Guvernul, la propunerea Departamentului pentru Cultură, a aprobat declarația de Bun Cultural de Interes Național, în categoria Monument Istoric, biserica Sant Josep, din Bellmunt d’Urgell, în regiunea La Noguera, și are delimitat un mediu de protecție.

Biserica Sant Josep , situată în punctul cel mai înalt al Carrerului Major de Bellmunt, fusese deja construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, conform unui citat din Constitutiones Sinodales veteres et novae Abbatiatius nunc Archypresbyteratus Agerensis, al anului 206, în care apare o referință în «parrochialis de Bellmont», aparținând protopopiatului Àger și la acea vreme distrus. Dar clădirea ar putea fi mai devreme și a fost construită în diferite etape de construcție, cu elemente de stil gotic târziu și renascentist. Printre aceste elemente se numără portalul cu arc semicircular cu antablament pe coloane, precum și rozeta.

Biserica este o clădire cu navă dreptunghiulară cu patru capele laterale, cor înălțat, cap. cu absidă semicirculară și acoperită cu arcade și nervuri de diafragmă. Turnul-clopotnita este situat in stanga fatadei. Fațada principală este orientată spre sud și spre Plaza Mayor

Interesul monumentului și ceea ce motivează declararea sa ca BCIN sunt valorile sale istorice, arhitecturale, artistice și culturale. demnă de o protecție adecvată. Biserica parohială Sant Josep este una dintre cele mai proeminente clădiri din oraș și din lanțul muntos Bellmunt. Acest templu, pe lângă faptul că a fost folosit pentru cult de-a lungul timpului, este și un exemplu unic al evoluției istorice și urbanistice a municipiului.

Prezența sa în dezvoltarea populației și calităţile artistice pe care le prezintă sunt contrapunctul ansamblului arhitecturii domestice şi rurale a populaţiei. Într-un fel, această biserică a devenit reperul lui Bellmunt d’Urgell în peisajul județean.

Amplasarea acestui monument formează o imagine urbană de interes în cadrul teritorial și județean. care o sustine. În același timp, relația dintre acest monument și spațiul fizic în care este amplasat a stabilit un dialog de mediu care, de-a lungul timpului, a conferit o mare entitate arhitecturală, urbană, emblematică și culturală orașului Bellmunt d’Urgell și la comarca de la Noguera.

Sursa: Guvernul declară BCIN Biserica Sant Josep de Bellmunt d’Urgell, din La Noguera