„Deep tech”, extrem de strategice pentru economie și societate, sunt startup-uri cu rădăcini în știință, tehnologie sau inginerie, care necesită talent din domeniul STEM și care dezvoltă cunoștințe și tehnologie de pionierat.Potrivit unui studiu pregătit de ACCIÓ și prezentat într-o conferință de presă miercuri, companiile catalane deeptech generează peste 1.700 de locuri de muncă cu înaltă calificare în Catalonia și sunt dedicate în principal biotehnologiei (40% din total), inteligenței artificiale (23%), frontierei. materiale (11%), robotică (8,6%) și fotonică (5,9%)Raportul precizează că, deși anul nu s-a încheiat încă, în acest 2022 Catalonia a înregistrat cea mai mare cifră de investiții în startup-uri deeptech din seria istorică.Consilierul Torrent a anunțat crearea unui nou fond de co-investiții cu un buget de 2,5 milioane de euro special pentru companiile deeptechConsilierul în timpul discursului săuCatalonia are 291 de startup-uri deeptech conform primului studiu al Generalitati elaborat de ACCIÓ – agentia pentru competitivitatea companiei a Departamentului pentru intreprinderi si munca – care radiografiaza aceasta zona, extrem de strategica pentru economia si societatea catalana. raportul, care poate fi consultat la acest linka fost prezentat în această conferință de presă de ministrul afacerilor și muncii, Roger Torrent i Ramió, și de secretarul pentru afaceri și competitivitate și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

cel deeptech sunt startup-uri cu rădăcini în știință, tehnologie sau inginerie, care necesită talent cu cunoștințe STEM și care dezvoltă cunoștințe și tehnologie de pionierat pentru a răspunde provocărilor globale. Printre factorii care i-au determinat apariția se numără noile nevoi generate de aspecte precum schimbările climatice, lipsa resurselor naturale, competiția tehnologică între țări, îmbunătățirea condițiilor de viață și de sănătate, industria 4.0 și chiar , căutarea unor alternative locuibile în spațiu.

Astfel, companiile deeptech deseori au fondatori care ies din sistemul universitar și de cercetare, oferă soluții transformatoare la provocările globale, tind să dezvolte produse fizice mai degrabă decât servicii digitale și prezintă scalabilitate și timpul pentru cumparaturi mai mare decât startup-urile.

Ecosistemul deeptech catalan

Studiul pregătit de ACCIÓ relevă că în prezent există 291 de startup-uri în Catalonia deeptech (15,3% din totalul ecosistemului startup-urilor) care generează peste 1.700 de locuri de muncă înalt calificate și facturează 124 de milioane de euro. Ministrul Afacerilor și Muncii, Roger Torrent i Ramió, a subliniat că „Barcelona și Catalonia s-au impus deja ca primul hub de startup din sudul Europei și o referință esențială pe harta companiilor emergente a continentului.„. Pentru Torrent, greutatea deeptech în ecosistemul startup-ului are „o dimensiune foarte calitativa deoarece acestea sunt firme cheie pentru a garanta un bun transfer tehnologic si transformarea modelului de productie”. Potrivit șefului Business and Work, „este necesar să hrănim acest ecosistem local care ne face capabili să atragem mai multe investiții de la multinaționale străine și talente internaționale”.

cel deeptech Femeile catalane lucrează în principal în dezvoltarea tehnologiei în domeniile biotehnologiei (39,7% din total), inteligenței artificiale (23,4%), materialelor de frontieră (11%) – adică acele materiale concepute sau sintetizate care oferă îmbunătățiri ale funcționalității sau proprietăți noi în comparație cu alte materiale convenționale-, robotică (8,6%) și fotonică (5,9%). Potrivit Secretarului pentru Afaceri și Competitivitate și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, este „sectoare în care Catalonia are o tradiție industrială puternică și în domeniul cercetării și care, în același timp, ne arată punctele forte pe care le avem ca țară pentru a face față unor provocări la fel de relevante precum digitizarea industriei sau sustenabilitatea”.

Potrivit raportului ACCIÓ, majoritatea (54%) dintre aceste companii au fost create în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că „demonstrează dinamismul și proiecțiile de creștere ale acestui ecosistem din Catalonia”, potrivit Castellanos. Subliniază faptul că 18% dintre fondatori și 17% dintre lucrătorii companiilor emergente deeptech în Catalonia sunt străini, iar 36% dintre fondatori și directori sunt femei, un procent mai mare decât startup-urile (20%).

