În continuarea discuțiilor aprofundate inter-aliate și eforturilor diplomației române de a consolida securitatea pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut astăzi, 3 februarie 2022, consultări cu ministrul de stat în MAE german, Tobias Lindner.

Cu acest prilej, cei doi interlocutori au evidențiat importanța detensionării situației de securitate de la granița Ucrainei, care continuă să aibă un impact negativ la nivel european și euroatlantic. De asemenea, partea germană a împărtășit preocupările de securitate ale României și a asigurat de întreaga solidaritate a Germaniei în ceea ce privește consolidarea descurajării și apărării, fiind evocate eforturile diplomatice susținute în direcția dezescaladării situației și continuarea dialogului.

Secretarul de stat român a salutat disponibilitatea Aliaților NATO de a-și spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului Aliat la provocările de securitate din regiune și a mulțumit autorităților de la Berlin pentru decizia de a participa la Poliția Aeriană Întărită în Zona de Sud (Enhanced Air Policing South), un semnal puternic pentru angajamentul de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-un mod unitar și coerent.

Dan Neculăescu a reafirmat disponibilitatea României de a găzdui o prezență Aliată pe teritoriul național și a invitat partea germană să contribuie la structurile NATO din țara noastră. Totodată, ambele părți au reiterat interesul pentru o cooperare aprofundată atât în plan bilateral, cât și în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

 

Sursa: Consultări româno-germane privind situația de securitate din Vecinătatea Estică