Aceasta este a doua cerere de granturi în 2022 și a treia în ultimii doi aniApelul urmărește să ofere primăriilor și consiliilor județene mijloace materiale pentru a face față situațiilor de urgență și a facilita sarcinile care le corespund în domeniul protecției civile.Grantul este destinat să favorizeze în special micro-sate în conformitate cu regulile publicate în iulieApelul a fost publicat astăzi în DOGC, iar organele locale au la dispoziție 20 de zile calendaristice pentru a depune cererile începând de mâineCuantumul subvențiilor este de maximum 4.000 de euro per beneficiarDepartamentul de Interne a publicat astăzi DOGC o nouă cerere de granturi adresată consiliilor orășenești și consiliilor județene pentru promovarea creării infrastructurilor de protecție civilă. Grantul este destinat să favorizeze în special micro-sate în conformitate cu regulile publicate în iulie. Este a doua cerere de ajutor din 2022. Ultima cerere de ajutor a mers către consiliile cu asociații voluntare de protecție civilă pentru a achiziționa material destinat punerii la dispoziție a centrelor de primire în caz de urgență.

Scopul grantului publicat astăzi este de a asigura primăriilor și consiliilor județene mijloace materiale pentru a face față situațiilor de urgență și de a facilita sarcinile și atribuțiile care le corespund în domeniul protecției civile.

Mijloacele și resursele care pot face obiectul unei subvenții sunt:

Mijloace și resurse de avertizare și informare a populației în situații de risc grav sau de urgență și de semnalare a riscurilor:a) Achiziționarea și montarea de indicatoare, afișe, panouri luminoase sau similare pentru identificarea și avertizarea zonelor sau punctelor de risc și informarea cu privire la măsurile de autoprotecție ce trebuie aplicate.

b) Material pentru inchiderea acceselor: garduri si balize luminoase.

c) Sistem fix de sonorizare și pentru vehicule și alte elemente de avertizare a populației.

d) Veste de mare vizibilitate.

Mijloace și resurse pentru acomodarea și îngrijirea populației afectate de situații de urgență:a) Echipamente de încălzire/răcire a spațiului.

b) Echipamente de iluminat autonome.

c) Grupuri electrogene.

d) Crapii.

e) Paturi de camping.

Mijloace și resurse pentru prevenirea și minimizarea riscurilor grave și a efectelor situațiilor de urgență:a) Material pentru episoade de risc datorate zăpezii și înghețului: saline (împrăștiatoare de sare/topitoare), lopeți de zăpadă sau lopeți de nivelare cu împingător (de atașat la un vehicul), turbine pentru deszăpezirea de pe trotuare și recipiente de sare/zăpadă topită .

b) Elemente de reținere a inundațiilor: saci, bariere și altele asemenea.

c) Material pentru curatenie stradala: pompe de apa, pompe motorizate, echipamente de curatare cu apa sub presiune, rezervoare de apa pana la 1.000 litri, motocoase, motofierastraie si suflante/aspiratoare multifunctionale.

d) Case prefabricate pentru depozitarea materialului.

e) Remorci pentru materiale.

Cheltuielile pentru care administrația locală solicită subvenția trebuie efectuată în cursul anului 2023, iar termenul limită de prezentare a justificării este 31 martie 2024.

Trecuseră mai bine de 10 ani de când nu exista nicio cerere de subvenții pentru primării în domeniul protecției civile, iar aceasta este prima cerere generală pentru primării în domeniul protecției civile. Deci, este vorba despre al doilea apel de subvenții în 2022 și al treilea în ultimii 2 ani.

Consiliile orășenești și consiliile județene au la dispoziție 20 de zile calendaristice pentru a depune cererile începând de mâine.

Pentru a vă înscrie pentru a beneficia de subvenție, puteți accesa aa EACAT și EACAT > Proceduri > Catalog de proceduri și căutați în cuprinsul Serviciului EACAT.

Criteriul de determinare a cuantumului subvenției, de maximum 4.000 de euro pe beneficiar, va fi cel stabilit în criteriile de evaluare prevăzute în anexa III la Ordinul bazelor normative pentru acordarea subvențiilor destinate consiliilor orășenești și consilii judetene pentru promovarea realizarii infrastructurilor de protectie civila (ORDIN INT/189/2022, din 27 iulie). Evaluarea are în vedere numărul de locuitori, densitatea populației și dacă primăria deține Documentul Unic Municipal de Protecție Civilă (DUPROCIM) aprobat, aprobat și în vigoare.

sursă: Interior deschide un nou apel de granturi pentru primării și consilii județene pentru promovarea creării infrastructurii de protecție civilă