Pe de altă parte, 42,6% dintre aceste startup-uri deeptech sunt spin-off-uri, adică au apărut din domeniul universitar sau al cercetării, iar jumătate dintre companii au un fel de brevet sau sistem de protejare a cunoștințelor. În acest sens, consilierul Torrent a subliniat că administrația publică trebuie să ofere „pârghii care încurajează un ecosistem lider de universități și centre de cercetare, care generează mai multe startup-uri deeptech pentru ca tot acest talent să nu rămână doar în domeniul academic, iar cercetarea lor să se transforme în oportunități de afaceri care ajung pe piață„. Ecosistemul deeptech Catalan este format din alți agenți în afară de startup-uri, cum ar fi 42 de centre generatoare de spin-off-uri (universitati, grupuri de cercetare, spitale…), 9 incubatoare si acceleratoare; și 31 de fonduri de capital de risc, printre altele.

Record de investiții în 2022

Analiza arată că Barcelona se află pe primul loc hub din sudul Europei în finanțări strânse de startup-uri deeptechcu 457 milioane euro în perioada 2017-2021, „un indicator clar al potențialului și interesului generat de aceste companii catalane„, a punctat Secretarul pentru Afaceri și Competitivitate și CEO al ACCIÓ. . În Europa în ansamblu, capitala catalană este înaintea Copenhaga, Madrid sau Viena. În acest sens, 80% dintre startup-urile catalane deeptech a asigurat finanțare. Dintre aceștia, o treime (33%) au strâns runde de investiții de peste un milion de euro.

De altfel, deși anul nu s-a încheiat încă, acest 2022 Catalonia a ajuns la 159 de milioane de euro, cea mai mare cifră din seria istorică în ceea ce privește volumul de finanțare strâns de startup-uri deeptech. Castellanos a subliniat că „aceasta este una dintre cele mai relevante mostre ale maturității ecosistemului tehnologie profundă în Catalonia: investitorii privați încep să învețe despre aceste tehnologii și despre performanțele lor așteptate pentru viitor”.

Mai mult sprijin pentru sector

Pe de altă parte, în această miercuri s-a anunțat și crearea Fond de co-investiții deeptech de acțiuneun nou instrument de ajutor și sprijin pentru aceste startup-uri high-tech care va avea un buget total de 2,5 milioane de euro și va fi desfășurat în cursul anului 2023. Datorită naturii sale, bazată pe tehnologie de ultimă oră și cunoștințe științifice, deeptech aceștia tind să lucreze la proiecte cu risc tehnologic și de piață ridicat, ceea ce presupune nevoi financiare în fazele inițiale care sunt mai complexe decât cele ale altor companii convenționale.

Astfel, noul Fond de Conversie deeptech se adresează startup-urilor cu vârsta de până la 3 ani și constă într-un împrumut pe 10 ani (cu 4 perioade de grație) cu o sumă maximă de 250.000 de euro pe companie. Acesta va fi promovat împreună cu fonduri de capital de risc și Ingerii de afaceri specializata in sector deeptech, care pe lângă finanțare, va oferi startup-urilor și cunoștințe despre piețe, modele de afaceri, managementul afacerilor și, pe scurt, cum să crească companii. În acest fel, pentru fiecare euro privat de investiție pe care compania îl captează, ACCIÓ va aloca 1 euro în acest împrumut. 20% din suma acordată va fi un ajutor pentru fonduri pierdute, adică firma va trebui să returneze doar 80% din total.

Acest nou instrument se adaugă altor mecanisme de sprijin financiar care sunt deja consolidate. Este cazul programului ACTION Capital Startupcare a susținut 104 deeptech Catalanii pentru a-și stimula creșterea. Acest program a fost creat în 2017 și de atunci a alocat 8,3 milioane de euro în ajutor pentru a stimula creșterea startup-urilor deeptech. Tocmai, în ultimul an granturile ACCIÓ Startup Capital au evoluat pentru a se concentra în special pe companiile emergente deeptech iar dotarea acestuia a fost majorată, trecând de la granturi de la 75.000 la 100.000 de euro pe companie.

Urmărește-ne pe rețele ________________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcatFacebook @acciocatLinkedin ACȚIUNEsursă: În Catalonia există 291 de startup-uri deeptech conform primului studiu al Generalitati care radiografiază această zonă.