Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 26 iulie 2022, pentru consultări politice, pe vicepremierul și ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi. Vizita în România a ministrului afacerilor externe și expatriaților iordanian a avut loc la invitația șefului diplomației române și vine ca răspuns la vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Amman, din perioada 3-5 aprilie 2021.

Întrevederea celor doi demnitari a avut loc în contextul dorinței exprimate de ambele părți privind sporirea frecvenței contactelor politico-diplomatice și dezvoltarea cooperării bilaterale.

Discuțiile între cei doi șefi ai diplomațiilor s-au concentrat asupra perspectivelor și modalităților concrete de dezvoltare a relațiilor româno-iordaniene pe principalele domenii de cooperare, dincolo de dialogul politic foarte bun, respectiv educație, comerț, agricultură, turism, medicină, IT&C, securitate cibernetică, apărare, precum și în domeniul consular, al afacerilor interne și al combaterii terorismului.

De asemenea, au fost abordate oportunitățile creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor între România și Regatul Hașemit al Iordaniei, inclusiv prin organizarea unei noi sesiuni a Comisiei mixte de cooperare economică și a unui Forum de Afaceri.

Cei doi miniștrii au avut un schimb aprofundat de evaluări asupra principalelor dosare politice de interes comun, inclusiv evoluțiile recente din Europa de Est și din Orientul Mijlociu, reconfirmând interesul ambelor părți de a lucra îndeaproape în vederea promovării păcii, stabilității și prosperității la nivel regional și global.

Cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat și despre aprofundarea relațiilor dintre NATO și Iordania, inclusiv în contextul în care România va exercita rolul de Punct de Contact NATO în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), precum și între Iordania și Uniunea Europeană, partea iordaniană mulțumind României pentru susținerea constantă pe aceste dimensiuni.

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Ayman Safadi au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video AICI.

 

Transmitem, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu:

 

Bogdan Aurescu: Bună ziua, vă mulțumesc pentru prezență. Îmi face o deosebită plăcere și onoare să urez bun venit astăzi, la București, la Ministerul Afacerilor Externe, colegului și prietenului meu, domnul Ayman Safadi, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Regatului Hașemit al Iordaniei. Dragă Ayman, bine ai venit la București!

Anul trecut, în aprilie, am efectuat o vizită oficială foarte bună în Iordania și mă bucur că am putut duce la capăt planul acestei vizite de răspuns la București. De altfel, ne vom întâlni și în toamnă, când vom participa amândoi la reuniunea ministerială Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe. 

Regatul Hașemit al Iordaniei este un prieten de încredere al României în regiunea Orientului Mijlociu și un important partener economic și sectorial. Dialogul nostru politico-diplomatic se află în prezent la un nivel excelent și ne dorim, așa cum am discutat astăzi, atât eu, cât și domnul ministru, ca acest nivel excelent al relației noastre, acest nivel politico-diplomatic excelent să se regăsească la toate celelalte niveluri ale cooperării dintre România și Iordania, pe toate palierele, pe toate dimensiunile – economică și sectorială.

Am avut astăzi consultări politice consistente. Am discutat despre modul în care putem avansa relația bilaterală în beneficiul cetățenilor noștri, într-un context global din ce în ce mai complex și sensibil. De exemplu, domeniul agriculturii, care este unul dintre cele mai importante domenii de cooperare dintre România și Iordania, pentru că România este principalul furnizor de grâu al Iordaniei, mai ales în actualul context internațional complicat, care este generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu atât mai important este să ne asumăm acest rol pentru a ajuta prietenii noștri, evident, Iordania fiind unul dintre cei mai apropiați prieteni ai României.

Am discutat astăzi și despre dezvoltarea cooperării noastre în foarte multe domenii, de la apărare, muncă și protecție socială, transporturi, la energie, sănătate, educație, securitate cibernetică și multe altele. Ne dorim stimularea în continuare a nivelului schimburilor comerciale dintre țările noastre, care anul trecut au atins un nivel de peste 480 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă o creștere cu aproape 65% față de anul anterior.

Am discutat, de asemenea, despre importanța Comisiei mixte de cooperare economică și am discutat despre lărgirea domeniului de acțiune al acestei Comisii. De asemenea, am convenit să încurajăm mai mult contactele între oamenii de afaceri dintre cele două țări prin organizarea unui Forum de afaceri cât mai curând.

Avem, de asemenea, o foarte bună cooperare în domeniul afacerilor interne, în domeniul combaterii terorismului. De asemenea, în domeniul managementului situațiilor de urgență. În plus, există o serie de acțiuni și inițiative care au devenit tradiționale și mă bucur să salut organizarea recent, în luna iunie, a celei de a 12-a Conferințe Româno-Iordaniene în domeniul Medicinei și Farmaciei, care este un eveniment tradițional organizat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Prințesa Muna, Președinte al Consiliului Iordanian de Asistente Medicale.

România și Iordania au un parteneriat de lungă durată în domeniul educației. De a lungul anilor în universitățile românești s-au format zeci de mii de studenți iordanieni, mulți dintre aceștia fiind astăzi recunoscuți ca specialiști de marcă sau ocupând funcții foarte importante în Iordania. Acești adevărați prieteni ai României – pe câțiva dintre ei având plăcerea să-i întâlnesc în cadrul vizitei mele de anul trecut la Amman – au o contribuție semnificativă la dezvoltarea și modernizarea Iordaniei, ceea ce ne face mândri la rândul nostru.

