Primul ministru, Giorgia Meloni, a avut o întâlnire bilaterală în marginea lucrărilor Summit-ului țărilor G20 cu Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. O întâlnire prietenoasă.

Meloni și-a exprimat interesul guvernului italian în promovarea intereselor economice reciproce, inclusiv în vederea creșterii exporturilor italiene către China. În același timp, Xi și Meloni au recunoscut vechea relație dintre Italia și China, două civilizații milenare, subliniind succesul anului cultural Italia-China. Președintele Xi a reamintit mesajele schimbate cu președintele Mattarella în această împrejurare.

Discuțiile au vizat și relațiile dintre UE și China, în speranța relansării acestora. Președintele Meloni a subliniat importanța reluării tuturor canalelor de dialog, inclusiv pe cea privind drepturile omului.

A fost recunoscută necesitatea de a colabora pentru gestionarea eficientă a celor mai grave și presante provocări globale și regionale. Meloni și Xi au acordat o atenție deosebită războiului din Ucraina și consecințelor acestuia. Ei au convenit că fiecare inițiativă diplomatică ar trebui promovată pentru a pune capăt conflictului și a evita o escaladare.

La sfârșitul întâlnirii, președintele Xi l-a invitat pe prim-ministru să efectueze o vizită în China, pe care președintele Meloni a acceptat-o.

Sursa: Întâlnirea bilaterală a președintelui Meloni cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping