#Spania – Guvernul a decis să avanseze demararea campaniei de stat împotriva incendiilor forestiere pentru al doilea an consecutiv și în acest 2024 va începe la 1 iunie din cauza situației actuale care combină temperaturi semnificativ ridicate și o secetă prelungită.

Decizia a fost adoptată marți trecută, 7 mai, de către Comitetul de Stat de Coordonare și Management (CECOD) al Planului de Stat pentru Incendii Forestieri, prezidat de subsecretarul MAI, Susana Crisóstomo. La rândul ei, directorul general al Protecției Civile și Situații de Urgență, Virginia Barcones, a comunicat deja comunităților autonome, care au competență în materie silvică, avansul campaniei de vară împotriva incendiilor forestiere, pentru ca acestea să își adapteze dispozitivele respective și să adopte măsurile preventive necesare.

Acest avans „ne permite să anticipăm și să fim mai pregătiți pentru ca, dacă circumstanțele meteorologice continuă să devină mai complicate, să putem oferi un răspuns mai eficient la posibilitatea izbucnirii unor incendii forestiere în diferite zone ale teritoriului”, a explicat Crisóstomo.

La rândul ei, directorul general pentru Biodiversitate, Păduri și Deșertificare al Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO), María Jesús Rodríguez de Sancho, a evidențiat importanța prevenirii și anticipării acestui tip de episod care, datorită urgența climatică și situația de secetă prin care trece țara noastră, acestea apar cu o frecvență și intensitate tot mai mari. „Incendiile mari, de peste 500 de hectare, afectează din ce în ce mai mult o suprafață mai mare. Stresul hidric și temperaturile ridicate fac din ce în ce mai dificil să le faci față, motiv pentru care este atât de important să anticipăm”, a menționat el.

Ședința CECOD a pregătit și activat întregul dispozitiv de stingere a incendiilor de stat. Acest dispozitiv include, printre altele, Brigăzile de Întărire în Incendiu Forestier (BRIF) și flota de hidroavioane de mare capacitate MITECO, care este operată de Grupul 43 al Armatei Aeriene și Spațiale și Unitatea Militară de Urgență a Ministerului Apărării, precum și dispozitivele pe care Poliția Națională și Garda Civilă le organizează în fiecare incendiu specific. Aceste mass-media de stat sunt complementare dispozitivelor organizate de comunitățile autonome.

La ședința CECOD au fost prezenți reprezentanți ai diferitelor agenții ale statului implicate în campania de incendiu. În numele MITECO au participat membri ai Direcției Generale Biodiversitate, Păduri și Deșertificare și ai Agenției de Stat Meteorologice (AEMET). Au participat și personal din cadrul Direcției Generale Politică de Apărare și Unității Militare de Urgență, a Ministerului Apărării, precum și al Departamentului Securității Naționale a Președinției Guvernului.

Bilanțul campaniei de stingere a incendiilor din 2023CECOD a făcut, de asemenea, un bilanț al campaniei de incendiu din 2023, an caracterizat prin proeminența incendiilor forestiere mari, așa-zise cele care distrug suprafețe mai mari de 500 de hectare și din care s-au înregistrat în total 19.

Situația meteorologică a avut o corelație directă cu evoluția incendiilor de amploare care au avut loc în 2023. Tocmai, miercuri AEMET a publicat bilanțul climatic pe luna aprilie. Luna trecută a fost foarte caldă în toată peninsula Spaniei, cu o temperatură medie de 13,2 ºC, o valoare cu 1,3 ºC mai mare decât media pentru perioada de referință 1991-2020. A fost al șaselea aprilie cel mai cald din seria istorică, care a început în 1961, și al cincilea cel mai cald din secolul XXI.

De asemenea, conform datelor provizorii din Statistica Generală a Incendiilor Forestieri, în anul 2023 au avut loc peste 7.700 de incendii cu o suprafață totală afectată de 89.068,33 hectare. Numărul total de accidente a fost cu 22 la sută mai mic decât valoarea medie a ultimului deceniu.

Potrivit datelor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), care se obține prin programul Copernicus, Spania ocupă locul trei în suprafața de pădure afectată, precedată de Grecia (174.773 de hectare) și Italia (97.595 de hectare). Suprafața relativă față de totalul țării este de 0,17 la sută, fiind a cincea țară cu cel mai mare impact după Grecia (1,32) și Portugalia (0,40), Cipru (0,34) și Italia (0,32).

Din cele 378 de incendii sesizate la Centrul Național de Monitorizare și Coordonare a Situațiilor de Urgență (CENEM), principala consecință a protecției civile a fost evacuarea preventivă a peste 28.150 de persoane, ceea ce plasează campania din 2023 pe locul trei cu cel mai mare număr de persoane evacuate există înregistrări.

Pe de altă parte, a trebuit regretată moartea unei persoane din Nuñomoral (Cáceres) la începutul anului 2023 într-un incendiu provocat de arderea miriștilor. Și cel puțin 74 de persoane (26 aparțineau unor dispozitive de stingere) au trebuit să fie tratate de echipele sanitare.

Funcționarea Unității Militare de Urgență împotriva incendiilor forestiere.

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul avansează pentru al doilea an consecutiv campania de stat împotriva incendiilor de pădure