens larg, consolidând în același timp spațiul european și euroatlantic de securitate și valori din care țara noastră face parte.

De asemenea, Ziua Diplomației Române și cei 160 de ani de la înființarea MAE, care se împlinesc în acest an, vor fi marcate și prin organizarea, la 2 septembrie 2022, a ,,Zilei Porților Deschise” la Ministerul Afacerilor Externe (https://www.mae.ro/node/59483). Cu acest prilej, sediul central al MAE se va deschide publicului larg, iar vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate ale sediului MAE, cu evidențierea momentelor de schimbare prin care diplomația română a trecut în 160 de ani de diplomație românească modernă.

 

Mesajul video poate fi urmărit AICI.

 

La mulți ani de Ziua Diplomației Române!

 

Transmitem mai jos transcrierea mesajului video al ministrului Bogdan Aurescu:
 

Stimați colegi,

Marcăm în acest an nu doar Ziua Diplomației, ci și 160 de ani de Diplomație Română modernă. Acest moment aniversar foarte important se suprapune, însă, cu un context internațional foarte complicat și dificil. Ne confruntăm cu transformări substanțiale ale cadrului de referință pentru securitatea noastră națională, deci și pentru prosperitatea și siguranța cetățenilor români.

Evoluțiile actuale în regiunea noastră, în Europa și în lume ne confirmă că acțiunea noastră diplomatică trebuie să fie și mai ferm ancorată în eforturile de a crește reziliența noastră ca stat și la nivelul fiecărei componente a societății românești. Acțiunea diplomatică a României trebuie să continue să se transforme și să se adapteze. Trebuie să avem un răspuns și mai eficient, amplificându-ne permanent capacitatea de a realiza obiectivele noastre naționale, adică promovarea și apărarea intereselor naționale ale României, precum și asigurarea securității cetățenilor noștri, în cel mai amplu sens.

Răspunsul diplomatic al României, la care dumneavoastră ați lucrat nemijlocit, față de modul în care s-a schimbat, într-un timp atât de scurt, realitatea geostrategică, a avut în centrul său, fără excepție, apartenența noastră durabilă la spațiul european și euroatlantic de valori și de securitate.

Dumneavoastră, dragi colegi, ați dus, în ultima perioadă, dar mai ales în ultimele luni, adevărate bătălii în plan diplomatic și consular. Situația dramatică din vecinătatea noastră a scos în evidență încă o dată faptul că România este un stat puternic angajat în securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii. Suntem un actor de încredere, cu o diplomație activă și, mai presus de toate, profund atașată de valorile democratice, cu spirit de solidaritate și empatie.

Am transmis anul trecut un semnal și un mesaj de încurajare în ceea ce privește viziunea, obiectivele și motivațiile noastre – care trebuie să se regăsească adecvat în rezultatele noastre prezente și viitoare. Am exprimat aceste îndemnuri în contextul în care acțiunea noastră diplomatică, chiar și atunci când a fost profund încercată de provocările pandemiei, a rămas eficientă și a identificat rapid practici noi, care să ne ajute să ne atingem obiectivele.

Astăzi, în contextul noilor dificultăți cu care ne confruntăm și al crizelor cărora trebuie să le facem față, generate de impactul războiului Rusiei contra Ucrainei, într-o lume în care ambiguitatea strategică nu-și mai are locul, subliniez cu putere necesitatea unei acțiuni diplomatice hotărâte, vizionare și principiale.

Viziunea, obiectivele și motivația noastră se sprijină în continuare, poate mai hotărât ca oricând, pe pilonii esențiali ai politicii noastre externe și de securitate: stat membru al Uniunii Europene în mod responsabil, Aliat de încredere în cadrul NATO, Partener Strategic hotărât al Statelor Unite ale Americii.

Stimați colegi,

De-a lungul celor 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României, generații ale corpului diplomatic și consular au scris cu profesionalism istoria instituției noastre și au așezat-o pe un făgaș modern, rămânând fideli vocației și misiunii lor.

În acest an aniversar, modul cel mai potrivit de a onora această istorie îndelungată este ca, acum și în anii ce urmează, să continuăm să construim modele de acțiune diplomatică eficientă, contribuind în mod concret la progresul și dezvoltarea țării noastre, în spiritul valorilor democratice.

De aceea, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române din perioada 6-8 septembrie, care se va concentra pe „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”, vom identifica instrumentele și căile prin care diplomația română ar putea sprijini, în această perioadă extrem de dificilă, stabilitatea, securitatea și progresul României.

Ne vom fundamenta analiza noastră pe contribuțiile și pe realizările de până acum, și mă refer aici la:

maniera coerentă și susținută în care am acționat în contextul războiului contra Ucrainei; deciziile obținute de România la Summitul Alianței de la Madrid, mai ales Noul Concept Strategic, care include toate obiectivele pe care le-am urmărit, dar și creșterea prezenței militare a NATO în țara noastră și consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră; creșterea profilului nostru internațional și recunoașterea rolului nostru activ în cadrul Alianței, prin obținerea găzduirii, în luna noiembrie, a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, prima după Summitul de la Madrid, dedicată implementării deciziilor cruciale ale acestuia; obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, un rezultat istoric pe care și România l-a susținut cu aceeași forță cu care își susține propriile obiective de politică externă și pentru care a pledat intens la nivelul Uniunii Europene în ultimele luni; lansarea și co-prezidarea împreună cu Germania și Franța a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, și instituționalizarea acesteia prin Conferința de succes de la București, ca instrument fără precedent, care susține reformarea, modernizarea și consolidarea rezilienței Republicii Moldova, esențială pentru parcursul său european; implicarea noastră de substanță în gestionarea unor potențiale crize complicate și destabilizatoare, cum este criza alimentară globală; contactele de substanță, bilaterale și multilaterale, pe toate spațiile geografice și în toate organizațiile internaționale de interes pentru România; deschiderea negocierilor de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderarea României la Organizație; continuarea în ritm susținut a reformei consulare, prin extinderea și modernizarea rețelei de oficii consulare, prin digitalizarea și simplificarea accesului cetățenilor la serviciile noastre, alături de multe altele. Astfel de performanțe, la care se adaugă acțiunea noastră de zi cu zi în plan bilateral și multilateral, pe care o dorim tot mai eficientă, mereu mai activă și mereu mai deschisă, rămân cartea noastră de vizită în țară și peste hotare.

Dacă anul trecut vorbeam despre aniversarea a 160 de diplomație română modernă în anul 2022 ca despre un test al transformării instituționale, anul acesta putem vorbi cu încredere despre o diplomație care a dovedit că poate livra rezultate concrete în cele mai grele condiții, fiind profund ancorată într-un sistem european și euroatlantic de valori, securitate și solidaritate de neclintit.

Vă mulțumesc tuturor, din nou, pentru eforturile pe care le faceți, zi de zi, atât acasă, cât și peste hotare, dar și pentru demersurile pe care echipa noastră le va face pe mai departe.
 

La mulți ani Diplomației Române și, mai ales, oamenilor care o compun cu mândrie și devotament!

 

Sursa: Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu prilejul Zilei Diplomației Române 2022