În acest sens, Jordà, de asemenea, importanța sprijinului Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin PRODECA, pentru întregul sector pescuit al Cataloniei cu organizarea Catalonia Hub. Prin acest pavilion instituțional al Generalitati de Catalunya, dorim să facilităm participarea a aproximativ cincisprezece companii și entități catalane legate de sectorul peștelui și fructelor de mare sub marca agroalimentară „Catalunia, unde peștele este cultură”.

Pe parcursul celor trei zile de Seafood sunt planificate întâlniri instituționale cu reprezentanți internaționali cu participarea directorului general al Prodeca, Ramon Sentmartí și a directorului general pentru Politică Maritimă și Pescuit Durabil, Sergi Tudela, așa cum au avut loc ieri cu Consulul General din China, Zhu Jingyang.

Pescuitul, un sector cu o lungă tradiție în Catalonia

Catalonia vinde toate soiuri de fructe de mare, obținute prin pescuit extractiv sau acvacultură. Peștele și fructele de mare catalane, caracterizate prin calitatea progresivă a consumului, se află în Europa, și mai precis în Italia, Franța și Portugalia, principalele țări de destinație a unui produs din ce în ce mai atractiv.

Marinul viu sectorul resurselor (pescuitul marin, acvacultura marină și procesarea și distribuția peștelui), conform studiului The blue economy in Catalonia – elaborat în decembrie 2021 de Centrul de Cercetare în Economie și Dezvoltare, la solicitarea Departamentului Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală prin Direcția Generală Politică Maritimă și Pescuit Durabil – are o valoare adăugată brută mai mare de 600 milioane de euro, un cifră de afaceri de peste 4. 206 milioane de euro și o angajare de peste 16 profesionisti.

Pe scara comerțului internațional, Catalonia a exportat 2021 un total de 46. , 54 tone de pește, fructe de mare, moluște și conserve și pește preparat, în valoare de 600, 55 milioane de euro; Cu 9% mai mult în volum și 16% mai mult în volum decât 2020, recuperându-se astfel tendinta de crestere din ultimii ani. Sectorul are cel mai mare raport valoare/volum export din întreg sectorul agroalimentar catalan, cu 7, euro pe kilogram exportat

Impactul economic al fructelor de mare pe teritoriul catalan ar putea fi de de

milioane de euro

În ultima sa ediție, 2019, Global Seafood Expo a reunit mai mult de 30. persoane din 206 țări și 2 . 000 companii din întreaga lume, pentru a face contacte și a face afaceri. Târgul Seafood Expo Global este de așteptat să aibă un impact economic pe teritoriul catalan de 100 milioane de euro pe durata activității sale. O oportunitate ca lanțul de aprovizionare al sectorului să se reunească și ca noile tehnologii, în slujba inovației și calității, să fie protagoniști în producția și comercializarea peștelui catalan, care este din ce în ce mai prezent în întreaga lume.

Sursa: Ministrul Jordà celebrează angajamentul târgului de fructe de mare pentru Barcelona și Catalonia