Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a inaugurat primul infokioșk pus la dispoziție românilor din Bari de către statul român.

A doua zi a vizitei de lucru în Republica Italiană a debutat astăzi, 4 mai a.c., cu întâlnirea ministrului Natalia-Elena Intotero cu reprezentanții Federației Lucrătorilor din Agricultură și Industrie (FLAI-CGIL).

Demnitarul român a participat la inaugurarea oficială a primului dintre cele trei infokioșk-uri achiziționate de Consulatul General la Bari. Dispozitivele pun la dispoziția cetățenilor români informații despre servicii consulare, condiții de muncă precum și despre drepturile și obligațiile care le revin.

Semnarea protocolului de colaborare dintre Consulatul General de la Bari și Federația Lucrătorilor din Agricultură și Industrie privind instalarea acestor puncte de informare vine ca răspuns la nevoile și solicitările cetățenilor români din regiune și reprezintă rezultatul eforturilor autorităților române și italiene, deopotrivă.

“Este extrem de important ca românii noștri să își cunoască drepturile, să își facă asigurări de sănătate și de viață și să cunoască legislația privind protecția muncii. O informare corectă poate salva vieți, poate preîntâmpina tragedii. Doresc să le reamintesc tuturor românilor cât de important este să se informeze din surse corecte și credibile înainte de a pleca la muncă în străinătate, dar și după ce vor ajunge în țara unde urmează să trăiască, să muncească, să studieze. Felicit Consulatul General al României la Bari, o felicit pe doamna consul Lucreția Tănase pentru acest proiect care constituie, fără doar și poate, un exemplu de bune practici și care ar putea fi extins în toată Italia”, a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.

Demnitarul le-a mulțumit sindicatelor și autorităților italiene pentru susținere și implicare.

De asemenea, ministrul a reiterat eforturile autorităților din România de le a oferi asistență cetățenilor români care aleg să trăiască în afara țării prin colectarea și furnizarea de informații care să preîntâmpine eventuale cazuri de abuz și exploatare, precum și prin identificarea unor măsuri directe de sprijin.