Secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a avut miercuri, 23 februarie 2022, consultări cu ministrul delegat pentru afaceri europene al Republicii Elene, Miltiadis Varvitsiotis, în marja vizitei de lucru la București a Prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit pentru o scurtă întrevedere pe ministrul delegat elen.

Secretarul de stat român pentru afaceri europene și ministrul delegat elen pentru afaceri europene au avut un schimb substanțial de opinii asupra principalelor teme de actualitate de pe agenda europeană, de interes pentru ambele state, reliefând convergenţa opiniilor pe o serie de dosare importante, precum politica de extindere şi reforma spaţiului Schengen.

Astfel, în planul acțiunii externe a Uniunii Europene, ambele părţi au susţinut avansarea politicii de extindere pe baza meritelor candidaților. În context, cei doi oficiali s-au exprimat în favoarea deschiderii efective a negocierilor de aderare cu Albania și R. Macedonia de Nord cât mai curând posibil. Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat valențele strategice ale procesului de extindere și importanța, în actualul context geopolitic, de a asigura o acțiune credibilă a UE, care să mențină orientarea pro-europeană a candidaților.

Referitor la procesul de reformă a spațiului Schengen, a fost exprimat sprijinul pentru consolidarea spațiului european de libertate, securitate și justiție. În context, secretarul de stat român a reafirmat angajamentul României de a contribui la acest proces, în paralel cu materializarea obiectivului de aderare la spațiul Schengen, pentru care România a îndeplinit criteriile necesare. Totodată, a mulțumit părții elene pentru sprijinul constant acordat în acest sens, sprijin ce a fost reiterat de omologul elen şi în cadrul reuniunii curente.

În cadrul discuției privind Pactul privind migrația și azilul, din discuţii a reieşit convergenţa de opinii în ce priveşte importanţa gestionării dimensiunii externe a migraţiei. De asemenea, cei doi oficiali au analizat modalităţi pentru facilitarea obţinerii de progrese în acest dosar la nivel european, cu luarea în considerare a poziţiilor tuturor statelor membre.

În ceea ce privește agenda regională, cei doi demnitari au abordat situația din Mediterana de Est şi evoluțiile recente de securitate din Ucraina.

 

Sursa: Consultările secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu ministrul delegat pentru afaceri europene al Republicii Elene, Miltiadis Varvitsiotis, în marja vizitei de lucru la București a prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis