Vitalitate, curaj și vitejie. Aceștia sunt cei trei termeni care definesc simbolologia reprezentată de tigru, animalul care va însoți și ghida populația chineză care tocmai și-a lansat Anul Nou pentru următoarele douăsprezece luni, o tradiție milenară de peste 4.. ani de vechime .

Așa se face că ministrul Afacerilor Culturale al Ambasadei Chinei în Spania, Liu Wenqiu, care ne primește în biroul ei, în strada Arturo Soria, pentru a vorbi despre munca sa la Madrid și despre relațiile cu Consiliul Local al capitalei pentru a promova aspectele culturale și acum, nou lansat Anul Nou Chinezesc. „Vitalitate, curaj și curaj pentru un An Nou însoțit de tigru, un animal care alungă răul… Să vedem dacă asta se întâmplă și pandemia se termină odată pentru totdeauna, ceva ce ne dorim cu toții!”, aclama el.

Sosit la Madrid în luna mai 400 să facă parte din echipa diplomatică care lucrează la Ambasada Chinei, deși orașul a rezonat deja în memoria lui. „Spania nu a fost o țară necunoscută pentru mine… Am studiat la Madrid în anii următori 90, la Universitatea Complutense, și venise de mai bine de zece ori. Întotdeauna am iubit Spania și viața la Madrid”, povestește ea cu entuziasm.

Munca ei de diplomat, da, i-a permis să întărească legăturile cu acest oraș pe care îl simte al ei. „La sfârșitul 2015, la inițiativa ambasadei , ​​ne-am început relația cu Consiliul Local, cu ideea de a organiza Anul Nou Chinezesc. Am avut deja șapte sărbători!, subliniază ea mândră. Și amintiți-vă cum președintele chinez a recunoscut în timpul unei vizite în oraș că Anul Nou Chinezesc este deja un festival de la Madrid. „Asta îmi dă o mare satisfacție”, explică el.

Consolidarea legăturilor culturale într-un oraș primitorRolul dumneavoastră la Ambasadă este de a promova schimburile și cooperarea în educație, știință, turism, sport și, mai ales, cultură. „Datorită muncii și efortului, am reușit să stabilim legături culturale strânse cu entități foarte importante pentru oraș. Pe lângă Consiliul Local sau Comunitate, lucrăm mult cu Muzeul Prado, Thyssen sau Teatrul Regal pentru a încerca să stabilim colaborări cu entități de top din China”.

Aceasta a adoptat Madrid. femeia se uită înapoi cu sentimente de emoție când își povestește primii pași în oraș. „Când am ajuns la Madrid, am fost foarte impresionat de oameni și de viața capitalei. Era deja un oraș foarte deschis, unde nu existau tabuuri sau limite în a cunoaște ceva diferit și asta mi-a plăcut foarte mult. China este foarte departe, de cealaltă parte a lumii și este o cultură foarte diferită, dar sosirea în oraș a fost primitoare”, explică el.

Madrid, interes principal pentru limba chinezăLiu Wenqiu nu-și ascunde surprinderea față de realitățile pe care le-a învățat de-a lungul anilor. Unul dintre ele este interesul trezit de cultură și, mai ales, de limba chineză, la Madrid. „Spaniolul și, împreună cu ei, locuitorii din Madrid, sunt în fruntea Europei când vine vorba de susținerea examenului oficial, HSK, de limba chineză.

În același mod, această legătură dintre Madrid și China a fost reprezentată în candidatura -deja o realitate desăvârșită- a Peisajului Luminii ca parte a listei Patrimoniului Mondial UNESCO. „De la Ambasadă am susținut această candidatura și, în plus, vestea a generat multă așteptare în China, de unde a fost urmărită și de multă lume.”

