Recunoaște lucrătorului un nou drept la predictibilitate în condițiile de muncă, ceea ce înseamnă cunoașterea din timp a condițiilor esențiale ale acestuia și a criteriilor după care se pot schimba. Obligația de a furniza informații scrise cu privire la condițiile de muncă este întărită. Contractele cu o durată mai mică de patru săptămâni trebuie, de asemenea, declarate în scris. Modificarile elementelor esentiale ale raportului de munca trebuie comunicate in scris. Contractul va fi prezumat obișnuit și cu normă întreagă nedeterminată în cazul încălcării obligației de informare. Conversia de la norma intreaga la munca part-time si invers, precum si cresterea sau scaderea numarului de ore in contracte cu fractiune de norma vor fi voluntare pentru lucrator si nu pot fi adoptate unilateral de catre societate. Durata maximă a perioadei de probă nu poate fi prelungită prin acord. Angajarea multiplă a salariatului nu poate fi împiedicată sau cauza tratament nefavorabil în cadrul companiei. Se promovează îmbunătățirea ocupării forței de muncă pentru cifre mai stabile Sunt introduse noi sancțiuni pentru a asigura respectarea legii Consiliul de Miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Economiei Sociale, anteproiectul de lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului, din 20 iunie 2019, privind la anumite condiții de muncă transparente și previzibile din Uniunea Europeană.

Noul standard introduce recunoașterea în articolul 4 din Statutul Muncitorilor privind dreptul la condiții de muncă previzibile ceea ce presupune că lucrătorul trebuie să-și cunoască din timp programul de lucru și, după caz, criteriile în virtutea cărora condițiile menționate se pot modifica.

Noi obligații de informare

Compania este obligată să declare scris contracte de munca
indiferent de durata acestuia.

În plus, informațiile scrise vor fi obligatorii dacă se modifică elementele esențiale ale raportului de muncă.

Contracta, Dacă nu respectați informațiile obligatorii, veți fi presupus pe termen nedeterminat cu normă întreagă.

Următoarele sunt considerate condiții de muncă esențiale:

Durata contractului Durata zilei și distribuția acesteia Durata perioadei de probă Durata zilei

Companiile trebuie să înregistreze orele de lucru ale lucrătorilor cu contract cu jumătate de normă. Ei își vor înregistra zi de zi, inclusiv ora de început și de sfârșit.

Transformarea unui loc de muncă cu normă întreagă într-un loc de muncă cu fracțiune de normă sau invers, precum și creșterea sau scăderea orelor de muncă cu normă parțială vor fi întotdeauna voluntare pentru lucrător și, în niciun caz, nu pot fi impuse unilateral. de către companie.

În cazul orelor suplimentare convenite, acordul trebuie să precizeze numărul de ore, zile și ore de referință în care pot fi solicitate serviciile lucrătorului.

Acesta stabilește o preaviz minim de trei zile pentru efectuarea acestor ore, perioadă care nu poate fi redusă prin acord. În cazul anulării totale sau parțiale a orelor menționate fără respectarea acestui termen de preaviz, aceasta va implica dreptul la remunerația corespunzătoare.

Perioada de probă

Perioada de probă este limitată la maxim șase luni pentru tehnicienii calificați și două luni pentru restul lucrătorilor..

În cazul contractelor temporare și pe durată determinată, dacă se încheie pe o perioadă egală sau mai mare de șase luni, perioada de probă nu poate fi mai mare de o lună. În contractele cu durată mai scurtă, perioada de probă se va reduce în aceeași proporție.

Contractele colective nu pot prelungi durata acestor perioade de probă.

Lumina lunii

Companiile nu pot interzice, limita sau acorda tratament nefavorabil lucrătorilor pentru furnizarea de servicii altor companii.

Restricțiile pot fi admise numai dacă justifică cauze obiective precum respectarea confidențialității în afaceri, sănătatea și siguranța sau prevenirea conflictelor de interese, printre altele.

Opțiuni de angajare

Persoana muncitoare care contează cel puțin șase luni in companie vei avea dreptul sa aplici pentru posturi posturi vacante care au o zi de lucru cu normă întreagă sau mai lungă decât cea de care se bucură, care sunt de natură nedeterminată sau mai previzibile sau stabile.

Aceste cereri trebuie să primească un răspuns motivat și scris în termen de 15 zile sau în termenul stabilit prin convenție atâta timp cât acesta nu depășește trei luni în cazul firmelor cu personal cu mai puțin de zece lucrători sau o lună dacă au mai mult. decât zece oameni care lucrează.

Regimul sancțiunilor

Nerăspunsul motivat și în scris la cererea de posturi vacante va fi pedepsit.

Neinformarea în scris a lucrătorului asupra elementelor esențiale ale contractului în termenele și termenele stabilite va fi considerată o încălcare gravă.

Discriminarea cauzată de ocuparea mai multor locuri de muncă va fi considerată o infracțiune foarte gravă.


Sursa: Guvernul aprobă transpunerea directivei europene privind condițiile de muncă transparente și previzibile