PRIMA EDIȚIE ȚINUT ÎN-UN SPITAL SPANIOL

Departamentul de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv al Spitalul Universitar din La Princesa a susținut Cursul IV de Chirurgie Biliară cu asistența unor 11 chirurgi atât naționali, cât și din alte țări , inclusiv Italia și Portugalia. Obiectivul principal al acestei activități de formare, prima dintre aceste caracteristici în țara noastră, organizată de chirurgul David Martínez Cecilia și șefa de specialitate la centrul din Madrid, Elena Martín Pérez, a fost formarea participanților la Programul de Chirurgie Biliară 2.0. . Această inițiativă, în care Departamentul de Chirurgie al Spitalului Universitar din La Princesa a acumulat una dintre cele mai mari experiențe din Spania, se bazează pe implementarea tehnicii prin care calculii vezicii biliare sunt tratați în același act chirurgical ca și calculii biliari. În mod tradițional, aceste două patologii, care apar simultan la 20% dintre pacienți, sunt asociate cu două tratamente independente cu internările respective în spital. , ceea ce presupune o perioadă mai lungă de convalescență și uneori un risc mai mare de complicații pentru pacienții afectați. Noul program, totuși, prevede o singură zi de admitere în majoritatea cazurilor.

Pe parcursul cursului, care a fost inaugurat de directorul adjunct de chirurgie, dr. Gloria Torralbo Caballero , a efectuat trei intervenții chirurgicale cu aceste caracteristici la un bărbat de vârstă mijlocie și două tinere. Toate s-au incheiat cu succes, si au fost transmise in direct din sala de operatie in sala in care chirurgii curant au putut afla din prima mana detaliile acestui tip de interventie.

Dr. David Martínez Cecilia, care a efectuat aceste intervenții, a explicat participanților diferitele faze de implementare a acestui Program de Chirurgie Biliară 2.0 în centrele respective, care, ca mai târziu în prezentarea sa , a subliniat el șeful serviciului Chirurgie Generală, dr. Elena Martín Pérez, permite o mai bună utilizare a resurselor disponibile.

Dr. Robert Memba de la Spitalul Joan XXIII din Tarragona a explicat avantajele clinice pe care le presupune acest tip de tratament pentru pacienți tratamente, iar dr. Ángela de la Hoz și Lara Blanco Teres, ambele chirurgi de la centru, au prezentat în prezentările lor respective ce tipuri de materiale de ultimă oră (endoscoape și lasere) sunt necesare, precum și cele mai moderne tehnici de spargere a calculilor biliari cu laser.

Participarea internațională la întâlnire a fost realizată de dr. Brian Dunkin de la Spitalul General Massachusetts din Boston, care a evidențiat nevoie de o abordare globală și multidisciplinară a acestei patologii, în care să intervină neapărat și specialiști în medicină digestivă și radiologie. În acest sens, Spitalul Universitar La Princesa dispune deja de un Comitet de Patologie Biliară Benignă în care serviciile de Chirurgie Generală, Medicină Digestivă și Radiologie discută acest tip de caz pentru a oferi cel mai bun tratament fiecărui pacient într-un mod personalizat. .

În cele din urmă, toți participanții, care au fost foarte mulțumiți de întâlnire, au putut practica acest tip de intervenție chirurgicală în simulatoare de proceduri chirurgicale disponibile în cameră.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa organizează al IV-lea Curs Internațional de Chirurgie Biliară