#Catalunia – Generalitat de Catalunya a început desfășurarea teritorială a asistenței sociale și sanitare integrate în Ripollès, cu scopul de a oferi cea mai bună îngrijire posibilă pentru persoanele în vârstă, handicapați, bolnavi mintal și, în general, pentru toate persoanele cu nevoi complexe. Una dintre primele linii strategice și acțiuni aleAsistență socială și de sănătate și interacțiune (AISS) este selecția a 7 teritorii – unul dintre ele Ripollès – cu experiență anterioară și avansată în îngrijirea integrată, cu capacitatea de a învăța din aceasta și de a identifica practici valoroase.

Vineri, a avut loc o sesiune de lucru la Ripoll între toți actorii implicați în desfășurarea PIAISS în Ripollès: Departamentele Drepturi Sociale, Sănătate, Consorțiul de Asistență Socială Ripollès, Spitalul de Campdevànol-Hospital Comarcal del Ripollès, Institutul Catalan de Sănătate , rețeaua de sănătate mintală a Institutului de Sănătate, tehnicieni și profesioniști din domeniul social și sanitar. A avut asistența directorului general al Planificării Cercetării în Sănătate al Generalitati, Aina Plaza; președintele Consiliului Regional și al Consorțiului de Asistență Socială din Ripollès, Joaquim Colomer și managerul Regiunii de Sănătate Girona, Miquel Carreras, printre alți participanți.

Alegerea Ripollès ca teritoriu pentru realizarea acestei inițiative este rezultatul muncii depuse de agenții sociali și de sănătate ai regiunii în munca de integrare. Din 2015, de la Consorțiul de asistență socială din Ripollès și zonele de sănătate de bază din Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol-Ribes de Freser și Camprodon, au lucrat pentru a crea condițiile pentru ca aceasta să se întâmple integrare.

În Ripollès, se pune un accent deosebit pe implementarea asistenței sociale și medicale integrate la domiciliu. În acest context, este necesară evidențierea diferitelor practici de valoare. Pe de o parte, planurile de îngrijire individualizate pentru fiecare persoană cu nevoi complexe de îngrijire, la care se lucrează între echipele de Sănătate și Servicii Sociale, cu scopul ca persoana să nu aibă planuri de îngrijire diferite (cel al echipei de asistență medicală primară, cel al serviciilor sociale, cel al Serviciului de îngrijire la domiciliu, cel al spitalului,…) dar că are un singur plan care reunește totul. Pe de altă parte, sunt promovate, de asemenea, terapie ocupațională și produse de sprijin, precum și teleasistența, integrarea sistemelor informatice care colectează informații sociale și de sănătate pentru a putea îmbunătăți îngrijirea cetățenilor, precum și îngrijirea îngrijitorilor înșiși, fie că sunt îngrijitori de familie. sau alții fără pregătire, pentru a le oferi instrumente și, de asemenea, să se îngrijească de bunăstarea lor emoțională.

De asemenea, în regiune se fac planuri comune de lucru între profesioniștii rețelei de sănătate mintală și dependențe și asistența socială și medicală primară pentru a aborda cazurile de complexitate în sănătatea mintală, iar îngrijirea sănătății este promovată pentru persoanele care locuiesc în centre rezidențiale.

În sfârșit, în regiune sunt promovate acțiuni axate pe prevenirea și promovarea îmbătrânirii active. În acest sens, Ripollès participă la proiectul european APTITUDE pentru prevenirea dependenței în care sunt implicate diferite teritorii și Universitatea Autonomă din Barcelona. În cadrul acestui proiect, s-au desfășurat diferite sesiuni de lucru cu persoanele în vârstă din municipiile din regiune, prin care participanții și-au exprimat diferite preocupări, cum ar fi singurătatea, abuzul asupra persoanelor în vârstă, noile tehnologii etc.

Guvernul a aprobat desfășurarea teritorială a AISS pe 21 februarie, respectând protocolul semnat între Departamentul Sănătății, Departamentul Drepturilor Sociale, Consiliul Municipal Barcelona, ​​Asociația Catalană a Municipiilor, Federația Municipiilor din Catalonia și Consiliile Provinciale. din Barcelona, ​​​​Tarragona, Girona și Lleida, pentru a încorpora lumea locală în desfășurarea teritorială a asistenței sociale și de sănătate integrate. Furnizorii de servicii sociale și de sănătate se vor alătura, de asemenea, spațiului de co-guvernare.

sursă: Începe implementarea asistenței sociale și de sănătate integrate în Ripollès