Ultimele dezbateri economice privind soluţionarea crizei au adus în atenţia guvernului spaniol posibilitatea implementării unui sistem de angajare parţială a persoanelor aflate în şomaj şi fără ca acestea să piardă dreptul de a încasa ajutorul acordat de stat. Ideea a fost lansată chiar de ministrul Economiei, Elena Salgado, potrivit căreia guvernul ar fi dispus să accepte primirea de prestaţii sociale pentru şomaj, concomitent cu câteva ore de lucru temporar, după cum se procedează în prezent în Germania. Presa spaniolă consideră că Salgado pregăteşte angajarea parţială, cu menţinerea dreptului la şomaj, în timp ce guvernul este dispus să negocieze cu agenţii sociali aplicarea acestui model.

 

Din primele declaraţii, acest sistem a fost evaluat pozitiv de unii agenţi sociali, printre care şi sindicatele care afirmă că această măsură ar salva 450 de mii de locuri de muncă. Între timp, măsura se doreşte a fi o frână pentru distrugerea locurilor de muncă, dar şi un compromis între guvern şi reprezentanţii patronatului care cer de la începutul crizei o măsură de facilitare a concedierilor. Prin această metodă, căderea consumului şi a activităţii economice ar putea fi suportate mai uşor de angajatori care ar avea posibilitatea să evite concedierea definitivă a lucrătorilor de care nu are nevoie decât în mică măsură.

Ministerul Muncii, condus de Celestino Corbacho, nu declară deocamdată nimic despre acest posibil program, iar biroul de presă al instituţiei ne-a precizat că deocamdată este vorba de declaraţii. Cu toate acestea este de aşteptat ca în următoarele zile, după exprimarea opiniei tuturor părţilor reprezentate (sindicate, patronate etc.), guvernul să analizeze şi să lanseze acest program pentru că au fost scoase deja în evidenţă efectele benefice ale acestei metode acolo unde a fost aplicată.

La ora actuală numărul şomerilor români din Spania se apropie de 50 de mii, dacă ne referim la cei care beneficiază de ajutorul de şomaj, însă numărul celor care nu loc de muncă depăşeşte 100 de mii.

Datele privind şomajul din Spania sunt aşadar foarte preocupante: peste 3,8 milioane de şomeri în luna octombrie, cu o sută de mii de persoane mai mult decât în luna septembrie. Este a treia lună consecutivă de creştere a şomajului, iar datele publicate la începutul lunii de Ministerul Muncii arată că faţă de anul trecut, numărul şomerilor a crescut cu aproape un milion de persoane. Rata şomajului în Spania ajunge astfel la aproape 18%.

Deşi datele sunt îngrijorătoare, autorităţile spaniole cred că recesiunea se apropie de final şi că se aşteaptă o recuperare care să contribuie la încetarea distrugerii locurilor de muncă. Ministrul Economiei, Elena Salgado, a declarat că peste câteva luni şomajul va scădea şi că începând cu a doua jumătate a anului 2010 se va iniţia o perioadă de mărire a locurilor de muncă.

La rândul său, Federaţia Asociaţiilor Persoanelor Fizice Autorizate, într-un comunicat transmis cu această ocazie, anunţa că aproape jumătate din cei care au încetat să mai contribuie la asigurările sociale în luna octombrie sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, potrivit previziunilor anunţate de Comisia Europeană pentru Spania, şomajul va continua să crească până în 2011, ritmul de recuperare economica va fi foarte lent faţă de celelalte ţări europene, cu o creştere de 1 procent pentru acelaşi an 2011 şi cu probleme generate de reforma TVA, prevăzută de guvern, care intenţionează să majoreze această taxă în 2010 de la 16 la 18 la sută, pentru cel general şi cu un procent, de la 7 la 8 la sută pentru TVA-ul redus, aplicat produselor de bază.