Guvernul va înființa o comisie delegată pentru monitorizarea războiului din Ucraina și a efectelor sale economice, sociale și umanitare în Catalonia. Comisia va fi oficializată marțea viitoare în ședința Consiliului Executiv. Acest lucru a fost anunțat în această după-amiază de purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Patrícia Plaja, după o întâlnire de urmărire a situației din Ucraina, care a fost prezidată de președintele Pere Aragonès, la Palau de la Generalitat.

Plaja a reamintit că în în același mod în care s-a făcut pentru a gestiona consecințele pandemiei în Catalonia, noua comisie va servi „pentru ca luarea deciziilor să fie cât mai agilă și să se poată face, tot în cea mai bună modalitate, o alocare eficientă și eficientă a resurselor publice în gestionarea acestei crize ”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat necesitatea de a aborda situația persoanelor care sosesc în Ucraina în mod prioritar și de urgență. Plaja a explicat că „sunt deja 1. 700 persoane care au sosit în Catalonia în ultimele zile, conform datelor oficiale pe care le avem” . El a adăugat: „Este important de menționat că cifra reală, până în prezent, ar putea fi mult, mult mai mare, până la 5. 000 persoane, după cum a raportat Consulatul Ucrainei, întrucât trebuie avut în vedere că există femei și copii care la sosire iau legătura cu referenții pe care îi au deja în Catalonia și, prin urmare, nu au avut încă niciun contact cu administrația ”

Comisia va fi condusă de președintele Generalității, Pere Aragonès, și va include vicepreședintele Guvernului, Jordi Puigneró; ministrul Președinției, Laura Vilagrà Pons; ministrul afacerilor și muncii, Roger Torrent Ramió; ministrul Economiei, Jaume Giró; ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre; ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, și ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera

să anticipeze răspunsul la crizele migrației și urgențele extraordinare în îngrijirea persoanelor, care include crearea

Având în vedere că conflictul din Ucraina este așteptat, Plaja a subliniat că va fi necesară coordonarea și planificarea politicilor publice pentru a face față efectelor asupra diferitelor sectoare și servicii publice afectate. . „Tot în sectorul economic va fi necesară reorientarea și sprijinirea companiilor care au menținut până acum relații comerciale cu Rusia sau Ucraina și, evident, va fi necesară colaborarea cu alte administrații publice, instituții și entităților să facă față creșterii prețului la energie, alimente și alte bunuri, o creștere a prețurilor care poate afecta direct publicul ”, a spus el. În acest context, el a subliniat că preşedintele aragonez se va întâlni mâine cu sindicatele şi patronii.

Sursa: ) Guvernul va înființa o comisie delegată care să monitorizeze războiul din Ucraina pentru ca luarea deciziilor să fie cât mai agilă