#Spania – Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a apărat angajamentul Guvernului Spaniei pentru Statutul Artistului la reuniunea miniștrilor Culturii, înaintea Summitului șefilor de stat și de guvern al președinției G20 din India, care este sărbătorită la Varanasi. De asemenea, a pledat, așa cum a făcut la Conferința Mondială UNESCO Mondiacult, pentru includerea culturii ca bun public global în Agenda post-2030. De fapt, industriile culturale și moștenirea culturală sunt două dintre principalele axe ale programului cultural. al Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, care va fi prezentată la reuniunea informală a miniștrilor Culturii programată la Cáceres.

În discursul său, ministrul Culturii și Sportului a evidențiat oportunitatea motto-ului întâlnirii, „Un pământ. O familie. Un viitor’ (‘Vasudhaiva Kutumbakan’), pentru că „exprimă foarte bine importanța acționării împreună, înțelegând că soluțiile trebuie să fie globale, pentru că provocările sunt globale și ne preocupă pe toți în mod egal”. Din acest motiv, așa cum a făcut deja la Conferința Mondială UNESCO Mondiacult, desfășurată anul trecut în Mexic, el a revendicat „rolul crucial pe care trebuie să-l joace cultura în societățile noastre și trebuie să lucrăm împreună pentru a deschide calea care ne conduce către includerea cultura ca bun public global în agenda post-2030”.

Mai exact, Miquel Iceta s-a concentrat pe munca Guvernului Spaniei în ultimii doi ani pentru a dezvolta Statutul Artistului, „un set de măsuri care acoperă domeniul muncii, asigurările sociale, regimul fiscal și educația de teren, cu scopul de demnificare a activităţii lucrătorilor culturali, recunoaşterea specificului exercitării profesiei lor”. Astfel, el a evidențiat importanța „apărării drepturilor celor care fac cultura posibilă, deoarece ne avantajează pe toți: înseamnă protejarea și consolidarea industriilor culturale și creative. Înseamnă a le recunoaște ca una dintre cele mai puternice pârghii sociale și economice. pentru a realiza o dezvoltare durabilă”.

Ministrul Iceta, ca și alte țări din G20, a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. „Dacă vrem cu adevărat să fim o familie, nu ne putem lupta unul împotriva celuilalt. Spania condamnă ferm agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Facem apel la încetarea imediată a ostilităților, respectarea granițelor și suveranitatea Ucrainei. Nu vrem mai multe morți sau asta. patrimoniul cultural continuă să fie deteriorat sau pierdut”.

Internaționalizarea culturii spanioleDe asemenea, ministrul și-a dedicat prezența la G20 promovării internaționalizării culturii spaniole, pentru a consolida relațiile culturale cu India. În acest sens, a evidențiat prezența cinematografiei și literaturii spaniole în India, deschizând calea către internaționalizare în Asia. Astfel, a făcut referire la prezența remarcabilă a sectorului de carte spaniol la ultimul Târg de Carte de la Calcutta, în care Spania a fost Țara Oaspeților de Onoare.

Ca urmare a vizitei sale la Instituto Cervantes din New Delhi, el a explicat, de asemenea, că ascensiunea spaniolă ca a doua cea mai vorbită limbă străină de către nativii din India reprezintă mari oportunități de cooperare în cadrul PERTE New Language Economy. În ceea ce privește audiovizualul, ministrul a apreciat cooperarea dintre Spania și India în ceea ce privește producția de film, motor cheie pentru creștere și inovație digitală și tehnologică, promovată de Planul Hub Audiovizual din Spania; și pentru schimburi culturale între ambele țări.

Spania în programul cultural al G20În cadrul Președinției sale G20, India a propus un program cultural format din trei proiecte inspirate de motto-ul său, cu participarea Spaniei, canalizat prin Ministerul Culturii și Sportului. În primul proiect, „Digital Museum-Cultural Corridor”, situat la Centrul de Convenții ITPO (Pragati Maidan, New Delhi), obiectivul este de a prezenta moștenirea culturală împărtășită de țările participante, folosind media digitală pentru a dezvolta un depozit digital de cunoastere.cultura pentru generatiile viitoare.

Spania a contribuit, pentru expoziția fizică, cu lucrarea formată din fani „Designing the air”, curatoriată de Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana. În secțiunea digitală, există două acțiuni: pe de o parte, expoziția digitală 3D a unei opere de patrimoniu emblematice, în acest caz, „Las meninas” de Velázquez, de la Museo Nacional del Prado; și, pe de altă parte, imagini de înaltă calitate care prezintă patrimoniul material, imaterial și natural, alese de Direcția Generală Patrimoniu Cultural și Arte Plastice. Ca obiect reprezentativ al democrației spaniole, am ales, în colaborare cu Secretarul de Stat pentru Memoria Democratică, ediția din 1822 a Constituției din 1812 care a fost făcută cu ocazia Trieniului Liberal, păstrată în Biblioteca Națională a Spaniei.

„Anthology of Poetry-Under the Same Sky”, al doilea proiect, constă într-o antologie de poezii „care ar trebui să reflecte vise, speranțe și aspirații pentru o lume unificată și pașnică, lumea ca o singură familie”. În acest scop, Direcția Generală pentru Cărți, Benzi desenate și Lectură a propus poezia lui Federico García Lorca „Adio (Balconul)”. Este o inițiativă de colaborare între Ministerul Culturii al Guvernului Indiei și Sahitya Akademi, Academia Națională de Litere din India.

Iar la „Art Project-Together We Art”, Spania participă cu lucrarea „Nu le veți găsi pe hărți” de Beatriz Ruibal, bursieră de la Academia Spaniei din Roma, instituția care împrumută piesa. Obiectivul proiectului este de a dezvolta un discurs despre preocupările contemporane despre durabilitate, ecologie, identitate și viitor colectiv prin intermediul artelor vizuale contemporane. Ei vor face parte dintr-o expoziție fizică la Muzeul Bihar din Patna, care coincide cu cea de-a doua Bienală, înainte de a călători la New Delhi și alte țări G20.

Ministrul Culturii și Sportului în cadrul discursului său la reuniunea G20 de la Varanasi

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Plan de recuperare, transformare și reziliență Ucraina Agenda 2030 Sursa: Guvernul Spaniei – Iceta evidențiază Statutul artistului la reuniunea miniștrilor culturii G20 din India