Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă şi secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota l-au primit vineri, 6 mai, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unor întrevederi de lucru, pe domnul William D. Magwood IV, directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA), din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Oficialii români au reafirmat angajamentul părţii române pentru aprofundarea cooperării cu NEA, atât ca obiectiv în sine, cât şi ca parte a demersurilor de aderare a României la OCDE.

Secretarul de stat Cornel Feruţă s-a referit în mod particular la deschiderea negocierilor de aderare a ţării noastre la OCDE şi a mulţumit directorului general al NEA pentru sprijinul constant acordat în acest sens. A menționat că apartenența României la NEA, din 2017, demonstrează capacitatea și angajamentul țării noastre de a implementa standarde și bune practici OCDE. A reconfirmat angajamentul României, ca stat membru al NEA şi partener like-minded al OCDE, pentru valorile, standardele, obiectivele şi priorităţile organizaţiei. Acestea sunt crucial a fi susținute în această perioadă, marcată de evoluţii internaţionale politice şi economice complexe.

Secretarul de stat Iulian Fota a evidenţiat cooperarea excelentă între România şi NEA în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare, concretizată prin proiectele de cooperare și perspectivele multiplicării lor. A subliniat convergenţa dintre agenda de politică energetică a României şi agenda NEA şi a exprimat interesul părţii române pentru exercitarea unui rol activ în calitate de membru al NEA. A fost reafirmată solidaritatea deplină a României cu Ucraina și cu poporul ucrainean, confruntat cu agresiunea militară a Federației Ruse şi a fost reiterată preocuparea față de potențialele evoluții la facilitățile nucleare și radiologice de pe teritoriul Ucrainei, care pun în pericol nu doar populaţia Ucrainei, ci şi securitatea regională și euroatlantică.

Directorul general al NEA a salutat implicarea activă şi constantă a României în eforturile Agenţiei, ce urmăresc dezvoltarea, prin cooperare internațională, a bazelor științifice, tehnologice și juridice necesare pentru o utilizare sigură, ecologică și economică a energiei nucleare în scopuri pașnice, exprimând satisfacția pentru nivelul cooperării bilaterale.
 

Informaţii suplimentare:

Agenţia pentru Energia Nucleară (NEA) este o agenţie interguvernamentală care funcţionează sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris. Activă din 1958, NEA facilitează cooperarea între statele cu infrastructuri şi tehnologii nucleare avansate şi, conform statutului, are ca obiectiv atingerea excelenţei în materie de siguranţă nucleară, precum şi în domenii conexe: tehnologie, cercetare, protecția mediului şi legislaţia aferentă.

NEA este un organism autonom al OCDE, care își stabilește proprii membri după o procedură specifică, independent de statutul de membru OCDE. NEA numără 33 de state membre.

România este stat membru al NEA și al Bazei sale de date începând cu anul 2017. Statutul de membru oferă țării noastre atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici în sectorul nuclear, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct la stabilirea reglementărilor internaţionale în materie de politici nucleare.

 

 

Sursa: Primirea de către secretarul de stat Cornel Feruță și de către secretarul de stat Iulian Fota a domnului William D. Magwood IV, directorul general al Agenției Nucleare (NEA) din cadrul OCDE