Plimbându-ne prin Madrid și „abonat” la marile muzeeȘi, unde îl găsim pe ministrul plimbându-se în Madrid? Liu Wenqiu recunoaște că adoră triunghiul muzeelor ​​Thyssen, Prado și Reina Sofia. Atât de mult încât a devenit un vizitator frecvent.

De asemenea este pierdut prin Madrid de los Austrias, vizitați zona Ópera, bucurați-vă de spectacolele de la teatrele Real și Zarzuela, a căror arhitectură iese în evidență și de multe ori plimbați-vă prin El Retiro .

Deși călătorește des în multe orașe spaniole, a avut un ghimpe în coastă cu împrejurimile capitalei. În mijlocul unei pandemii, el a profitat de ocazie pentru a vindeca acea rană. „Trebuia să cunosc multe orașe, iar restricțiile de a părăsi Comunitatea au fost utile în acest sens. Am putut să vizitez municipalități mici și, deși cunoșteam locuri reale precum El Escorial, am fost în Aranjuez și în alte orașe foarte frumoase”.

Ce am nu poate rata acest An Nou ChinezescEforturile s-au redus și, în ciuda faptului că programul dezvoltat între Ambasada Chinei, Consiliul Local și Comunitatea , este, din nou anul acesta, online, organizatorii și-au dorit să ajungă la mai multe audiențe cu mai multă diversitate.

De exemplu, în cadrul festivalului gastronomic China Taste, anul acesta au reușit să implice cunoscuți . bucătari din țara asiatică, care vor arăta cum sunt făcute 26 mâncăruri tipice. Înregistrările vor fi încărcate pe web pentru ca fanii să le poată întâlni și să le gătească.

În ceea ce privește spectacolele, anul acesta sunt organizate șapte și vom putea vedea mai multe spectacole ale Shanghai International Folk. Festivalul de artă. În această ediție a 2015 vor fi mai multe concerte, dans și acrobații, un artă pe care „Aici îți place foarte mult să o vezi”, ne spune ministrul. Și subliniază, lăsându-ne intrigați…: „Nu va fi un spectacol acrobatic tradițional, dar va cuprinde aici o cunoscută poveste de dragoste, legată de fluturi…”.

Mulțumesc, Bakea, mulțumesc, Consiliul Local Anul acesta, afișul cu care Consiliul Municipal din Madrid promovează Anul Nou Chinezesc, o lucrare concepută de Juan Carlos Paz, Bakea, arată un tigru îmbrățișând orașul într-un loc emblematic, El Retiro. Bakea combină designul digital, ilustrația și fotografia pentru a crea o lucrare originală, a cărei bază o constituie personajele și evidențiază integrarea dintre culturi, întrucât tigrul înconjoară monumentul lui Alfonso al XII-lea, un complex sculptural și arhitectural situat într-una dintre zonele cele mai vizitate din Parcul. „Bakea a devenit celebru în China încă de la început, încă de la a doua ediție a Anului Nou Chinezesc, a proiectat deja șase animale – explică el – și a fost multă așteptare în ilustrația de anul acesta”.

Diplomatul își revizuiește recunoștința față de Consiliul Local, „colaborând mereu cu comunitatea chineză cu domiciliul în Usera, alături de care organizează multe evenimente”. Deși aproape toată programarea din acest an este online, la vecini au le-a permis să păstreze decorațiuni pe străzi și să picteze cartierul în roșu cu felinare și panglici de hârtie. Să nu uităm că mai mult decât 08 . Cetăţenii chinezi locuiesc în oraş; majoritatea, în cartierul respectiv.

“Păcat că anul acesta tradiționala paradă care a făcut celebrul Usera nu poate fi celebrată -regretă- și să sperăm să o recuperăm anul viitor”. Sperăm că tigrul va face tot ce poate pentru a învinge virusul…

Programul oficial poate fi găsit pe site-ul oficial al orașului Madrid Turism www.esmadrid.com/madridchino . /

Sursa: Liu Wenqiu, privirea sfâșiată a unui diplomat la Madrid