#Spania – Investițiile străine în Spania au ajuns la 28.215 milioane de euro în 2023, potrivit datelor publicate astăzi de Registrul Investițiilor Străine al Secretarului de Stat pentru Comerț disponibile în DataInvex.

Într-un context internațional marcat de mare incertitudine, investițiile străine în 2023 se situează la media ultimilor 5 ani, ceea ce arată puterea economiei spaniole și încrederea pe care o au investitorii în țara noastră.

Se remarcă creșterea în 2023 a proiectelor de investiții care vizează creșterea capacității productive și a ocupării forței de muncă în țara noastră, care au crescut cu aproximativ 12% față de 2022, ajungând la 5.680 de milioane de euro. Mai mult, în ultimul trimestru al anului 2023 s-a înregistrat o revenire a acestei investiții, atât brute, cât și nete, care au crescut cu 52%, respectiv 79% față de trimestrul III.

Pe țări, Statele Unite au fost primul expeditor de fluxuri de investiții către Spania (28,9%), urmate de Regatul Unit (13,1%), Germania (10,6%) și Franța (9,2%). Investițiile din alte țări, precum Australia, Elveția, Canada și Mexic, și-au crescut ponderea, demonstrând astfel diversificarea încrederii în țara noastră.

Pe sectoare, 54,3% din totalul investițiilor străine din Spania au fost direcționate către sectorul serviciilor, 42,2% către sectorul industrial și 3% către construcții, evidențiind în subsectoare investițiile în comerțul cu ridicata, telecomunicații, energie electrică și combustibili.

Investiții străine de către Comunitățile AutonomeComunitatea Madrid continuă să fie principala destinație pentru mai mult de 54% din investițiile străine, deși ponderea acesteia scade față de media ultimilor cinci ani. Catalonia ocupă locul doi, iar Comunitatea Valenciană se află pe locul trei, cu o creștere a investițiilor străine în ambele regiuni.

Creșterea investițiilor străine în proiecte cu valoare adăugatăSpania se dovedește a fi extrem de atractivă pentru investitorii internaționali, consolidând un volum de atragere a investițiilor de aproximativ 30.000 de milioane de euro anual, față de 20.000 de milioane de euro în urmă cu 10 ani, în 2014.

Țara noastră menține o poziție competitivă ca destinație preferată pentru investițiile străine. După cum arată cel mai recent raport „Investment Trend Monitor” al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), confruntat cu o scădere cu 28% a investițiilor străine directe în marile economii dezvoltate în 2023, investițiile străine directe în Spania au scăzut doar cu 18,5%.

Investițiile străine directe în Spania sunt foarte satisfăcătoare din punct de vedere al volumului și, de asemenea, calitativ, așa cum se poate observa în creșterea puternică a proiectelor de investiții pentru noi capacități productive în țara noastră. În acest sens, Spania se află pe locul 4 în rândul țărilor din lume cu cel mai mare număr de proiecte noi pentru instalații productive (numite greenfield) în perioada 2018-2023, doar în urma Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei, potrivit bazei de date FDI Markets a Financial Times.

O mare parte din aceste investiții sunt direcționate în mod fundamental către sectoare cu valoare adăugată ridicată. Potrivit aceleiași surse ale piețelor ISD, în 2023, Spania a fost cel mai mare destinatar global de proiecte greenfield în sectorul energiei regenerabile. De asemenea, a fost a treia țară care a primit cele mai multe proiecte care implică desfășurarea de activități de cercetare și dezvoltare, a cincea țară cu cele mai multe proiecte primite legate de inteligența artificială și al zecelea cel mai mare destinatar de campuri verzi în sectorul infrastructurii TIC și internetului.

Etichete: Economie Transformare digitală Angajare Energie regenerabila Sursa: Guvernul Spaniei – Investițiile străine în Spania au ajuns la 28.215 milioane de euro în 2023, atingând media ultimilor cinci ani