Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 7 martie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Tunisiene, Othman Jerandi.

Ministrul Othman Jerandi a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul acordat de România în facilitarea evacuării în siguranță a cetățenilor tunisieni din Ucraina și a apreciat maniera operativă și eforturile substanțiale depuse de autoritățile române pentru gestionarea ansamblului problemelor generate de fluxul de persoane de la frontiera României, în contextul crizei din Ucraina. În perioada 24 februarie – 5 martie, aproximativ 500 de cetățeni tunisieni au beneficiat de sprijinul autorităților române, la frontierele României cu Ucraina și R. Moldova. Cei doi miniștri au convenit continuarea coordonării între autoritățile de resort din cele două țări pentru tranzitul în siguranță al cetățenilor tunisieni pe teritoriul României și reîntoarcerea lor cât mai rapidă acasă.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru susținerea manifestată de Tunisia pentru Ucraina, în contextul adoptării, cu o largă majoritate, a Rezoluției Adunării Generale a ONU din 2 martie 2022, privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

A prezentat, totodată,  evaluarea părții române cu privire la evoluțiile îngrijorătoare de securitate din regiune, asigurând că România va continua să manifeste solidaritate cu toți partenerii săi, inclusiv prin oferirea de protecție și asistență consulară cetățenilor străini.

Referindu-se la relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări, cei doi miniștri au reafirmat interesul crescut pentru continuarea dialogului politic și pentru dezvoltarea cooperării pe toate dimensiunile, convenind și intensificarea eforturilor pentru organizarea celei de-a cincisprezecea sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnică româno-tunisiană.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său tunisian au discutat, totodată, despre marcarea în anul 2023 a 60 de ani de relații bilaterale și au agreat realizarea de vizite bilaterale la Tunis și București, în cursului anului 2022 și al anului viitor.

Sursa: Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Tunisiene, Othman Jerandi