Spania sufera o noua expropriere in America de Sud, de data aceasta in Bolivia. Presedintele Boliviei, Evo Morales, a emis astazi un decret prin care a nationalizat toate actiunile Retelei Electrice Spaniole din cadrul filialei din Bolivia.

Cu ocazia Zilei internationale a Muncii, presedintele Boliviei a semnat mai multe legi, printre care si decretul 1214 prin care „se impune nationalizarea firmei Transportatoare de Electricitate (TDE), cu capital spaniol„. Red Electrica din Spania detinea 99,9 % din capitalul firmei Transportadora de Electricidad din Bolivia, care se ocupa cu transportul si distribuirea energiei electrice in sase regiuni ale tarii.

Presa spaniola remarca faptul ca nationalizarea nu reprezinta un impact serios pentru actiunile firmei spaniole, care primeste doar intre 2 si 3 % din venituri de la filialele din Bolivia si Chile.

Azi, din nou, in omagiu fata de muncitorii si poporul bolivian care a luptat pentru recuperarea resurselor naturale si serviciilor, nationalizam firma Transportadora de Electricidad„, a spus presedintele Evo Morales, citat de Cadena Ser{loadposition publi}

Dupa citirea decretului, presedintele Morales a cerut Armatei sa ocupe sediul firmei expropriate. „Este obligatia Fortelor Armate sa recupereze electricitatea pentru poporul bolivian„, a spus Evo Morales, care a justificat actiune prin faptul ca firma spaniola a investit in medie doar 5 milioane de dolari pe an.

Firma Transportadora de Electricidad S.A. (TDE), creata in iulie 1997, detine aproape 2000 km de linii si 22 de statii de alimentare cu energie electrica in Bolivia. Morales a mai nationalizat in 2010 actiunile detinute de patru firme de energie electrica, inclusiv filiala franceza GDF Suez si cea britanica Rurelec, care au denuntat Bolivia in fata instantei internationale de la Haga.

Aceasta este a doua expropriere a unei firme spaniole din ultima perioada, dupa ce Argentina a decis in 16 aprilie sa nationalizeze principalul producator de combustibil YPF, detinut de Repsol. Deocamdata, guvernul de la Madrid nu a transmis nici o reactie publica in urma nationalizarii din Bolivia. {loadposition comment}