Captură video: AICI.

 

Realizator: Germania susţine ferm aderarea României la Spaţiul Schengen, a declarat astăzi cancelarul Olaf Scholz, care spune că se va implica personal ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit cancelarului german pentru susţinerea României în Schengen, un obiectiv strategic al ţării noastre, iar şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a reacţionat printr-o postare în care a scris că românii merită cu prisosinţă această decizie. Şi premierul Nicolae Ciucă a declarat că România a gestionat cu responsabilitate graniţa externă a Uniunii şi a demonstrat că o poate face la cele mai înalte standarde. Suntem în direct în acest moment cu ministrul român de externe, domnul Bogdan Aurescu. Bun găsit, domnule ministru, mulţumim că sunteţi împreună cu noi. V-aş întreba, pentru început, vă rog, cât de mult contează o asemenea declaraţie din partea cancelarului german în acest mecanism de luare a deciziei pentru ca România să devină, în sfârşit, membră a zonei Schengen.
Bogdan Aurescu: Bună ziua şi vă mulţumesc pentru invitaţie. Da, este un anunţ extrem de important, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, la nivelul decizional cel mai înalt, al cancelarului federal, face acest anunţ de sprijin deplin, necondiţionat pentru aderarea României la spaţiul Schengen, având în vedere faptul că în trecut, la un anumit moment, Germania s-a numărat printre statele reticente în a susţine aderarea României. Și e foarte important acest mesaj, pentru că el, pe de o parte, reiterează că România îndeplineşte condiţiile tehnice, ceea ce este deja un fapt recunoscut din punct de vedere procedural încă din 2011, şi, pe de altă parte, exprimă angajamentul personal al cancelarului federal pentru susţinerea acestui demers, care vine după ce, în luna iunie, Preşedintele Macron, în vizita în România, la Constanţa, făcea o afirmaţie similară de susţinere – iarăşi, necondiţionată – pentru aderarea României la spațiul Schengen. Două rezultate obţinute în urma demersurilor făcute de Preşedintele României în discuţiile sale cu înalţii oficiali din Germania şi, respectiv, din Franţa. De altfel, am discutat acest subiect al aderării României la spațiul Schengen şi cu ministrul german de externe, când a venit la Bucureşti, pe 15 iulie, atunci când am coprezidat conferinţa privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Cu acea ocazie, am aflat faptul că, într-adevăr, această decizie este în pregătire, dar la acel moment nu putea să fie exprimată public – în orice caz, nu în deplină transparenţă -, această susţinere a Germaniei pentru aderarea României la Schengen, așa cum a făcut-o astăzi cancelarul Scholz. 

Realizator: Domnule ministru, aţi spus despre faptul că Germania era una dintre ţările cu ceva reţineri în această direcţie. Acum, despre ce ţări am mai putea vorbi care încă nu şi-au exprimat convingerea că România trebuie să fie membră, este pregătită total să fie membră a Schengen?
Bogdan Aurescu: Nu aş vrea să mă refer la un stat sau altul, aş vrea, mai degrabă, să mă refer la statele care deja au confirmat sau reconfirmat susţinerea pentru aderarea României. Vă readuc aminte faptul că, pe 20 iulie, Finlanda şi-a exprimat susţinerea deplină pentru aderarea României la spaţiul Schengen, într-o discuţie pe care am avut-o cu omologul meu, ministrul de externe finlandez; Finlanda fiind, iarăşi, unul dintre statele care, la un anumit moment dat, cu ceva timp în urmă, era de asemenea oarecum reticent faţă de acest obiectiv al României. Continuăm demersurile pe care le-am iniţiat, atât la cel mai înalt nivel, cât şi la nivel politico-diplomatic. În urmă cu două săptămâni, la Praga, am discutat cu omologul meu ceh, care în acest moment exercită Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, pentru acest semestru al anului, şi iarăşi avem susţinerea deplină a Preşedinţiei cehe pentru acest obiectiv al României. Prin urmare, continuăm aceste eforturi pentru a obţine, până la urmă, susţinerea tuturor statelor membre.

Realizator: Când credeţi că ar putea să se întâmple acest lucru? Să fie România membră Schengen?
Bogdan Aurescu: Am fost, de-a lungul timpului, reticent sau prudent, mai degrabă, în a da termene-limită, pentru că am trecut prin astfel de momente în care au fost anunţate aderarea României la spațiul Schengen sau alte momente în care s-au făcut cunoscute posibile, să spunem, rezultate pentru alte obiective de politică externă. În 2011, dacă vă aduceţi aminte, iarăşi a existat o aşteptare publică pentru aderare, care nu s-a realizat. Aşadar, continuăm demersurile noastre şi, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite din punct de vedere politic, vom anunţa rezultatul.

