#Spania – Luis Planas, care prezidează la Bruxelles ultimul Consiliu al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din semestrul Președinției spaniole, a evidențiat progresele înregistrate în realizarea unei abordări comune asupra majorității aspectelor propunerii. El a asigurat că s-au pus bazele pentru a putea aproba în curând un acord general și, prin urmare, lucrările vor continua până pe 31 pentru ca Președinția belgiană, care începe la 1 ianuarie 2024, să o poată finaliza cu succes.

Ca rezumat al semestrului Președinției europene, Luis Planas a concluzionat că s-a desfășurat o muncă intensă bazată pe dialog și colaborare pentru a apropia pozițiile și pentru a ajunge la un consens pe problemele agricole și pescuitului.

Ministrul a reiterat importanța progreselor înregistrate în noile tehnici genomice în raport cu timpul scurt care a trecut de când Comisia și-a prezentat propunerea pe 5 iulie, acum abia 5 luni, întrucât este și o dezbatere dificilă, foarte sensibilă. Aplicarea noilor tehnologii, precum noile tehnici genomice, în producția agricolă a fost subiectul central al Reuniunii informale a miniștrilor desfășurate la începutul lunii septembrie la Córdoba și a făcut obiectul a 8 întâlniri tehnice și a două sesiuni ministeriale.

„Trebuie să facem față acestei dezbateri cu hotărâre, pentru că ne va permite să ne consolidăm autonomia strategică necesară și securitatea alimentară.”a asigurat ministrul, și a explicat că plantele rezistente la secetă ne vor permite să asigurăm recolte, iar cele rezistente la dăunători pot contribui la reducerea utilizării produselor fitosanitare, a explicat el.

Ministrul a reiterat că Uniunea se confruntă cu o mare oportunitate, dar că eforturile tuturor sunt necesare pentru a putea obține sprijinul necesar și a face față dezbaterii cu Parlamentul European. Europa, a spus el, nu poate pierde trenul progresului științific și tehnologic pe care se află deja unii dintre concurenții și partenerii săi comerciali.

Primul an de aplicare a PACLuis Planas a făcut o evaluare pozitivă a primului an de aplicare a noii Politici Agrare Comunitare (PAC), deși a precizat că sunt necesare unele adaptări pentru consolidarea acesteia.

Ministrul a reamintit că noua PAC a intrat în vigoare într-o situație foarte dificilă pentru fermieri și crescătorii de animale din cauza unor circumstanțe neașteptate dincolo de controlul sectorului derivate din pandemia Covid-19, invazia rusă a Ucrainei și seceta care au provocat cresterea preturilor inputurilor si materiilor prime care au crescut volatilitatea pietelor.

După primul an, a remarcat ministrul, planurile strategice trebuie să ofere fermierilor și crescătorilor de animale un cadru de aplicare stabil care să le permită să își planifice culturile și producția animală într-un scenariu de certitudine.

Ministrul a asigurat că procedurile de modificare sau adaptare trebuie să fie simple și agile pentru a putea răspunde rapid la circumstanțe neașteptate. În plus, el a transmis un mesaj de liniște fermierilor și fermierilor, afirmând că nu se vor face cereri mai mari dacă nu există sprijin financiar suplimentar.

Etichetarea mieriiConsiliul de Miniștri de astăzi a susținut faptul că, prin directiva privind micul dejun, în viitoarea etichetare a mierii este obligatorie să se precizeze țara de origine și, în cazul amestecurilor, procentul specific al fiecăruia dintre acestea conținut în împachetarea.

Ministrul a subliniat că aceasta este o veste foarte bună pentru sectorul apicol spaniol, care a apărat întotdeauna această afirmație și care arată că „La Bruxelles lucrurile se realizează cu perseverență și muncă”.

Consiliul a abordat, de asemenea, regulamentul privind materialul vegetal și forestier, care reunește 11 reglementări diferite într-un singur regulament și introduce un test de durabilitate pentru soiurile de plante. Noul regulament privind produsele fitosanitare a fost discutat și după ce Parlamentul European a respins propunerea Comisiei pe 22 noiembrie. Planas a detaliat unele dintre progresele pe care Consiliul le-a făcut până acum pentru a promova consensul și a reiterat că reducerea produselor fitosanitare este o necesitate pentru sustenabilitatea producției agroalimentare și trebuie făcute progrese.