#Madrid –

La conferința „Riscul Psihosocial: Metodologie sau Cultură Preventivă?” destinat personalului tehnic și managerial din domeniul relațiilor de muncă și prevenirea riscurilor profesionale și reprezentanților sociali ai lucrătorilor.

Școala de Relații de Muncă a Universității Complutense din Madrid a găzduit conferința privind riscurile psihosociale organizată de Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) din Comunitatea Madrid pentru a evidenția importanța sănătății mintale în raport cu condițiile de muncă, precum și să arate necesitatea implementării de noi instrumente și abordări metodologice pentru evaluarea și abordarea acestor riscuri în organizații.

Inaugurat de Silvia Marina Parra Rudilla, director general al Muncii și manager al IRSST, diverse instituții au participat la eveniment și au împărtășit idei valoroase care permit progrese în managementul riscurilor psihologice și reduc impactul negativ al acestora asupra sănătății emoționale a lucrătorilor.

În prima parte a zilei, Olga Merino, coordonator regional de prevenire la Mutua FREMAP, a abordat impactul economic și social al sănătății mintale în companii în fața acestor contingențe. În continuare, a avut loc o masă rotundă, moderată de Teresa Moreno, șefa Unității Tehnice de Formare și Conștientizare a IRSST, în care a fost examinat instrumentul. Mental PRO, un instrument 360º pentru evaluarea psihosocială în companii. Jorge Tubío, director general al PRL Innovation și MentallyLab; Mayte López, șefa departamentului de diagnostic psihosocial la Afor Health; și Marina del Amo, Sănătate și Siguranță Specialist principal în Amadeus; au discutat despre avantajele și provocările metodei MentallyProrecent introdus, precum și asupra validității sale tehnice și științifice.

În a doua parte, Carolina Soto, manager sănătate și sănătate la AENOR, a participat la prezentarea „Audit ca abordare a îmbunătățirii managementului riscurilor psihosociale” în care a evidențiat virtuțile standardizării prin prezentarea ISO 45003 pentru managementul riscurilor psihosociale. aceste riscuri. Pe de altă parte, Salvador Carmona, director general al I+3 Consultores, a analizat cultura preventivă în diverse tipuri de organizații, evidențiind impactul acesteia asupra companiilor mici, mijlocii și mari. De asemenea, Fernando Toledano, șeful metodologiei și analizei datelor la Stimulus Consultoría, a prezentat diferite metodologii de analiză, reglementările actuale și scopul comercial de a minimiza ratele de absenteism și daunele de origine psihosocială a sănătății.

În încheierea evenimentului, a fost realizată o experiență practică în care Rosa García Virosta, tehnician al Unității de Riscuri Psihosociale a IRSST, și-a împărtășit reflecțiile privind studiul cazurilor reale de conflict și hărțuire, evidențiind provocările și dificultățile în aplicarea protocoalelor. .

Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST expune importanța sănătății mintale în condițiile de muncă