Al doilea premier desemnat de preşedintele Traian Băsescu, după ce Cabinetul condus de premierul Emil Boc a fost demis de Parlament prin adoptarea unei moţiuni de cenzură pe 13 octombrie, Liviu Negoiţă, a transmis parlamentului o listă de guvern cu 14 ministere, conduse de către o parte dintre actualii miniştri interimari ai PD-L.

 

11 dintre aceştia au fost propuşi şi pe lista fostului premier desemnat, Lucian Croitoru, nouă fiind invalidaţi de comisiile de specialitate ale Parlamentului la audierile premergătoare votului de învestitură: Gheorghe Pogea, propus la Ministerul Finanţelor, Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Adriean Videanu la Ministerul Economiei şi Comerţului, Mihai Stănişoară la Ministerul Apărării, Cătălin Predoiu la Justiţie, Theodor Paleologu la Cultură, Daniel Funeriu, propus pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Mihai Şeitan pentru Ministerul Muncii şi Sulfina Barbu la Mediu.

Vasile Blaga, propus şi acum pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Bogdan Aurescu, reconfirmat pentru portofoliul Afacerilor Externe, sunt singurii miniştri de pe lista lui Negoiţă care au trecut de comisii înainte ca guvernul Lucian Croitoru să fie invalidat la vot, pe 4 noiembrie.

Cele trei nume noi în cabinetul Liviu Negoiţă sunt: Valeriu Tabără, desemnat pentru agricultură, Cristian Irimie, propus la Sănătate şi Gabriel Oprea, fost pesedist, aflat acum în grupul independenţilor, care ar urma să conducă mult disputatul minister al Administraţiei şi Internelor, în cazul în care acest guvern ar fi validat.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a anunţat că va face toate demersurile necesare pentru ca birourile permanente să se reunească pentru a stabili data şedinţei comune pentru validarea cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea documentelor. Premierul desemnat speră ca parlamentarii să voteze guvernul, pentru ca România să aibă un executiv cu puteri depline şi organismele financiare internaţionale să ne acorde finanţarea pe care România a  contractat-o. Însă noua majoritate, formată din PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale, susţine în continuare soluţia Klaus Johannis şi avertizează asupra faptului că guvernul Negoiţă nu va primi votul parlamentului, noua formulă guvernametală şi programul de guvernare propus fiind aceleaşi cu cele înaintate săptămâna trecută de Lucian Croitoru, care au fost deja respinse de legislativ.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că este posibil ca parlamentarii liberali nici să nu vină la şedinţa Legislativului în care se va vota învestirea noului cabinet propus de PD-L, iar PSD a anunţat chiar că ar putea amâna procedurile parlamentare privind votul guvernului Negoiţă, propunând  modificarea în regim de urgenţă a Legii privind organizarea guvernului, astfel încât guvernul demis Boc să aibă dreptul de a înainta un proiect al bugetului de stat pe anul 2010.

Reprezentanţii partidelor din noua majoritate cred că Traian Băsescu nu-şi doreşte altceva decât menţinerea în continuare a guvernului Boc, pentru a câştiga un nou mandat. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda susţine că guvernul Negoiţă a fost conceput special pentru a nu trece de parlament, scopul real al şefului statului fiind acela de a ţine ţara în nesiguranţă până câştigă alegerile, indiferent de pierderi.