Ministrul Politicii Teritoriale și purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că „libertatea de exprimare și de informare nu este doar un drept constituțional, ci face parte din ancorele democrației în țara noastră și înțelegem că, fără jurnalism, nu există democrație.”

Isabel Rodríguez, care a răspuns la o întrebare la Congresul Grupului Basc, a subliniat că Guvernul cunoaște, deoarece alte grupuri parlamentare au comunicat-o, „interesul Federației Asociațiilor Jurnaliştilor din Spania (FAPE) și Forumul Organizaţiilor Jurnaliştilor (FOP) pentru reglementarea Legii secretului profesional.”

Este o dezvoltare care vine şi protejată de legea deontologică. codul asociațiilor jurnaliștilor și în dezvoltarea constituțională a țării noastre, deși nu în legea care a fost prevăzută ci în jurisprudența diferită. Curtea Constituțională, a explicat ministrul, și a adăugat că „în plus, există diferite reglementări pe care Guvernul le pune în aplicare, precum legea informatorilor de corupție, care va contribui la consolidarea surselor de informare, sau Legea de procedură penală, care va scutesc jurnaliştii de obligaţia de a depune mărturie atunci când trebuie să-şi păstreze sursele”.

Ministrul a încurajat grupurile parlamentare să caute consens pentru dezvoltarea secretului profesional: „Sunt dispus să ascult FAPE și grupurile parlamentare pentru a merge mai departe. Dacă există astăzi dispoziție parlamentară în jurul profesiei, ceea ce nu a fost întotdeauna așa, și unitate în necesitatea acestei dezvoltări legislative, Guvernul, ca și în atâtea alte chestiuni, este dispus să o abordeze, dar în prealabil ar fi bine dacă cunoșteam părerea tuturor grupurilor parlamentare. Al nostru este întotdeauna să avansăm și democrația și fără jurnalism, nu există democrație”, a reiterat el.

Ministrul a mai amintit că UNESCO, într-unul din ultimele reportaje, el recunoaște jurnalismul ca un bun comun, „acest lucru devine din ce în ce mai evident astăzi în contextul internațional, unde mulți profesioniști în comunicare se află în Ucraina în urma agresiunii Rusiei și își pun viața în pericol. Prin urmare, suntem de acord că toate garanțiile sunt necesare pentru a acoperi toți cei care ne trimit informații veridice în aceste vremuri.”

Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „Fără jurnalism, nu există democrație”