Guvernul României a modificat miercuri, 5 februarie, legea alegerilor printr-o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte noi reguli pentru înscrierea în registrul electoral a românilor cu domiciliul în străinătate.

 

Executivul a luat în discuţie şi posibilitatea de a le cere românilor din străinătate să se înscrie la misiunile diplomatice cu 30 de zile înainte de alegeri ca să poată vota.

Recomandarea era susţinută de un raport realizat anul trecut, dar Executivul a renunţat în cele din urmă la această posibilitate.

 

Cu toate acestea, Ordonanţa de Urgenţă stabileşte noi reglementări privind actualizarea datelor din registrul electoral, iar în cazul românilor cu domiciliul în străinătate se solicită înscrierea acestora cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului.

Aceeaşi ordonanţă de urgenţă stabileşte responsabilitatea primarilor pentru operarea modificărilor în Registru în aşa fel încât morţii, cei cărora instanţa le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care şi-au pierdut cetăţenia română să nu se mai regăsească pe liste în ziua scrutinului.

Autoritatea Electorală Permanentă propune, de asemenea, incriminarea ca infracţiuni şi pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani a înscrierii cu ştiinţă în lista suplimentară sau în tabelul electoral a unor persoane fictive sau fără drept de vot, a unei persoane în mai multe liste permanente, a unei persoane în mai multe liste complementare sau a unei persoane în mai multe liste speciale.

 

TEXTUL COMPLET AL OUG {loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}