Românii din Spania sunt șocați de declarațiile ministrului Transporturilor din România, Ioan Rus, la adresa românilor din străinătate.

Asociațiile din Spania cred că afirmația lui Ioan Rus potrivit căreia copiii românilor din străinătate ajung golani, iar nevestele curve, a fost o jignire colectivă.

Nu mi-a venit sa cred că un om politic cu experienţa dlui Rus a putut să spună aşa ceva. Ne-a jignit pe toţi cei care suntem în diaspora. Am căutat pe site-ul Institutului Naţional de Statistică şi nu am găsit numărul copiilor golani ai celor plecaţi să muncească, precum nici numărul soţiilor care să fie aşa cum a spus dl. Rus. Nu am găsit aşa ceva”, ne-a declarat vicepreședintele Asociației Integra Mas Madrid, Ciprian Roman.

Aşteptăm ca oamenii din guvern să-şi aleagă vorbele cu mult mai multă atenţie, deoarece este inacceptabil să se exprime astfel, fără să se gândească la consecinţe. Cum să arunci astfel de cuvinte în mass media? A dat dovadă de lipsă de respect pentru cele 3 milioane de români care se află în diaspora. Mulţi dintre ei au părinţii acasă…”, a mai spus Ciprian Roman, care consideră că și dl. Ponta ar trebui să-şi dea demisia pentru „ceea de deja se întâmplă în România şi politicienii să înceapă, o dată pentru totdeauna, să demonstreze că românii din diaspora reprezintă ceva pentru ei.”

Reacții la declarațiile lui Ioan Rus au venit și de la PNL Diaspora 

PNL Diaspora condamnă în termenii cei mai duri declarațiile scandaloase ale Ministrului Transporturilor, Ioan Rus, referitoare la familiile românilor plecați la muncă în străinătate. 

Maniera incalificabilă în care domnia sa a ales să caracterizeze categoria de oameni care a fost și este unul dintre principalii piloni ai puterii de cumpărare a românior arată, încă o dată, opinia PSD despre diasporă. Acest moment jenant survine după bătaia de joc a guvernului, din care și Rus face parte, la adresa diasporei cu ocazia alegerilor din noiembrie și după cu PSD și-a ales un responsabil cu diaspora care nu poate părăsi țara din motive juridice.

Menționăm faptul că PNL Diaspora va oferi asistență juridică oricărui cetățean care va dori să îl acționeze în instanță pe Ioan Rus pentru declarațiile făcute, având în vedere că acesta nu este parlamentar și nu beneficiază de imunitate pentru declarații„, precizează PNL într-un comunicat.

Critici și de la Partidul Socialist Român

„Partidul Social Românesc condamnă declarația ministrului Ioan Rus prin care au fost jigniți milioane de români și anunță că, în acest sens, a transmis, astăzi, o sesizare adresată Consiliului Național al Discriminării.

Prin afirmația făcută public de către Ioan Rus, ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta și vicepreședinte al Partidului Social Democrat, peste trei milioane de români plecați la muncă în străinătate, alături de familiile lor au fost jigniți într-un mod inacceptabil, folosindu-se, totodată, un limbaj incalificabil. PSRO consideră inadmisibil ca un membru al Guvernului României să declare despre românii plecați să lucreze în afara granițelor – pentru că statul român nu le-a oferit condițiile necesare găsirii unui loc de muncă în țară care să le permită un trai decent pentru familiile lor – că „sunt fierari betoniști, fierari și așa mai departe, lucrează în construcții, autostrăzi prin Europa”, folosindu-se un ton jignitor, fără respect atât la adresa acestor oameni, cât și la modul în care aceștia își câștigă existența și contribuie substanțial la economia României prin banii trimiși familiilor lor.

Mai mult, PSRO nu poate accepta cuvintele folosite de Ioan Rus la adresa copiilor acestor români, care în accepțiunea ministrului PSD „se fac golani acasă”, fiind nevoiți să își trăiască anii copilăriei și ai adolescenței departe de părinții lor. Însă, de departe cea mai gravă jignire a fost adusă de vicepreședintele PSD la adresa mamelor acestor copii și soțiilor celor plecați în străinătate, apelativul folosit de Ioan Rus fiind total de neacceptat.

Partidul Social Democrat îi reamintește ministrului Ioan Rus că toți cetățenii României se bucură de dreptul legal de a lucra în ce țară doresc ei, în special în Uniunea Europeană, și că aceste milioane de români pe care vicepreședintele PSD i-a jignit contribuie la economia țării cu aproximativ cinci miliarde de euro anual. Totodată, domnul Ioan Rus nu trebuie să uite că majoritatea celor plecați în afară au recurs la acest sacrificiu pentru a le asigura familiilor lor un trai decent, pentru a-și permite să trimită copiii la școală, întrucât salariile din România nu le permiteau acest lucru.

Însă modul în care Partidul Social Democrat se raportează la românii din Diaspora este deja cunoscut, cea mai bună dovadă fiind încălcarea dreptului acestora la vot, garantat prin Constituție. În acest sens, PSRO își exprimă speranța că, mâine, parlamentarii români să dea dovadă de respect față de cetățenii acestei țări, indiferent unde au ales să lucreze, votând moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta”.

Senatorul Viorel Badea Vicepreședinte al Comisiei românilor de pretutindeni

„Ieri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul PSD Ioan Rus a avut o declarație halucinantă la adresa românilor din diaspora, jignindu-i într-un mod inacceptabil.

În consecință îi solicit primului-ministru Victor Viorel Ponta demiterea cu celeritate a ministrului Rus care a dovedit, prin declarația sa, o totală lipsă de respect față de cetățenii României, cei care trăiesc și muncesc, temporar, pretutindeni în lume, cei care contribuie major la stabilitatea economică și politică a statului nostru, cei care reprezintă principalul investitor în România, cei care, cu sacrificii inimaginabile încearcă să își construiască o viață demnă departe de țara în care s-au născut, departe de părinții care i-au crescut.

Guvernul PSD recidivează în promovarea unei atitudini discriminatorii și jignitoare la adresa românilor din diaspora și a familiilor acestora rămase în țară și continuă sa genereze rupturi ireversibile între România și cetățenii săi, cu o ură și desconsiderare inimaginabile.

Domnule Ioan Rus, sunteți prea mic pentru demnitatea pe care o ocupați, sunteți nevrednic de încrederea cu care ați fost investit ! După ce că îi izgoniți pe români din țara lor, după ce le interziceți drepturile fundamentale, după ce că nu faceți NIMIC pentru ca ei să revină acasă, vă permiteți să îi jigniți public în cel mai josnic mod ! Plecați din Guvern, domnule Rus, măcar în al doisprezecelea ceas arătați că aveți demnitate!”

Ioan Rus a demisionat

Premierul Victor Ponta a anunțat pe Facebook că acceptă demisia lui Ioan Rus de la Ministerul Transporturilor, după ce acesta a transmis un comunicat în care a precizat că declarațiile sale au fost „nefericite”.