#Spania – În 2021 și 2022, Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului a mobilizat aproape 258 de milioane de euro pentru îmbunătățirea activității comerciale, din cele 208 milioane au finanțat 227 de proiecte prin liniile de piețe durabile, piețe din mediul rural și consolidare a activității comerciale în zone turistice. Restul, 50 de milioane, corespund Fondului Tehnologic administrat de comunitățile autonome (CC.AA.). Aceasta presupune executarea a 62% din bugetul total alocat pentru perioada 2021-23.

Pentru ministrul Reyes Maroto, care a fost însoțit în prezentare de secretarul de stat pentru Comerț, Xiana Méndez, „rezultatele bune obținute cu liniile de sprijin pentru sectorul comercial incluse în Planul de redresare arată buna primire pe care au avut-o în rândul localului. entități și consilii, care au profitat de aceste ajutoare guvernamentale pentru a dezvolta proiecte de înaltă calitate și de mare impact asupra comerțului local. Aceste proiecte permit îmbunătățirea și dinamizarea activității comerciale, generând un efect pozitiv asupra economiei de activitate a orașelor, generarea și menținerea locurilor de muncă, coeziunea socială și lupta împotriva depopulării”.

După cum s-a subliniat în timpul întâlnirii, toate comunitățile autonome care au depus o cerere au primit ajutor, cu excepția orașului autonom Melilla. Până în prezent, comunitățile care au primit cele mai multe fonduri au fost Andaluzia (12,5% din total), Catalonia (11,1% din total) și Comunitatea Valenciană (10,5% din total).

100 milioane pentru Fondul Tehnologic Alături de aceste ajutoare, se adaugă „Fondul Tehnologic” pentru a sprijini transformarea digitală și sustenabilitatea întreprinderilor mici și care are o dotare de 100 de milioane de euro care urmează să fie distribuite în mod egal în 2022 și 2023. Acest fond va fi administrat de Comunitățile Autonome și se adresează direct întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul comercial care își pot depune cererile individual sau prin intermediul asociațiilor lor profesionale. În 2022 au fost transferate primele 50 de milioane, aflate în prezent în proces de adjudecare.

În total, ajutorul pe care sectorul comercial îl va primi în cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență va ajunge la 415 milioane de euro din 2021 până în 2023.

Apeluri de știri 2023În cadrul Conferinței Sectoriale au fost abordate și inovațiile pentru apelul pentru cele trei linii de ajutor pentru 2023. Printre acestea se remarcă evaluarea proiectelor de implementare a soluțiilor tehnologice de îmbunătățire a eficienței consumului de energie în sectorul comercial, servind drept stimulent. către entităţile locale pentru a promova acţiuni de eficienţă şi economisire a energiei în demarcaţiile lor.

În plus, dotarea economică a liniei de ajutor pentru zonele rurale este majorată cu o sumă de 22 milioane până în 2023. Linia piețelor durabile va rămâne cu 60 de milioane, iar linia zonelor turistice va avea 24 de milioane.

În sfârșit, rezultatele și programele planificate în cadrul acordului anual dintre Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului și Camera de Comerț a Spaniei pentru dezvoltarea acțiunilor de îmbunătățire a competitivității comerțului cu amănuntul prin intermediul camerelor de comerț regionale.

Redresarea și creșterea ocupării forței de muncă în comerțÎn cadrul întâlnirii s-a evidențiat importanța sectorului comercial la nivel național și oportunitatea pe care Planul de redresare a adus-o de a îmbunătăți capacitățile și condițiile sectorului comercial din țara noastră.

Acest sector continuă să fie o sursă foarte importantă de locuri de muncă pentru economia spaniolă: 9,1% din totalul persoanelor angajate din economie sunt angajați în comerțul cu amănuntul. Astfel, ocuparea forței de muncă în comerțul cu amănuntul și-a revenit în ultimul an și a crescut cu 2,2% în 2022, situându-se ca cea mai mare rată din totalul seriei, după cum arată Indicele Ocupării Forței de Muncă INE.

Pe de altă parte, vânzările din comerțul cu amănuntul, măsurate la prețuri constante, s-au redresat după impactul pandemiei din 2020. Potrivit indicelui comerțului cu amănuntul întocmit de INE, vânzările medii la prețuri constante în 2022 au crescut cu 0,8 în ansamblu. % fata de 2021.

În cele din urmă, încrederea consumatorilor își revine treptat din a doua jumătate a anului 2022, conform indicelui lunar de încredere a consumatorilor (ICC) elaborat de Centrul de Cercetări Sociologice.

Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Reyes Maroto, prezidează Conferința Sectorială privind Comerțul Intern.

Mai multe informatii Linii de ajutor pentru promovarea modernizării și transformării digitale a sectorului comercial, comerțul exterior și internaționalizarea companiilor spaniole Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul mobilizează 258 de milioane de euro în 227 de proiecte de îmbunătățire a competitivității sectorului comercial