Potrivit studiului „Madridul în contextul oraşelor globale”, capitala Spaniei se află pe locul al 12-lea în topul celor mai bune oraşe, în ceea ce priveşte calitatea vieţii, capitalul uman, imagine, situaţie economică şi legături interne şi externe.

Studiul, realizat de primăria oraşului în colaborare cu o firmă de consultanţă, are ca obiectiv determinarea poziţiei Madridului în contextul oraşelor globale, pentru a determina strategia de dezvoltare pe plan internaţional a capitalei spaniole.

Studiul a folosit date de ranking, indici şi clasificări de oraşe, publicate în întreaga lume şi culese de firme, administraţii publice, universităţi şi mass-media. Pentru a stabili poziţia pe care o ocupă Madridul, capitala a fost comparată cu alte 26 de oraşe din lume: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bruxelles, Frankfurt, Londra, Milano, Moscova, Paris, Chicago, Los Ángeles, Miami, New York, Toronto, Buenos Aires, México DF, Río de Janeiro, Sao Paulo, Dubai, Beijng, Hong Kong, Seúl, Shanghai, Sidney, Singapore şi Tokio.

Madrid se află astfel înaintea unor oraşe ca Bruxelles, Berlin, Sidney, Barcelona sau Seul. Potrivit primăriei Madridului, rezultatele sunt deosebite în domeniul conexiuni, pentru că Madrid este considerat un model de eficienţă în transportul public urban şi interurban. În mod special, în Madrid sunt apreciate reţeaua de metrou şi aeroportul Barajas.

Din punct de vedere economic, Madrid apare pe locul al treilea între oraşele europene şi pe locul 7 la nivel internaţional. Studiul arată că se mai pot face îmbunătăţiri la capitolele calitatea vieţii, capitalul uman şi imagine.