Realizator: Vă întreb în primul rând pentru că şi premierul Ciucă dădea ca orizont, totuşi, acest an şi voiam să ştiu dacă această declaraţie a cancelarului Scholz ne îndreptăţeşte la o asemenea speranţă, domnule ministru?
Bogdan Aurescu: Deci, fără îndoială că declaraţia cancelarului Scholz de astăzi este un anunţ foarte important. Este o un moment extrem de important, într-adevăr, pentru că, iată, Germania şi Franţa, două state foarte puternice ale Uniunii Europene, care în trecut, cu mai multă vreme în urmă, au fost oarecum reticente pentru a susţine acest obiectiv, iată, susţin fără rezerve, din punct de vedere politic, demersurile României. Este un moment într-adevăr important. Sigur că, dacă aderarea se va întâmpla în acest an, e cu atât mai bine. În acelaşi timp, însă, trebuie să fim conştienţi că eforturile noastre continuă şi, la momentul la care se va putea spune că toate condiţiile sunt îndeplinite, atunci cu siguranţă vom menţiona acest lucru.

Realizator: Aş vrea să mai întreb, dat fiind contextul internaţional, eforturile pe care le-a făcut România, ca ţară aflată la frontiera cu Ucraina, aceste lucruri cântăresc greu în decizia pe care o vor lua statele membre Schengen?
Bogdan Aurescu: Cu siguranţă că eforturile pe care România le-a făcut de la începutul războiului din Ucraina în gestionarea valului foarte important, de peste 2,1 milioane de refugiaţi ucrainieni care au intrat în România, aceste eforturi contează şi, de fiecare dată când am avut întâlniri cu colegii mei, atât bilaterale, cât şi în cadru multilateral, am folosit acest argument, care este un argument pertinent. Toţi colegii mei sunt de acord că susţinerea pe care România a arătat-o refugiaţilor ucraineni arată, fără îndoială, că autorităţile române sunt capabile, din punct de vedere administrativ, să gestioneze o situaţie de criză. Până la urmă, toţi cei care au intrat în România au fost procesaţi în conformitate cu standardele Schengen.

Realizator: Domnule ministru, aş vrea doar să vă mai întreb şi cred că am o informaţie corectă. Veţi participa la reuniunea miniştrilor de externe sub Preşedinţia cehă a Uniunii Europene. Ne puteţi da câteva dintre priorităţile sau punctele pe care va insista România la această reuniune?
Bogdan Aurescu: Este vorba despre o reuniune informală a miniştrilor de externe, care are loc la Praga, începând cu mâine şi, respectiv, în cursul zilei de poimâine şi, într-adevăr, este o reuniune care are pe agendă aspecte legate de relaţia Uniunii Europene cu Rusia, în contextul conflictului de la graniţa Uniunii Europene şi a NATO, în acelaşi timp. De asemenea, are pe agendă aspecte care ţin de relaţia dintre Uniunea Europeană şi Africa, mai ales în contextul crizei alimentare, care a fost determinată de blocajul Federaţiei Ruse faţă de exporturile de cereale ucrainiene. Sunt aspecte extrem de importante, care vor fi discutate pe toate dimensiunile lor şi vom discuta, sigur, şi chestiuni cât se poate de concrete, de exemplu chestiunea legată de eventuala suspendare a acordării de vize pentru cetăţenii ruşi. Deci, sunt elemente importante care vor fi pe agenda acestei reuniuni şi abia aştept să ajung să discut cu colegii mei toate aceste elemente.

Realizator: Şi o ultimă întrebare legată de acest subiect al vizelor. România are deja o poziţie conturată în acest sens?
Bogdan Aurescu: Voi discuta, împreună cu ceilalţi miniştri de externe, care sunt diversele puncte de vedere, argumente pro şi contra. Se discută, de exemplu, despre o posibilă suspendare a acordului de facilitare a acordării de vize către cetăţenii ruşi. Pot spune că România este favorabilă unei astfel de suspendări, chiar a unei suspendări integrale acestui acord de facilitare a acordării de vize pentru cetăţenii ruşi. De asemenea, vom discuta şi despre celelalte măsuri care vor fi aşezate pe agendă. Aşteptăm şi punctele de vedere ale Comisiei Europene, ale Serviciului European de Acţiune Externă. Fără îndoială că vizitarea Uniunii Europene nu este un drept fundamental. Până la urmă, este important să conştientizăm faptul că există, în societatea rusă, elemente importante din populaţie, procente importante din populaţie care susţin politicile agresive, revizioniste ale Preşedintelui Putin, ceea ce poate să justifice o anumită decizie într-un anumit sens. Au fost exprimate multe puncte de vedere pe acest subiect, noi suntem deschiși să discutăm inclusiv despre o eventuală suspendare a acordării de vize în scop turistic, însă, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere şi faptul că vizele de tip umanitar sau vizele care ar trebui acordate celor care sunt opozanţi ai regimului sau pentru cei care încearcă să fugă din Rusia pentru a se feri de opresiune, aici cu siguranţă nu se pune problema interzicerii sau suspendării acordării de astfel de vize. Dar discuţia este abia la început. Aşteptăm cu interes argumentele pe care atât instituţiile europene, cât şi statele membre le vor aşeza pe masa discuţiei şi, cu siguranţă, vom juca un rol activ în această dezbatere.

Realizator: Domnule ministru, vă mulţumesc foarte mult.

 

Sursa: Intervenția telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la TVR Info