Fotografie: Pool Moncloa/César P Sendra

Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, începe o agendă intensă de lucru la Washington DC, unde va prezida reuniunile de finanțe miniștrii și guvernatorii băncilor centrale ale Fondului Monetar Internațional și vor participa la reuniunile G20 care se desfășoară a avut loc săptămâna aceasta.

Nadia Calviño prezidează pentru prima dată, de la numirea ei din decembrie, ședința plenară a Internaționalului Comitetul Monetar și Financiar (IMFC, în acronimul său în engleză), care marchează foaia de parcurs a politicilor și recomandărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).

. )În calitate de președinte al IMFC, vicepreședintele va ține și întâlniri bilaterale cu diferiți membri ai comitetului înaintea diferitelor întâlniri nes care prezida aceasta saptamana. După ședința plenară de joi, vicepreședintele se va prezenta la o conferință de presă comună cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, care va avea loc în format virtual.

IMFC se întrunește de două ori pe an, în cadrul Reuniunilor anuale (în toamnă) și de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. Comitetul consiliază și raportează Consiliului guvernatorilor FMI cu privire la supravegherea și gestionarea sistemului monetar și financiar internațional, iar discuțiile și concluziile acestuia ghidează programul de lucru al acestei organizații multilaterale. Are 24 membri, care reprezintă guvernatorii țărilor membre ale FMI și printre care se numără miniștrii principalelor economiile mondiale.

Calviño este prim-ministrul spaniol care prezidează acest Comitet.

Multilateralismul, stabilitatea economică și impulsionarea redresării În calitate de președinte al IMFC, vicepreședintele va conduce rolul cooperării internaționale și al multilateralismului pentru menținerea stabilității financiare și impulsionarea redresării globale după pandemie, într-un context marcat de probleme de aprovizionare cu alimente și alte materii prime, precum și de creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului din Ucraina.

La ședința plenară a IMFC, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale vor aborda situația macroeconomică, principalele riscuri și recomandări de politică econ omics pentru a face față provocărilor globale.

Drepturi speciale de tragere și Fond pentru reziliență și durabilitateUn alt subiect principal al întâlnirilor va fi îndeplinirea angajamentului liderilor G19 la canal 100.000 milioane de dolari din 2021.000 milioane de dolari în drepturi speciale de tragere (DST) alocate în august 2021 față de țările cele mai vulnerabile. Mai exact, miniștrii sunt așteptați să facă lumină verde asupra noului sustenabilitate și Resilience Fund (Resilience and Sustainability Trust) pentru a canaliza aceste fonduri, astfel încât țările vulnerabile cu venituri medii și mici să poată dedica resurse luptei împotriva schimbărilor climatice și a pandemiilor.

. De asemenea, este de așteptat ca membrii să continue să avanseze în politicile de transparență stingerea datoriilor și rolul Fondului Monetar Internațional în consolidarea acțiunii climatice, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris.

În plus, membrii vor căuta un impuls eforturi pentru o economie mai incluzivă, digitală, verde și rezistentă, oferind în același timp un răspuns continuu împotriva Covid 19.

Sursa: Guvernul Spaniei – Vicepreședintele Nadia Calviño prezidează ședințele Comitetului Monetar și Financiar Internațional al FMI la Washington