De la dreapta la stânga, directorul general al Acțiunii Externe, Anna Dotor, directorul general al IEMed, Senén Florensa, și jurnalista Cristina Mas, în cadrul mesei rotunde.Institutul Catalan al Femeii (ICD) și Departamentul de Acțiune Externă și Uniunea Europeană au discutat despre provocările și oportunitățile femeilor din Marea Mediterană la o masă rotundă, marți, la Institutul European al Mediteranei (IEMed), în fața crizelor emergente din Mediterana. Sub titlul „Spargerea barierelor: transformarea feministă în Marea Mediterană”, a fost inaugurată întâlnirea de Ana Doctordirector general Acțiune Externă, și pt Senén Florențapreședinte executiv al IEMed.

În discursul său, doctorul a subliniat că „în conformitate cu Strategia MedCat 2030, ne angajăm într-o acțiune externă feministă, cu femeile ca agenți ai schimbării sociale în regiunea euro-mediteraneană„. Masa, condusă de Cristina Masjurnalist al ziarului ARA, a dat lovitura de start cu intervenția lui Neus Pociello, director al Institutului Catalan al Femeilor (ICD). Pociello a subliniat că „este esențial să putem avea un spațiu de schimb, la nivel de cercetare și la nivel de formare, și că a vorbi de transformare feministă înseamnă a vorbi de transformare socială și sistemică.”.

Pe de altă parte, Maria-Ángeles Roquedirector Cultură și Societate Civilă la IEMed, a anunțat cel mai recent număr al Quaderns de la Mediterrània, dedicat reflectării diferiților agenți ai egalității, și a precizat că „femeile înlătură din ce în ce mai multe bariere în Marea Mediterană”.

În fine, de pe malul de sud, directorul CREDIF, Thouraya Belkahia, a explicat traiectoria istorică a Tunisiei în ceea ce privește lupta pentru drepturile femeilor în sfera politică, economică, socială și culturală. Intervenția sa a scos la lumină Codul Statutului Personal tunisian, o serie de legi în vigoare de la 1 ianuarie 1957 care vizează stabilirea egalității între bărbați și femei în diverse domenii, în special desființarea poligamiei, formalizarea procedurii de divorț și încuviințarea numai a căsătoriei. cu acordul reciproc al ambilor soti. In cele din urma, Sonia Ben DjemiaDirector de Studii și Cercetare la CREDIF și Observatorul de Gen și Egalitatea de Șanse, a ținut să evidențieze munca depusă de CREDIF ca centru de pionier în lumea arabă și în Africa.

CREDIFCREDIF, de pe lângă Ministerul Femeii, Familiei, Copiilor și Persoanelor Vârstnice al Guvernului Tunisiei, lucrează pentru promovarea drepturilor femeilor și favorizarea prezenței acestora în viața politică, economică, socială și culturală prin orientarea opiniei publice și a liderilor politici. De asemenea, lucrează pentru adoptarea unor legi care încurajează instituirea unei culturi a egalității de șanse între femei și bărbați în toate domeniile.

sursă: Institutul Catalan al Femeilor, Afacerilor Externe și IEMed promovează o dezbatere despre conducerea politică, socială și economică a femeilor în Marea Mediterană