#Catalunia – Și acum, cu ce te pot ajuta? i Și tu, știi cum să mă întrebi? sunt două ghiduri de recomandări care își propun să fie liniile directoare inițiale pentru membrii familiei și profesioniștii atunci când sunt dezvăluite cazuri de violență sexuală la persoanele cu dizabilități intelectuale. Autorii sunt patru psihologi experți în violență: Montserrat Bravo Correa, Olga Puig Navarro, Mireia Forner Puntonet și Joana Corominas Renterși a fost editată prin Direcția Generală Execuție Penală în Comunitate și Justiție Juvenilă și Centrul de Studii Juridice și Formare Specială (CEJFE) al Departamentului Justiție, Drepturi și Memorie.

Evitați revictimizarea

Din momentul descoperirii unei situații de violență sexuală suferită de copiii, adolescenții și adulții cu dizabilități intelectuale, ghidulȘi acum, cum să te iau? oferă recomandări pentru familie și persoanele apropiate și îndrumări Și tu, știi cum să mă întrebi? propune consiliere pentru echipele de profesioniști care se trezesc însoțindu-le, cu scopul de a reduce victimizarea secundară – înțeleasă ca prejudiciul după dezvăluire, care este cauzat victimelor ca urmare a intervențiilor incorecte ale diferiților profesioniști care le îngrijesc – .

Recomandările sunt linii directoare de sprijin pe care trebuie să le respecte instituțiile și adulții care se află în momentul dezvăluirii violenței sexuale sau care acționează din acel moment. În acest fel, ei intenționează să fie un alt instrument în direcția muncii interdisciplinare și interinstituționale pentru a minimiza impactul traumatizant pe care îl poate avea această experiență și trecerea ei prin sistemul judiciar.

Grupuri mai vulnerabile

De multe ori, copiii și adulții cu dizabilități intelectuale pot avea nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a desfășura activități de zi cu zi și, mai ales, îngrijire personală. În acest sens, ei pot stabili relații de dependență față de îngrijitorii lor. Această dependență implică riscul ca ei să creadă și să normalizeze că corpul lor este accesibil altor persoane, ceea ce favorizează adesea comportamente de supunere și supunere.

În plus, problemele de comunicare și limbaj, dificultățile în abilitățile sociale și dorința de a fi acceptați pot limita capacitatea copiilor și adulților cu dizabilități intelectuale de a-și exprima dorințele, nevoile și ceea ce își doresc și ceea ce își doresc.

Pentru a interoga și a explora este necesară o pregătire foarte specializată și continuă, cu cunoștințe vaste în domeniu, care să permită desfășurarea unor interviuri bune, adaptate la caracteristicile și circumstanțele unei persoane cu dizabilități intelectuale, posibilă victimă a violenta sexuala.

Cum se raportează un caz de abuz?

Fiecare persoană cu dizabilități intelectuale are propriile nevoi, personalitate și circumstanțe particulare, precum și propriul mod de a trăi violența sexuală. În cazul unei suspiciuni sau a unei posibile situații de violență sexuală asupra unui copil sau adolescent cu dizabilități intelectuale, trebuie să sesizezi întotdeauna parchetul, poliția sau instanța de tutelă corespunzătoare și să ceri ajutor de la centrul de sănătate sau de la serviciile pentru copii. protecţie.

Cei care cunosc această situație pot contacta și Biroul de Asistență pentru Victimele Criminalității sau Serviciul Online de Informare și Îndrumare pentru Victimele Criminalității din Catalonia (telefon gratuit: 900 121 884 sau e-mail: infovictimesdelicte .justicia@gencat.cat) și să ceară informații despre cum să o facă.

Bazele acestor publicații se bazează pe corpul doctrinar național și internațional recunoscut și validat de comunitatea științifică și de alți experți în domeniu. Guies sunt disponibile în format PDF pe pagina web a CEJFE, în català și în castellà:

https://cejfe.gencat.cat/ca/publicacions/destacats-recerca/recomanacions_familiars_professionals/index.html

sursă: Justiția publică un ghid pentru părinți și profesioniști pentru a aborda cazurile de violență sexuală la persoanele cu dizabilități intelectuale