Guvernul a făcut astăzi, cu aprobarea Raportului preliminar asupra Proiectului de lege privind administrațiile locale din Catalonia și a raportului preliminar Raport asupra Proiectului de Lege privind Statutul municipiilor rurale, un pas înainte în adaptarea reglementărilor mondiale locale la realitatea municipală actuală și în recunoașterea specificului municipiilor rurale.

În ceea ce privește prima lege, cea a administrației locale, Executivul consideră că în contextul economic și social actual este necesară simplificarea structurilor administrative și, prin urmare, depistarea acelor structuri care sunt ineficiente la nivel local, care generează duplicitate și sarcini excesive. și, mai presus de toate, compromite resursele publice. De asemenea, este necesară actualizarea legislației locale catalane care este reglementată în prezent în mai multe legi care, deși au fost actualizate, nu oferă un răspuns suficient pentru aplicarea principiilor menționate anterior, având în vedere diversificarea acestora. Această dispersie normativă provoacă o lipsă semnificativă a unei viziuni comune și integrate a funcțiilor asumate de fiecare nivel local, pe care Guvernul dorește să o depășească prin această inițiativă legislativă.

În acest sens, noul Obiectivele legii sunt: ​​

Să garanteze eficacitatea și eficiența sistemului local. Garantează exercitarea corectă a competențelor locale și calitatea prestării serviciilor Garantează a dimensionarea eficienta si adecvata a structurilor locale, simplificarea si eficientizarea atat a crearii acestora cat si a celor existente. Eliminarea dublarilor si coincidentelor inutile in exercitarea competentelor locale. Consolidarea cooperării și coordonării între diferitele niveluri de administrație Consolidarea principiul democratic al instituțiilor, cu o mai mare implicare între exercițiul guvernării locale și cetățenia. Statut specific municipiilor rurale Guvernul a aprobat astăzi și Raportul preliminar al Proiectului de lege privind Statutul municipiilor rurale. Acesta este un nou cadru de reglementare care reglementează un statut specific pentru municipiile rurale, pentru a-l adapta la particularitățile acestora și a răspunde la cerințele și nevoile locuitorilor lor.

Deși legile cu privire la regim stabilesc că Comunitățile Autonome pot institui regimuri speciale pentru municipiile mici sau rurale, actuala Lege Municipală și Regimul Local al Cataloniei nu prevede în prezent niciun regim specific pentru municipiile rurale. Acest fapt contrastează cu harta municipală actuală a Cataloniei, cu un număr mare de municipii slab populate și adesea cu mult teritoriu de gestionat, împrăștiate pe întreg teritoriul, care joacă un rol cheie în echilibrul teritorial al țării.

Conform celor mai recente date oficiale privind populația, din totalul 2385 municipalități din Catalonia, mai mult de 43, 6% au o populație care nu depășește 2. 000 locuitori și, în cadrul acestui procent, unul 40% nu depășește pragul populației de 615 locuitori

Caracteristicile specifice acestor municipii au unele probleme comune: lipsa unei finanțări adecvate, ceea ce înseamnă că nu nu dispun de suficiente resurse personale si materiale pentru a-si indeplini eficient competentele care le sunt atribuite; dispersia teritorială și densitatea scăzută a populației care îngreunează, în multe cazuri, furnizarea serviciilor de bază și, în final, fenomenul depopulării și îmbătrânirii populației, care afectează cu o incidență mai mare municipiile rurale.. Toate aceste probleme sunt cele care trebuie luate în considerare de Administrație și sunt cele care se doresc a fi depășite cu această nouă lege a Statutului municipiilor rurale. Populației rurale trebuie să li se garanteze accesul egal la bunuri și servicii dacă se dorește a face față provocării demografice și trebuie redus decalajul dintre nucleele urbane și cele rurale în ceea ce privește accesul la mecanisme de dezvoltare și calitate

. Problemele care se intenționează a fi rezolvate cu inițiativa propusă sunt următoarele:

Garantarea egalității de șanse pentru toate municipiile rurale. Problema demografică a municipiilor rurale, în special în ceea ce privește îmbătrânirea progresivă a populației și depopularea teritorială Dificultatea de a accesa și furniza servicii de bază cetățenilor din mediul rural Dispersia teritorială a unor municipii rurale cu centre de populație separate sau cu locuințe dispersate. Lipsa de personal, mai ales în raport cu personalul care îndeplinește funcțiile rezervate. Cele două inițiative aprobate astăzi se încadrează în Planul de Guvernare al legislaturii a XIV-a și, în special, obiectivele legate de dezvoltarea legislativă a regimului local și de constituire. a unui statut specific pentru municipiile rurale. În acest sens, Guvernul s-a angajat să promoveze în această legislatură Proiectul Legii Teritoriului, Proiectul Legii Guvernelor și Finanțelor Locale ale Cataloniei, care împreună cu Proiectul Legii Statutului Municipiilor

Guvernul va deschide o consultare publică înainte de elaborarea celor două proiecte de lege pentru a aduna opiniile și cererile cetățenilor catalani, prin intermediul portalului Participa , precum și să difuzeze consultarea către grupurile interesate anume, acestea fiind, printre altele, entitățile locale și organizațiile asociative ale entităților locale. Reprezentanții municipalităților rurale vor fi consultați mai precis.

Sursa: Guvernul aprobă două proiecte cu mare impact asupra lumii locale