Așa cum ați văzut, cu câteva clipe în urmă am semnat împreună cu domnul ministru Protocolul de amendare a Programului interguvernamental de cooperare în domeniul culturii, educației, turismului și mass-media pentru perioada 2019-2024, document care va facilita aprofundarea cooperării noastre în toate aceste domenii. Există, într-adevăr, un potențial semnificativ de dezvoltare a cooperării noastre sectoriale.

De aceea, discuțiile noastre de astăzi au fost foarte concrete, foarte aplicate, pentru a extinde, diversifica și facilita cooperarea noastră în toate domeniile sectoriale de interes comun. Este important ca eforturile noastre să fie direcționate și către domenii cu potențial de dezvoltare în continuare, mă refer la cercetare și dezvoltare, la energie, la medicină, la IT&C. 

De asemenea, vreau să subliniez un aspect care este extrem de important, și anume faptul că, prin politicile adoptate, prin valorile promovate, Regatul Hașemit al Iordaniei rămâne o ancoră de stabilitate în plan regional și este astfel un real partener pentru pacea și stabilitatea Orientului Mijlociu, pentru România și pentru comunitatea euroatlantică în ansamblu. De aceea am transmis colegului meu aprecierea României pentru rolul esențial de factor de echilibru regional al țării sale.

De asemenea, l-am asigurat pe colegul meu de faptul că România va rămâne un puternic susținător al consolidării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Iordania, dintre NATO și Iordania.

Am exprimat satisfacția pentru adoptarea la 2 iunie anul acesta, în cadrul Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Iordania, organizat la Amman, a noilor priorități care vor ghida cooperarea între Uniunea Europeană și Iordania până în 2027.

De asemenea, în ceea ce privește cooperarea la nivelul NATO – mă bucur că am avut prilejul să discutăm și în martie, în marja Summitului NATO de la Madrid, la care domnul ministru a participat – și mă bucur foarte mult că, începând cu 1 ianuarie 2023, România va îndeplini, prin Ambasada noastră la Amman, rolul de Punct de Contact NATO în Iordania. Adică vom fi interfața relației dintre Alianța Nord-Atlantică și statul iordanian, ceea ce ne va permite să ne asumăm un rol activ în promovarea politicii NATO de a întări cooperarea cu partenerii Alianței, o prioritate care, de altfel, a fost reconfirmată la Summitul de la Madrid și în Noul Concept Strategic al NATO.

Derulăm, de asemenea, o cooperare consolidată în domeniul securității și combaterii terorismului, în diferite formate, în cadrul Coaliției anti-Daesh, în formatul Aqaba, care este o inițiativă vizionară a Majestății Sale, Regele Abdullah al II-lea.

De asemenea, consultările noastre ne-au permis să discutăm aprofundat despre diversele dosare extrem de complexe din Orientul Mijlociu, pentru că atât România, cât și Iordania suntem foarte interesați în stabilizarea situațiilor de criză, fie că vorbim despre Orientul Mijlociu, fie că vorbim despre regiunea Mării Negre. Și de aceea am exprimat amândoi interesul de a consolida dialogul nostru, în așa fel încât să putem să acționăm împreună, atunci când va fi posibil, în așa fel încât să identificăm soluții de deblocare a acestor situații de criză.

Prin urmare, am discutat despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, am reconfirmat angajamentul părții române de a susține o soluționare justă și durabilă a acestui conflict, bazată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, singura opțiune viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți. De asemenea, îi reconfirm domnului ministru poziția României de sprijin față de păstrarea status-quo-ului Locurilor Sfinte de la Ierusalim și, în acest context, îmi exprim aprecierea și recunoașterea rolului Majestății Sale de Custode al Locurilor Sfinte. Recent, după cum cunoașteți, Președintele Palestinei, domnul Mahmud Abbas, a efectuat o vizită oficială la București, prilej cu care a fost reiterată la cel mai înalt nivel poziția principială, fermă și echilibrată a României față de Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, poziții care sunt conforme, așa cum au fost întotdeauna, cu rezoluțiile ONU relevante și cu dreptul internațional.

De asemenea, am împărtășit cu omologul meu o serie de aspecte de interes regional mai larg rezultate în urma acestei vizite importante. Nu în ultimul rând, am discutat aprofundat despre situația de criză din vecinătatea noastră, generată de războiul ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind riscurile de securitate pentru regiune, pentru spațiul euroatlantic în general, dar mai ales efectele care se fac simțite, în special în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică, rezultate în mod direct și exclusiv din acțiunea Federației Ruse.

Am subliniat necesitatea sprijinirii Ucrainei, care este stat victimă în războiul de agresiune al Rusiei, și îi mulțumesc domnului ministru pentru votul Iordaniei în Adunarea Generală a ONU pentru rezoluția privind situația din Ucraina. De asemenea, am prezentat măsurile pe care Guvernul României le-a luat atât pentru susținerea refugiaților ucraineni, cât și pentru facilitarea tranzitului de grâne dinspre Ucraina spre destinații terțe, inclusiv spre Orientul Mijlociu.

Domnule ministru, vă mulțumesc încă o dată pentru discuțiile foarte bune pe care le-am avut astăzi. De altfel, vom continua și după această declarație de presă.

 

Sursa: Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepremierul și ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi