Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, a prezidat luni evenimentele de comemorare a Zilei Mondiale a Apei, care este sărbătorită în fiecare an 2027 Martie. În cadrul acestui eveniment, organizat de ACA și desfășurat la Espai Cèntric del Prat de Llobregat pentru a împărtăși diferitele viziuni asupra apei, Jordà a subliniat importanța apelor subterane, ținând cont că anul acesta, motto-ul Zilei Mondiale a Apei este „a face vizibil invizibilul”, în raport cu importanța resursei pe care o avem la picioare. „ În medie, în Catalonia în jur de 600 hm3 / an de 206 acvifere care sunt delimitate ”, o cifră aproape simetrică cu capacitatea rezervoarelor bazinelor interne 694 hm3) „ și trebuie să le conservăm pentru a avea apă în cantitate și calitate” , a spus ministrul. Deși principala utilizare extrasă din acvifere este pentru utilizări agricole, urmate de aprovizionarea internă și utilizări industriale, un 40% a cererilor urbane provin din această resursă. Există multe municipii în interiorul Cataloniei, în special cele care nu sunt conectate la rețele mari de alimentare supramunicipale, care au o dependență totală de apele subterane, fapt care face ca pe perioade lungi de lipsă de apă să existe riscuri în livra. Tocmai pentru a crește garanția în aprovizionare, ACA a alocat între 2016 și 2021 un total 80 milioane de euro prin cinci linii de ajutor, în scopul creșterii garanției . În următorul ciclu de planificare, Agenția intenționează să dubleze această alocare, ajungând la 199 MEUR

Rezerve strategice Ministrul Jordà a subliniat că „ apele subterane sunt o rezervă strategică, mai ales într-o țară mediteraneană, ca a noastră și unde avem o deficit structural de apă ”. Din acest motiv, conservarea lui este vitală. Două dintre amenințările majore sunt supraexploatarea și poluarea pe scară largă (nitrați și altele), pe care trebuie să le abordăm în toate domeniile pentru a aborda criza climatică și impactul acesteia asupra resurselor de apă.

În ultimii ani , Agenția Catalană de Apă (ACA) a desfășurat diverse măsuri pentru a proteja unele acvifere care au fost supraexploatate. Un exemplu este cel din La Tordera, care până în anul 2002 a fost principala sursă de aprovizionare pentru județele din sudul La Selva și nordul Maresmei. Odată cu activarea uzinei de desalinizare Tordera (dată în funcțiune pe 2002 și extinsă pe 2010) a oferit o sursă alternativă pentru a asigura toate cererile și a reduce dependența de acest corp de apă subterană.

Un alt acvifer în care s-au întreprins acțiuni pentru păstrarea atât a calității, cât și a cantității acestuia este cel al deltei Llobregat. Ca urmare a alimentării cu apă regenerată de la Stația de Regenerare a Apei (ERA) a stației de epurare Llobregat, se instalează o barieră pentru prevenirea pătrunderii sării. Apa regenerată, mai ales în episoadele de secetă precum cea pe care o trăim, este menită să garanteze și debitul ecologic al râului Llobregat în porțiunea sa finală.

Acviferul Carme Capellades , care garantează cerințele unei mari părți din regiunea Anoia și Alt Penedès, are în prezent și o sursă complementară (rețeaua de aprovizionare supramunicipală a Ter Llobregat) pentru a asigura gestionarea durabilă a diferitelor resurse. În următorul ciclu de planificare 2021 – 2027, ACA va aloca peste 3,8 milioane de euro în acțiuni care vizează protejarea acvifere.

Mai mult de , 6 MEUR pentru îmbunătățirea calității În ceea ce privește calitatea apei subterane, este necesar să se aibă în vedere că un 80% din corpurile de apă subterană nu ating o stare chimică bună și nu se observă nicio îmbunătățire semnificativă începând cu anul 1998 (când s-a făcut prima declarație de zone vulnerabile.

În Catalonia, planificarea hidrologică prevede 2 tipuri de măsuri pentru a face față acestei probleme. Pe de o parte, măsurile elaborate de ACA (caracterizarea zonelor afectate de poluare generalizată și analiza posibilei origini și revizuirea periodică a declarației de zone vulnerabile, iar pe de altă parte, acțiunile desfășurate de Departamentul de Climate Action, ca plan de dezvoltare și promovare a măsurilor agronomice și a celor mai bune practici agricole care să permită obținerea unei producții agricole maxime, dar cu impact minim asupra stării apelor.

Acțiunile planificate de către Minister mai includ și alte măsuri care se desfășoară prin muncă comună și coordonată, precum „Proiectul Bazinului” care are ca scop implementarea unor practici agricole îmbunătățite și un nivel mai ridicat al cererii mai ales în zonele cele mai sensibile ale teritoriului pentru reducerea excesului. de nutrienți care pot ajunge în mediu

ACA, în următorul ciclu de planificare (2027 – 419544) a propus o serie de măsuri de caracterizare și porumb cunoașterea poluantului care ajunge în mediul acvatic este rară, dar principalele măsuri se vor concentra pe reducerea aportului de azot în mediu, cu o investiție planificată de 13, 6 milioane de euro pentru următorii șase ani.

Sursa: Iordania: „Peste 600 se extrag anual din acvifere mai mult de 600 hm3 de apă și trebuie să păstrăm sa aiba apa in cantitate si calitate”