Institutul Goethe din Barcelona a organizat joi, 27 mai 2010, la orele 19:30, conferinţa „Asociaţii Europene în Barcelona” la care au fost invitate să participe Casa România din Catalunia, Clubul Scandinav, Asociaţia culturală catalano-poloneză şi Asociaţia „Deutschkiste„.

Din partea asociaţiei culturale scandinave a luat cuvîntul Anneli Oivanen care a prezentat pe scurt activităţile pe care le organizează membrii asociaţiei, punând accent îndeosebi pe cele care vizează ateliere de lectură şi cursurile de limbi: daneză, finlandeză, suedeză şi norvegiană. Aceste propuneri culturale sunt destinate în mod deosebit copiilor de origine scandinavă, care în Barcelona au nevoie de un spaţiu special pentru a putea cunoaşte cultura din ţara de origine.

Interesul pentru promovarea culturii şi obiceiurilor ţării de origine este şi principalul obiectiv al Asociaţiei „Deutschkiste” care în fiecare sîmbătă organizează cursuri de limba germană pentru copiii care formează aşa-zisa „a doua generaţie„.

Spre deosebire de celelalte asociaţii, Asociaţia culturală catalano-poloneză oferă asistenţă juridic polonezilor stabiliţi în Catalunia, care beneficiază şi de o serie de servicii speciale, cum ar fi cursurile de poloneză, spaniolă şi catalană. Asociaţia mai pune la dispoziţia celor interesaţi şi o Bibliotecă specializată în publicaţii din Polonia şi un Club de film polonez. La rândul său, Florin I. Bojor a prezentat obiectivele proiectului „Casa România de Catalunia”, a vorbit despre partidul PIRUM şi despre „Mişcarea Românilor din Europa” – MRE. La final, participanţii au servit un aperitiv cu mâncare tipică germană.